Tarih: 25.07.2021 21:41

FOÇA'YI FOÇA'DA YASAYAN SAIR VE YAZARLARDAN DINLEDIK!

Facebook Twitter Linked-in

Devamli Foça’da yasayan veya yilin bazi aylarini Foça'da geçiren yazarlardan Ahmet Önel, Hasan Öztoprak, Cihan Demirci ve Kemal Çiftci; Foça’nin kendi estetik anlayislarina olan etkilerini ve eserlerine kattiklarini, 24 Temmuz Cumartesi aksami Beskapilar Kalesi’nde düzenlenen söyleside dile getirdi.

Bir kültür kentinde yasiyoruz

16 yili askin bir süredir yasadigi Foça’nin kendisini esinledigini, yazma konusunda motive edip kiskirttigini belirten Yazar Ahmet Önel; ‘‘Bir kültür kentinde yasiyoruz. Uzun bir tarihi var, onu yakindan tanimaya çalisiyoruz. Onu özümledikçe belki yeni açilimlarla yeni öykülerle donanip, daha sonra yeni cümlelerle sizinle tekrar bulusmak için çaba gösteriyoruz.’’dedi.

Foça bir hikaye cenneti

Foça’da olup yazma olanagi buldugu için çok mutlu oldugunu ifade eden Yazar ve Sair Hasan Öztoprak; ‘‘Foça bir hikâye cenneti. Her biri bir roman kahramani olabilecek onlarca kisi tanidim Foça’da.’’dedi.

Foça’yi 25 yil önce tanidim

Yazar Çizer ve Mizahçi Cihan Demirci; ‘‘Bir kere mizahçi deli oldugunun farkindadir. Ben mizahçiyi böyle tanimliyorum. Foça delileri koruyor, o yüzden Foça’yi sevdim. 25 yildir gelip gittigim bir yer Foça. Sanatçi arkadaslarim ve özellikle Tarik Dursun K. ustamiz araciligi ile tanistigim bir yer. Pisifosör Pisifos’la Kediler Alemi isimli çocuk kitabimda ve Siirzofren isimli kitabimdaki iki siirimde Foça’dan bahsettim.’’dedi.


Foça’yi sevdikten sonra yazmaya basladim

Genç Sair Kemal Çiftci; ‘‘Foça’da büyüdüm, kaldim, sevdim. Sevdikten sonra yazmaya basladim. Ataol Behramoglu ve diger sanatçi büyüklerimle Foça sokaklarinda karsilasmak, onlarla konusmak beni oldukça etkiledi ve yazma istegimi ortaya çikardi.’’dedi. 

Söylesinin ikinci turunda sanatçilar beklentilerini ve temennilerini dile getirdi. Foça’nin kültür kenti olmaya çok aday bir yer oldugunun altini çizen Ahmet Önel, ressam, yazar ve çizerler olarak daha çok bir araya gelip, geçmisin izlerini gelecek kusaklara aktarmak konusunda çaba göstermeleri gerektigini; Cihan Demirci’de karamsarliga karsin güzelliklerin sürdürülmesi ve bu güzelliklere sahip çikilmasi gerektigini belirtti. Söylesi, Hasan Öztoprak ve Kemal Çiftci’nin siirleri ve alkislarla sona erdi.

Baskan Fatih Gürbüz, tesekkür etti

Söylesi öncesinde imza alanina gelen Foça Belediye Baskani Fatih Gürbüz kitaplarini imzalattiktan sonra ‘‘Katilimlari ile Foça Kitap Günleri’ne büyük deger katan sanatçi dostlarimiz sevgili Ahmet Önel, Hasan Öztoprak, Cihan Demirci ve Kemal Çiftci’ye tesekkür ederim.’’dedi.

Foça Kitap Günleri, 15 Agustos tarihine dek söylesi ve imza günleri ile devam edecek.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —