''FOTO RESNE'NIN IZINDEN IZMIR HIKAYELERI'' SERGISI AÇILDI

Izmir Büyük Sehir Belediyesi ve IFOD Izmir Fotograf Sanati Dernegi isbirligiyle gerçeklesen "Foto Resne'nin Izinde Izmir Hikayeleri” Sergisinin açilisi 28 Ocak 2022 Cuma,  Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde yapildi.

28 Ocak Cuma günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde  '' Foto Resne'nin Izinde Izmir Hikayeleri'' sergisinin açilisi yapildi. Sergi Izmir fotograf Sanati Dernegi (IFOD) ve Izmir Büyüksehir Belediyesi katkilariyla hazirlandi. Açilisa katilan Tunc Soyer  IFOD üyelerine ve APIKOM üyelerine ve projede emegi geçen herkese tesekkür etti. Tunc Soyer Konusmasina '' Arkamizda çok köklü bir miras var ve bu penceremizi aydinlatiyor. Ilk Türk Müslüman Fotograf Sanatçisi,  Rahmizade Bahaeddin Bediz'in 1927-1928 yillarinda fotograflamis oldugu 'Albüm de Smyrne' kitabindaki mekanlarin izini sürerek çok kiymetli bir projeye imza atilmis. Bu tür projeler ile Izmirliler köklerini daha fazla bulma imkani bulacaktir. '' dedi.

 IFOD'un geçmisten günümüze degerlerine sahip çikmasi noktasinda farkindalik yaratmak istediklerin ve Izmir'in kent bellegini yaratmak  amaci ile  bu projeye 27 IFOD üyesinin fotografi ile katildiklarini belirtti. 



IFOD Yönetim Kurulu Baskani Seda Sengök, ''“Foto Resne’nin Izinde Izmir Hikayeleri” adli bu projede de amaç, yine üyelerimizle birlikte gelecege bir iz düsürmek adina Izmir’in bazi tarihi bölgelerini, o bölgede var olan yapilarini, yasanmisliklarini yasayanlarla birlikte fotograflamakti. Bunu yaparken de yillar öncesi yapilmis bir projeyi örnek alarak yaptik. “Foto Resne’nin Izinde” basligi adi altinda yürütülen çalismalarla,  Rahmizade Bahaeddin Bediz’in, 1927-28 yillarinda fotograflamis oldugu “Albüm de Smyrne” kitabindaki mekanlarin izini sürdük. Üyelerimizle, bugün yasayanlarin hikayelerini fotografik bir dil kullanarak yazili metinlerle  destekleyerek Foto Öykü formatinda insan hikayelerinin oldugu bir albüm olusturmak istedik. ” dedi. 

Proje koordinatörü Adil Alpkoçak ise '' Foto Resne'nin Izinde Izmir Hikayeleri''adli bu siradisi projede fotograf sanatini bir araç olarak kullanarak insanlarin hikayelerini anlatmayi amaçladik. Mekanlari, kültürü, kenti ayakta tutan insandir, insan olmazsa geriye kalan sadece bir beton yiginidir. Bu projede insana dokunarak sicak ve samimi bir sekilde içlerindeki hikayeyi çikartmayi istedik.  1928 yillarinda genç Türkiye Cumhuriyetinde henüz harf inkilabinin yapilmadigi dönemde Osmanli Türkçesiyle yazilmis bu kitabin içinde çekilmis olan mekanlari fotograflamak istedik. Projeye destek olan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Sn Tunç Soyer’e, IFOD Üyelerine çok tesekkür ediyorum,'' dedi. 

Açilis konusmasinin ardindan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer fotografçilarla birlikte sergiyi gezdi. 

“Foto Resne’nin Izinde Izmir Hikayeleri” Sergi 26 Subat 2022 tarihine kadar Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde görülebilir.