GAZETECILER ANKARA'DA 'SANSÜR YASASINA HAYIR' DEDI

GAZETECILER ANKARA

‘Dezenformasyonla Mücadele' adini tasiyan ancak basin ve sosyal medyaya baski altina alacak yeni yaptirimlar getiren düzenlemeye karsi çikan gazeteciler, bu kez Ankara'da toplandi. Ulus Meydani Atatürk Aniti önünde kalem atan gazeteciler, 'Sa

Gazeteciler, TBMM’de komisyonlarda kabul edilen ve ‘sansür yasasi’ olarak tanimlanan yasa teklifine tepki göstermek için bu kez Ankara'da toplandi. Yapilan açiklamada tasarinin içinde baski unsurlarinin oldugu vurgulanirken, "Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüsleri yok, basin özgürlügü yok diyoruz.  Bir kez daha bu yasada susturmak, korkutma ve hapsetme var diyoruz.  Biz gazeteciler bu yasanin geri çekilmesini istiyoruz" denildi.

Eyleme; Basin Konseyi, Çagdas Gazeteciler Dernegi, Disk Basin-Is Sendikasi Ekonomi Muhabirleri Dernegi Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Izmir Gazeteciler Cemiyeti, Kesk Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Dernegi, Türkiye Foto Muhabirleri Dernegi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye Gazeteciler Sendikasi, Türkiye Haber Kameramanlari Dernegi'nin yani sira Izmir Gazeteciler Cemiyeti'nin organizasyonu ile Baskan Dilek Gappi ile birlikte Izmir'den de bir grup gazeteci de katilim gösterdi.

‘DIKKATE ALMADILAR’

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Baskani Nazmi Bilgin yaptigi açiklamada, "Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Basin Kanunu yenileniyor. Adi Basin Kanunu ama içinde basin yok, baski var.  Adi Basin Kanunu ama içinde gazeteciligi gelistirmek yok hapis cezasi, kapatma, internet basinina agir denetim ve basin karti iptalleri var.  Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarina ‘Gazetecileri dinlemeden basin yasasi yapilmaz’ dedik, öneriler verdik, itiraz ettik ama nafile. Tek bir cümlemizi bile dikkate almadilar. Bu nedenle ülkemizin en büyük basin meslek örgütleri olarak Türkiye’nin dört bir yanindan buraya geldik. Yasayi geri çekin, basin yasalarini gazetecilere danisarak yapin diyoruz. Sanmayin ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz. Ama bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasindan geçmez. Yargitay Hâkimi de Adalet Komisyonu'nda açikça uyararak, bu yasanin uygulama sirasinda yargida karmasa ve keyfilik yaratacagini söylemistir. Ama dinlemediler…" ifadelerini kullandi.


Basin açiklamasinin ardindan meslek örgütleri baskanlari yasayi protesto amaciyla tüm gazeteciler adina kalem birakti. Eyleme tüm meslek örgütlerinin baskanlari ve Turkiye'nin dört yanindan gazeteciler katilirken, basta CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel olmak üzere muhalefet milletvekilleri de eyleme destek verdi. Yasa teklifinin bu hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.