Tepekule Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçeklesen ve moderatörlügünü Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi’nin üstlendigi panele Gazeteci- Yazar Baris Ince, Gazeteci-Yazar Yazgülü Aldogan ve Gazeteci Çagla Genis katildi. Gazetecilerin yasadigi sorunlar, medya organlari üzerindeki baski, sansür ve basin özgürlügünün öneminin konusuldugu panel yogun ilgi gördü.
ARTIK KUTLAYAMIYORUZ
Türkiye’de Gazetecilik konulu panelin açilisini yapan Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’nün anlam ve önemine dikkat çekti. Basin tarihine ‘Dokuz Patron Olayi’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarinin ilk kez yasal güvence altina alindigi 10 Ocak 1961 tarihindeki olaylari animsatan Baskan Gappi, “O gün çalisan gazetecilerin ortaya koydugu tepki çok önemli sonuçlar dogurdu. Biz bu mücadele sonucunda haklarimiza kavustuk ve 1971 yilinda Çalisan Gazeteciler Günü’ne dönüstü. Ne yazik ki biz bu günü artik Çalisan Gazeteciler Günü olarak kutlayamiyoruz” dedi. Gazetecilerin sorunlarinin Türkiye’nin sorunlarindan ayri düsünülemeyecegini belirten Gappi, tüm baski ve yipratmalara karsin basin sektörünün hiçbir zaman degerini yitirmeyecegini vurguladi. Gappi, “Halkin haber alma özgürlügüne hiçbir zaman ket vurulamaz. Doktordan hastayi iyilestirmeyi bekliyorsaniz gazeteciden de halka gerçekleri söylemesini beklersiniz” diye konustu. Gappi ayrica 8 Ocak 1996 tarihinde öldürülen gazeteci Metin Göktepe’yi de anarak, “Metin Göktepe’ye selam olsun. Metin, bosa ölmedin” dedi.
GAZETECILER DAHA FAZLA ÖRGÜTLENMELI
Çalisan Gazeteciler Günü’nün bir mücadele sonucu ortaya çiktigini hatirlatan gazeteci-yazar Baris Ince, “10 Ocak, patronlarin direncine karsi gazetecilerin mücadelesinin günüdür. Çalisan Gazeteciler Günü’nün esprisi de budur. Çalistirmamaya karsi gazetecilerin çalismasidir” seklinde konustu. Medyada sermaye yapisinin degisimine dikkat çeken Ince, söyle devam etti. “Basin kuruluslari ne yazik ki ticaret ile ugrasan medya patronlarinin elinde. Meslegin yasadigi en büyük sorunlardan biri bu. Gazeteciler olarak daha saglam örgütlenmeli ve gücümüzü ortaya koymaliyiz. Gazetecilik meslegi, elinden alinan itibara yeniden kavusturulmalidir. Halkin sagduyusu ile birlikte bu karanlik ortami asacagimizi düsünüyorum. Bu ülkenin ne kadar zor sartlarda kuruldugunu düsündükçe mücadele veren gazetecileri hatirlayarak umudumuzu kaybetmiyoruz.”
GÜCÜMÜZ AZALSA DA UMUDUMUZ ARTIYOR
Meslekteki sorunlarin sebebine farkli bir bakis açisiyla yaklasan Gazeteci- Yazar Yazgülü Aldogan da, “Türkiye’de basinin sermaye sahiplerinin eline geçmis olmasinin sebebi teknolojinin gelismis olmasi oldu ne yazik ki. Teknolojinin olanaklarini kullanmak gerektiginde isin içine sermaye girdi. Sermaye girince is insanlari da girdi” dedi. Basinin günün kosullarina uyum saglamasi gerektigini vurgulayan Aldogan sözlerini söyle sürdürdü: “Son 20 yildir gazetecilerin yasadigi zorluklar artti, yandas basin kavrami meslegin gücüne zarar verdi. Tüm baski ve yildirma politikalarina ragmen umudumuzu kaybetmiyoruz. Medyanin teknolojiye ayak uydurmasi lazim. Gücümüz azaliyor olabilir ama direnmeye devam ettikçe umudumuz artiyor. Sular bulanmadan durulmaz ve inaniyoruz ki, bizi bu bulanikliktan gençler kurtaracak. Mücadeleye devam edecegiz.”
VAZGEÇMEYECEGIZ
Gazeteci Çagla Genis ise 10 Ocak’i bir bayram gibi yasayabilmeyi dilediklerini ifade ederek, söyle konustu: “Türkiye'nin son 20 yilda özgürlük ve demokraside geriledigi süreci düsünürsek gazeteciler için bugün gelinen nokta sürpriz degil. Gazetecilerin düsünceleri ve haberleri sebebiyle baski görmedigi hapse atilmadigi siddet görmedigi 10 Ocak’lar diliyorum. Biz, tutkunu oldugumuz meslegi bütün zorlamalara ragmen yapmaktan, yazmaktan, mücadele etmekten vazgeçmeyecegiz.”
Konusmalarin ardindan Bayrakli Belediye Baskanvekili Kiyasettin Aydemir, CHP Bayrakli Ilçe Baskani Necati Sahin ve Kadin Kollari Baskani Suna Karabag, konusmacilara plaket verdi.