Kamuoyunda "Basina Sansür Yasasi” olarak bilinen ve iktidarin ilgili meslek kuruluslarina danisma geregi bile duymadan alelacele hazirlayip Meclis gündemine aldigi "Dezenformasyon Yasa Tasarisi” gazeteciler tarafindan protesto edildi. Gazeteci örg
Izmir Gazeteciler Cemiyeti’nin organize ettigi protesto eylemine CHP Izmir Milletvekili Tacettin Bayir, Izmir Baro Baskani Özkan Yücel, Izmir Tabip Odasi Baskani Süleyman Kaynak, TMMOB IKK Sekreteri Aykut Akdemir, DISK Ege Bölge Temsilcisi Memis Sari, KESK Haber Sen Izmir Sube Baskani Ayhan Zengin, Birlik Saglik Sen Genel Baskani Ahmet Dogruyol ve Izmir basininin temsilcileri katildi. Konusmasi sik sik sloganlarla kesilen Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, tasarinin konusma, yazma, ifade özgürlügünü yok edecegini vurguladi.
YAZILI BASININ KAPISINA KILIT VURACAKLAR
Dezenformasyon Yasasi’nin TBMM komisyonunda kabul edildigini ve teklifin 22 Haziran Çarsamba günü TBMM Genel Kuruluna getirilecegini hatirlatan Baskan Gappi, yasa teklifi hazirlanirken basin meslek örgütlerinin görüsünün göz ardi edildigini vurguladi. Yasa teklifinin bir grup siyasetçi ve bürokrat tarafindan kapali kapilar ardinda hazirlandigini söyleyen Baskan Gappi, yasa teklifindeki maddeleri siraladi. Baskan Gappi, “Para cezalari, hapis cezasi, kapatma, internet basinina agir denetim ve basin karti iptalleri ve dezenformasyon adi altinda bagimsiz habercilige sansür var. Dezenformasyon denilerek ‘Gerçege aykiri bir bilgiyi alenen yayanlara’ hapis cezasini öngören yeni bir suç tipi yaratilmak istenmektedir. Buna göre halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak amaciyla ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayan kimse 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak. Yani diyorlar ki, kaynagin belli dahi olsa, eger bilgi birileri tarafindan keyfi olarak yanlis diye nitelendirilirse, bunu yayan yani gazeteci ya da vatandas, iktidarin istemedigi her kim ise dogrudan hapis cezasiyla cezalandirilacak” dedi.
SEÇIM BASKILANMAYA MI ÇALISILIYOR?
Seçim döneminin yaklastigina dikkat çeken Baskan Gappi, “Bu türden bir teklifin yasalasacak olmasi; yaklasan seçimlerin baski altinda yapilacaginin isareti olur. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasinda para cezasi, reklam yasaklari ve sosyal medya aglarina bant daraltma yaptirimi da vardir. Yasa teklifinde keyfiyete dayali yazili basinin kapisina kilit vuracak maddeler vardir. Ayrica bu yasa, toplumsal bir otosansür dalgasi yaratacaktir. Bu nedenle sadece gazetecilerin degil tüm toplumun sorunudur. Tüm toplumun ifade onurudur.” ifadelerini kullandi.
TÜM TÜRKIYE GÖZALTINDA OLACAK
Basin örgütleri olarak yasa teklifini birlikte hazirlamayi teklif ettiklerini ancak bu tekliflerine kulak tikandigini aktaran Baskan Gappi, “Bugün burada da sesleniyoruz: Bu yasa temel insan haklarina, haberlesme özgürlügüne, basin özgürlügüne aykiridir. Yani Anayasa’ya aykiridir. Bu yasa teklifi yasalasirsa tüm Türkiye gözaltinda olacaktir” dedi.
180’INCI SIRAYA MI GÖZ DIKTINIZ?
Bagimsiz haberciligin siyasi irade tarafindan kontrol edilemeyecegini dile getiren Gappi, sözlerini söyle sürdürdü: “Bitirmeye çalisilan, adeta yok edilen, birine alip digerine satilan, kamu kaynaklariyla oyun haline getirilmeye çalisilan bir meslegin kalbinden vurulmasina izin vermeyecegiz. Dünya Basin Özgürlügü Endeksi’nde 180 ülke arasindan 149.olan Türkiye’nin daha ne kadar gerilemesini istiyorsunuz? 180’inci siraya mi göz diktiniz?
Haber sansür edilemez. Gerçekler susturulamaz. Bu yasayi teklif edenlere sormak istiyoruz. ‘Tarikatlara ve cemaatlere alinan genç çocuklar, 30 yil sonra General olacaklar ve Cumhuriyete karsi ayaklanacaklar’ diyen Ugur Mumcu, o günün erklerine göre, sirf halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak amaciyla yalan haber yapiyordu. Sizin onlardan ne farkiniz var? Gerçekleri dogrulari yazmanin bedelini canlariyla ödeyerek yazan Abdi Ipekçi, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Necip Hablemitoglu, Musa Anter, Metin Göktepe ve nice gazeteci ve düsünürler sadece ve sadece dogrulari yazdiklari, söyledikleri için öldürüldüler. Hasan Tahsin’in bagimsizlik anlayisinin mesalesini tasiyanlar biz gazeteciler haykiriyoruz; Temel insan hak ve özgürlüklerine, Uluslararasi sözlesmelere ve Anayasaya aykiri olan basin tarihine kara bir leke olacak bu teklifi çekin. Gelin, ülkemizin aydinlik demokratik gelecegi için bu tarihi hatadan dönün ve siyasi emeller ugruna bagimsiz haberciligin üzerinden ellerinizi çekiniz.”
GAZETECILER ANKARA YOLUNDA
TBMM Genel Kurulu’na gelen Dezenformasyon Yasasi’nin geri çekilmesi talebiyle Ankara’ya dogru yola çikacaklarini belirten Baskan Gappi, “Ülkemizin en büyük basin meslek örgütleri olarak Türkiye’nin dört bir yanindan yarin milletin meclisine gidecegiz ve bu yasa teklifinin Anayasal güvence altina alinmis haber alma ve paylasma hakkimizi ortadan kaldiracak yasa tasarisinin acilen geri çekilmesi çagrisinda bulunacagiz” sözlerini kaydetti.