Gaziemir Belediyesi'nden çarpici Çernobil filmi

Gaziemir Belediyesi, Çernobil Faciasi'nin yildönümünde hazirladigi video ile ilçedeki eski kursun fabrikasinin bahçesinde gömülü olan nükleer atiklara dikkat çekti. Kisa filmle yurttaslara, Belediye Baskani Halil Arda'nin nükleer atiklarin bulundu

Gündem 26.04.2021 18:33:15 0
Gaziemir Belediyesi

Bundan tam 35 yil önce bugün Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen kaza insanlik tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kayitlara geçti. Kaza sonucu çevreye yayilan ve etkileri nesiller boyu devam eden radyasyondan milyonlarca insan, birçok canli ve doga etkilendi. Gaziemir Belediyesi, Çernobil Nükleer Santrali’nde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen kazanin yildönümünde özel bir çalisma hazirladi. Belediye, hazirladigi filmle Emrez Mahallesi’ndeki Izmir’in Çernobili olarak bilinen nükleer atiklara dikkat çekti. Filmde eski kursun fabrikasinin 70 dönümlük arazisinde gömülü olan ve yaklasik 100 bin ton oldugu tahmin edilen radyoaktif atiklarin, normal degerin 219 kati oraninda radyasyon yaydigina ve 14 yildir temizlenmedigine vurgu yapiliyor. Alanin, orada oynayan çocuklarin, otlayan hayvanlarin görüntülerinin yer aldigi filmde, sadece nükleer santrallerde açiga çikan uranyumun ayrismasi sonucu olusan ve ülkeye girisi yasak olan Europium 152-154 izotoplarinin bu alanda gömülü olduguna dikkat çekiliyor.

Nükleere karsi durma çagrisi

Tehlikeli atiklarin topraga, havaya, suya karisarak insanlarin sagligini tehdit ettiginin belirtildigi filmle, radyoaktif atiklarin temizlenmesi için Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda’nin yapacagi ‘Duran Adam’ eylemine destek vermeleri için yurttaslara çagri yapiliyor. Öncelikle alanin kamulastirilip, atiklarin temizlenmesinin ardindan nükleer temali bir park yapilmasi için bakanliga çagri yapan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, sorunun çözümü için eylem baslatma karari almisti. Bu konuya dikkat çekmek ve alanin temizlenmesini saglamak adina Belediye Baskani Halil Arda, 30 Nisan Cuma günü büyük bir kampanya baslatarak her hafta cuma günü saat 11.00’de atiklarin bulundugu yerde 10 dakikalik “duran adam” eylemi gerçeklestirecek. Her hafta bir milletvekili ve bir belediye baskaninin yani sira benzer çevre sorunlariyla bogusan kentlerin temsilcileri de dayanismayi artirmak adina “özel” olarak eyleme davet edilecek. Ayrica Izmir’deki ve Türkiye’deki çevre örgütleri, odalar ve Gaziemirliler de eylemde en ön sirada yer alacak.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °