Gaziemir'de kentsel dönüsüm basliyor

Gaziemir

Baskan Arda'dan kentsel dönüsüm tesekkürü

Aktepe-Emrez’de kentsel dönüsümün ilk etabinin Izmir Büyüksehir Belediye sirketi IZBETON tarafindan yapilmasi kararinin alindigi meclis toplantisinda konusan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, “Bugün ilçem için tarihi bir karara imza atilmis olmasinin mutlulugunu yasiyorum. Tunç Baskanim basta olmak üzere, meclis üyelerimize, bürokratlarimiza tesekkür ederim” diye konustu. Baskan Arda, kentsel dönüsüm bölgesindeki hazine miktar fazlaliklarinin çözümü ve radyoaktif atiklarin temizlenmesi çagrisini da yineledi.  

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Nisan ayi meclis toplantisinin üçüncü oturumunda, Gaziemir’in en önemli sorunlarindan biri olan kentsel dönüsümle ilgili önemli karara imza atildi. Mecliste yapilan oylama ile Aktepe-Emrez Mahallelerinde kentsel dönüsümün baslatilmasi için Izmir Büyüksehir Belediyesi ile IZBETON arasinda imzalanan protokol ve teknik sartname oy birligiyle kabul edildi.

Gündem maddesine göre,  122 hektarlik alani kapsayan Izmir’in en büyük kentsel dönüsüm alani olan Aktepe-Emrez Kentsel Dönüsüm Projesi’nin ilk etabinin IZBETON eliyle yapilmasina karar verildi. Kentsel dönüsüm bölgesinde 1.etap olarak belirlenen 2348 ada, 1 parseldeki yapilari IZBETON sirketi insa edecek.

Gaziemir için tarihi bir karara imza attik

Gündem maddesinin oylanmasinin ardindan söz alan Gaziemir Belediye Baskani Halil Arda, 122 hektarlik Aktepe-Emrez bölgesinin kentsel dönüsüm alani ilan edilmesinin ardindan bugüne kadar yasanan süreç hakkinda meclise bilgi verdi. Kentsel dönüsüm için mecliste alinan kararin tarihi bir karar olduguna vurgu yapan Baskan Halil Arda sunlari söyledi:

“Ilçem Gaziemir adina tarihi bir karara imza atilmis olmasinin mutlulugunu sizlerle paylasiyorum. Aktepe-Emrez bölgesi tek parçada Izmir’in en büyük kentsel dönüsüm alanini kapsiyor. 122 hektarlik bir alan. Burasiyla ilgili hazirliklar on yil öncesine dayaniyor. Çalismalar yapiliyor. 5 Agustos 2012 tarihinde Resmi Gazete’de kentsel dönüsüm alani ilan edilerek start veriliyor. IBB, 10 Nisan 2013 tarihinden itibaren bu bölgedeki hazine arazilerinin Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne devredilmesiyle ilgili yazismalara basliyor. Ancak geçen süre içinde hazine arazilerinin IBB’ye devri gerçeklesmiyor. Bunun üzerine IBB, Milli Emlak Müdürlügü’ne dava açiyor. 6 yil süren dava sonunda hazine arazileri 15 Ocak 2019’da bedeli karsiliginda IBB’ye devrediliyor. Bu devirler gerçeklestikten sonra Kentsel Dönüsüm Daire Baskanligimiz hizli bir sekilde çalismalara basliyor. Iki defa ihaleye çikiliyor. Insaat sektörünün zor durumda bulunmasindan dolayi hiçbir firma ihaleye katilmiyor. Seçimden sonra, belediyemizin sirketi IZBETON vasitasiyla start vermemizin uygun olacagini Tunç baskanimizdan rica etmistik. Bölge sakinlerinin 10 yili askin sürede kentsel dönüsümden dolayi ihtiyaçlari giderilmedigi için magdur oldugunu dile getirmistik. Huzurlarinizda Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sayin Tunç Soyer’e, bu karara imza atan meclis üyelerimize ve belediye bürokratlarina sonsuz tesekkür ediyorum. Müthis bir çalisma yaptilar ve kentsel dönüsüm nihayet belediye sirketimiz vasitasiyla basliyor.”

Hazine miktar fazlaliklari çözülmeli

Daha önce kentsel dönüsüm alanlarinda sikintilara yol açabilecek hazine miktar fazlaliklari serhlerinin tapu kayitlarindan kaldirilarak vatandaslarin mülkiyet sorununun çözülmesi için Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na adim atilmasi çagrisi yapan Baskan Halil Arda, bu çagrisini yineledi.

Arda sunlari söyledi:

“Vatandaslar bu hazine miktar fazlaliklarindan dolayi, önümüzdeki günlerde, kentsel dönüsüm basladiktan sonra Izmir Büyüksehir Belediyesi ile uzlasma noktasinda sikintilar yasayacak. Hazine miktar fazlaliklari ya bedelsiz ya da cüzi bir iz bedelle vatandaslara devredilmeli.”  

Nükleer atiklar temizlenmeli

Emrez Mahallesi’ndeki, Izmir’in Çernobil’i olarak bilinen ve normal degerin 219 kati oraninda radyasyon yayan radyoaktif atiklar konusunu da meclis toplantisinda dile getiren Baskan Arda sözlerini söyle sürdürdü:

“Yine bizim ayni bölgede Emrez Mahallesi’nde, Izmir’in Çernobil’i diye adlandirdigimiz, eski kursun fabrikasinin alaninda gömülü olan nükleer atiklarla ilgili bir sorunumuz var. Bunu da basinda, televizyonlarda, büyüksehir meclis toplantisinda defalarca dile getirdim. Ama o atiklar hala ayni yerde duruyor. Oranin da çok kisa sürede temizlenmesi gerekiyor.”