Genç Avukatlar Için Pozitif Ayrimcilik Sart

CMK da Genç Avukatlar için Düzenleme Sart CMK sisteminde hata var

Gündem 12.01.2021 17:58:45 0
Genç Avukatlar Için Pozitif Ayrimcilik Sart

Türkiye'de baroya kayitli avukat sayisi son 10 yilda ikiye katlandigini aktaran Avukat Latif Cem Baran, genç avukatlarin görevlendirmede öncelikli olmasi gerektigini ve bu anlamda CMK puan sisteminde degisiklik yapilmasi gerektiginin altini çizdi. CMK ücret tarifesindeki artisin yetersiz oldugunu da vurgulayan Baran, “Sorusturma evresinde takip edilen isler için 499 TL olarak belirlenen ücret en az 1000 TL olmalidir” dedi.

Genç avukatlarin lehine degisiklik yapilmali

Genç avukatlarin görevlendirme önceligi için çözüm önerisi sunan Baran “2018 de 116 bin olan avukat sayimiz 2019 sonunda 127 bin rakamina ulasti. Su anda Türkiye Barolar Birligi’ne kayitli 130 bin üzerinde avukat bulunmaktadir. Her yil genç avukatlarimiz baroya kaydolmakta ve bu rakamin neredeyse yüzde ellisini olusturmaktadir. Mevcut durumda avukatlik meslegi için sartlarin zorlastigi göz önüne alinarak pozitif ayrimciligi genç avukatlarimizdan yana kullanmaliyiz. Su anki Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) sisteminde kidemli meslektaslarimizla genç meslektaslarimizin puani ayni tutuluyor. Bu sebeple görevlendirmeler daha az oluyor. Buradan yola çikarak kidemi 5 yildan az olan meslektaslarimizin puani düsük tutularak, genç meslektaslarimiz için daha çok is imkani saglayabiliriz.” dedi.

Açiklanan Tarife Angarya Yasagi Ilkesine Aykiri

Içinde bulundugumuz küresel kriz ve pandemi sürecinin avukatlik meslegine zararlarini da hatirlatan Latif Cem Baran, “Geçirmis oldugumuz dönem, kisa vadede kapanmayacak zararlara yol açmistir. Avukat sayimizin yüzde ellisini meslege henüz baslayan genç meslektaslarimizin olusturdugunu da düsünerek CMK ücret tarifesindeki artis çok yetersizdir. Adalet Bakanligi ve Maliye Bakanligi tarafindan belirlenen “CMK Ücret Tarifesi”nin, “Avukatlik Asgari Ücret Tarifesi”nden ayrik olarak çok düsük miktarlarda ücret olarak belirlenmesi Anayasa’nin 18. maddesinde yer alan “angarya yasagi” ilkesine ve 10. maddesinde yer alan “esitlik” ilkelerine aykiri oldugu kanaatindeyim. Artis olarak açiklanan ücretler ilgili görevleri angarya haline getirmektedir. Sorusturma evresinde takip edilen isler için 499? olarak belirlenen ücret, en az 1000? olmalidir. Diger isler için de bu oranda tashih, Türkiye Barolar Birligi tarafindan saglanmali, avukatlik asgari ücret tarifesi ile orantili hale gelmelidir. “ dedi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °