Gida fiyatlari düsecek mi?

Gida fiyatlari düsecek mi?

Son dönemde yasanan fiyatlardaki yükselis nedeniyle vatandaslar gida fiyatlari neden artiyor sorusuna yanit ariyor. Son olarak TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Gida sektöründe mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerindeki artislar, fiyatlardaki artis

Gida fiyatlarinda artis yasanirken vatandaslar bu durumun nedenini ve fiyatlarin düsüp düsmeyecegini merak ediyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, mevsimsel etkilerin ve girdi maliyetlerindeki artislarin gida sektöründe fiyatlarin yükselmesinde etkili oldugunu belirtti. Talebe göre fiyatlarin düsmesini tahmin ettiklerini bildirdi. Peki, gida fiyatlari neden yükseliyor?

GIDA FIYATLARI NEDEN ARTIYOR?

AA muhabirine açiklama yapan Palandöken, fiyatlardaki “anormal” artislarin, piyasa aktörlerinin azalmasindan ve tekelci zihniyetin ortaya çikmasindan kaynaklandigini belirtti. Vatandaslarin kontrolüne ek olarak Tarim ve Orman Bakanligi ile Ticaret Bakanliginin yasalar çerçevesinde denetimler yaparak fiyatlarin istikrara kavusmasini saglayabilecek faaliyetlerde bulunduklarini anlatti. Palandöken, fiyat artislarinin vatandasi rahatsiz eder duruma geldigini ve son dönemde sebze, meyve, yag ve bakliyat gibi ürünlere büyük oranda zam yapildigini aktardi.

Üretimde kisitlama oldugunu ve insanlarin tarim alanlarini konut alanlarina çevirdigini söyleyen Palandöken, gida alaninda kendi kendine yetebilen Türkiye’nin pek çok ürünü ithal etmek zorunda kaldigini belirtti.

2020 yilinin sonundaki fiyatlar ile kiyaslandigi zaman temel gida ürünlerinde, beyaz peynirde, yag ve bakliyatta yüzde 50’lere varan fiyat artislarinin gözlendigini belirten Palandöken, "Bu durumun tek çaresi piyasa aktörlerini çogaltmak. Bireysel küçük isletmelerin birçogu artik is yapamaz hale geldi. Toplu alimlar yapan, stoklu çalisan ve on binlerce dükkani olan bir isletmeyle, tek basina çalisan isletmelerin rekabet edememesinden dolayi fiyatlar kontrol edilemez duruma geldi." seklinde konustu. Peki; ayçiçek yagi, peynir, pirinç ve tereyagi fiyatlari düsecek mi?

GIDA FIYATLARI DÜSECEK MI?

Denetimler ile fiyatlarin biraz daha geriye çekilecegini aktaran Palandöken, buna karsilik mevsimsel tarim ürünlerinin fiyatlarini ise geriye çekmenin mümkün olmayacagina isaret etti. TESK Genel Baskani Palandöken, gelecek sene için biraz daha temkinli davranilmasi gerektigine vurgu yapti. Türkiye’de kurakligin devam ettigine ise dikkat çekti.

Bakanliklarin denetimleri ile halki rahatlatici küçük de olsa indirimlerin saglandigini belirten Palandöken, su sekilde devam etti:

"Gida sektöründe mevsimsel etkiler ve girdi maliyetlerindeki artislar, fiyatlardaki artislarda etkili oldu. Önümüzdeki günlerde talebe göre fiyatlarin biraz daha düsebilecegini tahmin ediyorum. Halkimizin panik yapmasina gerek yok, stoga lüzum yok. Bugün pirinci 12 liraya aliyorum yarin 20 liraya alacagim, yagi bugün 60-70 liraya aliyorum yarin 150 lira olacak gibi tüketime baslanirsa, stokçuluk baslarsa fiyatlari regüle etmek mümkün olmaz. Arz talep dengesinin ayarlanmasiyla fiyatlar makul seviyeye inecek."(mynet)