Leaky Gut ya da halk arasinda bilinen ismiyle geçirgen (sizdiran) bagirsak sendromu farkli sebeplerle ortaya çikan bir sindirim sorunu. Normal sartlarda bagirsakta bulunan siki baglar, sadece sindirilmis besinlerin, mineral ve vitaminlerin geçisine izin veriyor. Bu siki baglardaki açilma yasanmasi durumunda ise geçirgen bagirsak sendromu olarak tanimlanan durum ortaya çikiyor. Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz’ün verdigi bilgiye göre, bu siki baglarin açilmasiyla birlikte toksinler, mikroplar, sindirilmemis yiyecek parçalari gibi istenmeyen maddelerin geçisine imkan saglanmis oluyor. Kan dolasimina geçen bu maddeleri tanimayan bagisiklik sistemin bu maddelere saldirmasi sorunu ortaya çikariyor.
GÖZDEN KAÇIRILMAMASI GEREKIYOR
Son yillarda yapilan bilimsel çalismalarin otoimmun hastaliklarin altinda yatan en büyük nedenlerden birinin geçirgen bagirsak sendromu olabilecegine isaret ettigini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kosuyolu Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, sözlerine söyle devam etti: “Bugün, alerji, astim, otizm, kronik yorgunluk sendromu, depresyon/anksiyete, egzema, hasimoto troidi, multiple skleroz, sedef, romatoid artirit, ülseratif kolit, ürtiker, Alzheimer ve kardiyovasküler hastaliklarin kökeninin bu sendromla iliskili olabilecegi tartisiliyor. Dolayisiyla bu hastaliklarin tedavi edilmesi için geçirgen bagirsak sendromunun gözden kaçirilmamasi önem tasiyor.”
“Hipokrat MÖ 450 yilinda bütün hastaliklar bagirsaktan baslar, bagirsak hasta ise vücudun geri kismi da hastadir demistir. Günümüzde ise bagirsaklar ikinci beyin olarak kabul edilmektedir” diye konusan Uzm. Dyt. Merve Öz, sözlerine söyle devam etti:
“Bagirsaklarimizda hem yararli bakteriler hem de zararli bakteriler bulunuyor. Iyi bir beslenme düzeni ile bagirsaktaki yararli bakterilerin sayisinin artarken sagliksiz beslenildiginde kötü bakterilerin sayisi arttigi gibi yararli bakterilerin de sayisi azalir. Bagirsak florasi yeni adi ile bagirsak mikrobiyotasi ne kadar güçlü ise yorgunluk, stres, zararli bakterilerle mücadele de bir o kadar güçlü olur. Bagirsak mikrobiyotasindaki dengesizlik bagisikligin düsüsüne neden olurken; bagirsak mikrobiyotasindaki dengesizlik obezite, alerji, davranis bozukluklari, anksiyete, depresyon gibi çesitli nörolojik ya da psikolojik sorunlarla iliskilendirilmektedir.”
GEÇIRGEN BAGIRSAK SENDROMU OTOIMMÜN BIR HASTALIKTIR
Geçirgen bagirsak sendromunun bir otoimmun yani bagisiklik sistemi hastaligi oldugunu vurgulayan Dyt Merve Öz, Stres, çevresel toksinler, beslenme yanlislari (saldirgan besinler), antiyobiyotikler, antideprasanlar basta olmak üzere gereksiz kullanilan ilaçlar, bakteri ve/veya virüs gibi patojenler ve organ bozukluklarinin bagirsak geçirgenlige sebep olabilecek etmenler arasinda yer aldigini anlatti.
DOGAL BESLENME TEDAVI IÇIN OLMAZSA OLMAZ
Geçirgen bagirsak sendromunun tedavi edilebilen bir hastalik oldugunu ve öncelikle de hastaliga sebep olan diger nedenlerin tespit edilerek ortadan kaldirilmasi gerektiginin altini çizen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri, Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, su bilgileri verdi: “ilaç tedavisinden ziyade dogal beslenme, geçirgen bagirsak sendromu tedavisinde oldukça önemlidir. Dogal olmayan besinler çok fazla tarim ilaci, agir metal ve benzeri zararli bilesene maruz kalirlar. Dolayisiyla dogal olmayan besinler bagirsak duvarina daha fazla zarar verme potansiyeline sahiplerdir. Bagirsak onarilana kadar 3-6 hafta bir fonksiyonel tip diyetisyeni ya da hekimi gözetiminde eliminasyon diyeti yapmak geçirgen bagirsak sendromu tedavisinde çok etkilidir. Yaklasik 8-10 saat kaynamis kemik ve et suyu glutamin, lizin, glisin içereceginden dolayi baglari onaracaktir. Fermente sebzeler yani ev tursulari bagirsak mikrobiyotasinin zenginligini artirip koruyucu duvar olusturmasi açisindan önemlidir.Laktoz intolaransi olmadigi takdirde fermente süt ürünleri de bagirsak mukozasini ve geçirgen bagirsagi onarir. Omega 3 yag asitleri de bagirsak tamiratinda önemli rol oynamaktadir. Glutamin, Glisin, Lizin, Prolin bagirsak bariyerinin onarimini gerçeklestiren proteinlerdir.”