Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilan Gökçeada Belediye tarafindan isletilen Gökçeada Mezbahasinda Çanakkale Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi tarafindan gerçeklestirilen kesimlerle Gökçeada yetistiricisinin kuzu ve oglak satamama sorunu tarihe karisirken proje ile birlikte artan kesim fiyatlari, ada yetistiricisinin de yüzünü güldürdü.
Cografi isaret basvurusu için bugünlerde et analizi asamalari yapilan Gökçeada Kuzusu ve Oglagi, her geçen gün degerine deger katiyor.
Yilin ilk kesimleri ile Gökçeada’da Kuzu ve Oglak kesimlerine start verdiklerini ve bu yil ada yetistiricisine destek olmak adina geçtigimiz yillardan daha çok kesim yapilacagini dile getiren Çanakkale Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Sorumlu Müdürü Dr. Bekir Sitki Ayag, “Gökçeada Kuzusu ve Gökçeada Oglagi her geçen gün degerine deger katan bir marka olmaya devam ediyor. Birligimizin ada yetistiriciliginde yapmis oldugu projeler yükseliste. Yapilan çalismalar sayesinde; geçen yila bakildiginda, bu yil kilogram basina daha çok kazanacak olan Gökçeadali yetistiricimize Birlik olarak satin alma garantisi vermenin de mutlulugunu yasiyoruz. Artan kesimler ve artan fiyatlarla Gökçeada yetistiricisi bu yila damga vuracak” dedi.
Çanakkale Ili Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi olarak Gökçeada Kuzusu ve Oglagi için hem zincir marketlerle anlasmalar yapildiginin hem de internet üzerinden satislarin basladiginin altini çizen Dr. Ayag, “Gökçeada Kuzusu ve Oglagi eti çok fazla merak edilen ve talep alan bir ürün. Ülkemizin her yerinden merak edenlere hizlica ulasmasi için anlasmali oldugumuz zincir marketler ve sarküterilerin yani sira internet üzerinden satislara da basladik. Daha çok talep, daha çok satis ve daha çok kazanç üçgeninde bu lezzetin markalasmasini hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Tamamen kendi dogal ortaminda yetisen, yüzde 100 dogal beslenen ve ada kosullarinda stresten uzak yasayan Gökçeada Kuzusu ve Oglagi’nin kesilebilmesi için, sütten kesilen 5-6 aylik hayvanlar olmasi gerektigini anlatan Dr. Ayag, konusmasini söyle sürdürdü:
“Bugünlerde baslayan kesimler, Mayis ayindan itibaren artarak yil sonuna kadar devam edecek. Hayvanciligimizin sigortasi olarak gördügümüz bu koyun-keçi irkimizin vakti gelmeden kesilmesine asla müsaade etmemekle birlikte, kesim esnasinda her türlü saglik kosullarinin saglanmasina da önem vermekteyiz. Bu proje kapsaminda hem Gökçeada Kuzusu ve Oglagi’ni koruyarak markalastirmak ve üretimin devamliligini saglamak hem de küçükbas hayvancilikla geçimini saglayan yetistiricilerimizin kirsalda kazanmalarina katki saglamak bizim için çok önemli.” (Tahsin Tuna)