Tarih: 28.01.2021 19:39

‘Güçlendirilmis parlamenter sistem görüsmelerini baslattik, yeni dönemin kilit kelimeleri diyalog ve istisare'

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin hukuk, ekonomi ve dis politika alaninda ciddi sorunlari oldugunun altini çizen Babacan su ifadeleri kullandi:

“Diyalog ve istisare görüsmelerini baslattik, hayirli olsun”

“Bizim ve pek çok siyasi partinin güçlendirilmis parlamenter sistemle ilgili hazirliklari var. Kendi hazirligimizi kamuoyuyla paylasmadan önce toplumsal mutabakat zemini olusturmayi önemsiyoruz. Böyle bir sürecin baslatilmasiyla ilgili görüs alisverisinde bulunduk. CHP’nin de önemli hazirliklari var. Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin güçlendirilmis parlamenter sistemle ilgili diyalog ve istisare süreci baslatmasinin iyi olacagi kararina vardik. Demokrasimiz için hayirli olsun.

“Ikili heyetler sürecin takvimini ve içerigini çalisacak”

“Anayasa degisiklik teklifimizi bir siyasi partinin çalismasi olarak ortaya koymanin dogru bir yöntem olmayacagini düsünüyoruz. Güçlendirilmis parlamenter sistemle ilgili bir vizyon belgesi olusturup, bu çerçevede siyasi partilerle, sivil toplum kuruluslariyla ve meslek örgütleriyle görüserek süreci isletmek istiyoruz. Diyalog ve istisare önümüzdeki sürecin kilit kelimeleridir. Belirleyecegimiz heyetler karsilikli görüserek hem takvimi hem de içerigi çalisacaklar.

“Seçime girmeye haziriz”

“Seçime girmek için yasalarin öngördügü zorunluluklari tamamladik. Büyük kongremizi yaptik. Bizim için alti aylik takvim islemeye basladi. Seçimin tarihi Meclis veya Cumhurbaskani tarafindan belirleniyor. Mümkün olan en kisa zamanda yapilacak seçim için kendimizi hazirladik. Seçimlere hazir bir siyasi parti olmayi hedefledik ve hedefimizi gerçeklestirdik.

“Gündemimizde ittifak degil, is birligi var”

“Herhangi bir ittifak konusunu gündemimizde tutmuyoruz. Genel baskanlarla yaptigimiz görüsmelerde bu konu gündeme gelmiyor. Ittifaklar seçim öncesinde görüsülmesi gereken konulardir. Yasal düzenleme de zaten partilerin seçim öncesinde bir arada hareket edip etmemeleriyle ilgilidir. Gündemimizde ittifak yok ama istisare, diyalog ve is birligi var.

“HDP’ye randevu veririz”

“HDP’den bize ulasmis resmî randevu talebi henüz yok. Eger talep gelirse, randevu veririz. Bunda herhangi bir sorun yok.

“Türkiye Dogu Türkistan’da mazlumun yaninda yer almalidir”

“Bir örgütün terör örgütü olup olmadigi kisilerin sahsi kanaatiyle degil, yarginin tespitiyle belirlenir. Dogu Türkistan’da, yani Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde agir insan hakki ihlallerinin oldugu uluslararasi insan haklari örgütleri tarafindan tespit edildi. Dünyanin neresinde olursa olsun, bir insan hakki ihlali varsa DEVA Partisi mazlumun yaninda yer alir. Türkiye’nin de bugünkü hükûmetin de mazlumun yaninda yer almasi gerekir. 

“Hükûmet enerjisini kavgaya degil, ekonomiyi düzeltmeye harcasin”

“Günlük hayatimiza yeni kavramlar girdi. ‘Yoksulluk intiharlari’ diye bir olay var. ‘Ev gençleri’ diye bir grup olusmaya basladi. Hayatimiza yeniden ‘siyasal siddet’ kavrami girdi. Hamaset yapacaklarina, ülkeyi tekrar kaos ve siddet ortamina sürükleyecek adimlar atacaklarina, bu ülkenin bir numarali sorunu olan ekonomiyi çözsünler. Issizlik, yoksulluk, hayat pahaliligi sorunlarimiz var. Hükûmet, baskalariyla kavgaya harcayacaklari enerjiyi bu memleketin sorunlarini çözmek için harcamalidir. Hükûmetin büyük ortagi da iki küçük ortagi da çözüm bulmakla sorumludur. Küçük ortaklardan birisi veto yetkisiyle ülkeyi yönetmeye çalisiyor. Öbürü zaten geminin rotasini çizdigini söylüyor.”

Iki genel baskan arasindaki görüsmede Babacan’a DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalari Baskani Mustafa Yeneroglu, Ekonomi ve Finans Politikalari Baskani Ibrahim Çanakci, Kurumsal Iletisim ve Tanitim Baskani Sanem Oktar ve Teskilat Isleri Baskani Sadullah Ergin eslik etti. CHP heyetinde ise genel sekreter Selin Sayek Böke, parti sözcüsü Faik Öztrak ile genel baskan yardimcilari Oguz Kaan Salici ve Muharrem Erkek yer aldi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —