Tarih: 08.02.2021 20:34

Güney Kibris Rum Kesimi'ne ziyarette bulunan Yunanistan Basbakani Miçotakis siniri asti

Facebook Twitter Linked-in

Dogu Akdeniz’de gerilimi tirmandiran Yunanistan Basbakani Kriyakos Miçotakis, Güney Kibris Rum Yönetimi’ne yaptigi ziyarette Rum lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. Miçotakis, stratejik dis politika hedeflerinin adadaki sözde ‘Türk isgalini’ sona erdirmek oldugunu söyledi.

Rum Yönetimi Baskani Nikos Anastasiadis ise açiklamasinda, Miçotakis’le Kibris sorununu ve gayri resmi besli konferans konularini görüstüklerini belirtirken, BM Genel Sekreteri tarafindan yapilacagi öngörülen gayri resmi besli konferansa katilacaklarini yineledi.

ARZU ETTIKLERI ÇÖZÜMDEN DEM VURDU

Anastasiadis, arzu edilen çözüm temeline iliskin görüslerinin net oldugunu, BM Güvenlik Konseyi kararlari ve AB normlari çerçevesinde, ‘çag disi kalmis garantörlük sistemi’ ile Türk askerinin adadaki varligini sona erdirecek ve ‘dönüsümden sonra olusacak yeni olusumun fonksiyonelligini’ saglayacak bir çözüm arzu ettiklerini ifade etti.

Kibris sorununun çözümü çabalarinda yapici bir diyalogun gerçeklesebilmesi için iyi bir ortamin olmasi gerektigini kaydeden Anastasiadis, ‘tehdit kosullari altinda yapici bir diyalog beklenemeyecegini’ söyledi.

"TÜRKIYE'NIN KATKISI GEREKLI"

Nikos Anastasiadis, uygun ortamin saglanabilmesi için Türkiye’nin katkisinin gerekli oldugunu da iddia ederek, AB’nin de Kibris sorununun çözümü çabalarina daha etkin katilimini ve dayanismasini beklediklerinin altini çizdi.

Miçotakis’in kendisine, Yunanistan ile Türkiye arasindaki müzakereler hakkinda genis bilgi aktardigini da ifade eden Anastasiadis, bölge ülkelerinden yetkililerin katilacagi bölgesel bir toplantidan bahsederek, daha fazla ayrinti vermek istemedigini dile getirdi. (DHA)






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —