GÜNLÜK HAYATTA ÇEVREYI KORUMAK IÇIN YAPILABILECEK 7 SEY!

Gündelik hayatta yapabilecegimiz küçük degisiklikler, atabilecegimiz bazi küçük adimlar çevreyi koruma konusunda büyük etkiler yaratabiliyor.

Çevre 12.09.2021 12:34:18 0
GÜNLÜK HAYATTA ÇEVREYI KORUMAK IÇIN YAPILABILECEK 7 SEY!

 Birçok ülkede ve Türkiye'de yasanan yanginlar, seller, artan sicakliklar, denizlerin kirlenmesi gibi durumlar çevremizi her zamankinden fazla korumamiz, sahip çikmamiz gerektigini bizlere gösteriyor. Çevreyi korumanin dogayi ve dünyayi da korumak olduguna dikkat çeken Generali Sigorta, çevreyi korumak için gündelik hayatta yapabilecegimiz 7 basit adimi paylasti.

Milyarlarca litre temiz suyun bosa gitmesini durdurun

Arastirmalara göre dis firçalarken açik birakilan her bir musluk, 10-12 litreye kadar temiz içme suyunun bosa gitmesine sebep olmaktadir. Disleri firçalarken muslugu kapatmak gibi minik bir farkindalik, dünya genelinde yilda milyarlarca litre temiz suyun bosa gitmesini engelleyecektir.

Tasitlardan kaynaklanan çevre kirliliginin önüne geçin

Ev ve is yeri yakin mesafede olan kisilerin araba kullanmak yerine yürümeleri, son dönemlerde sikça dile getirilen önerilerden biri durumunda. Uzak mesafeler için toplu tasima araçlarindan daha fazla faydalanmak, birbirine yakin oturan is arkadaslarinin tek araç ile birlikte isyerine yol almalari gibi seçenekler ise, çevreyi korumak adina kolaylikla uygulanabilecek diger önlemler arasinda yer aliyor.

Bosa giden enerjiye dur deyin

Bilgisayar gibi elektronik esyalari uyku konumuna almak yerine tamamen kapatmak, ofislerde ve evlerde kullanilan çay ve kahve makinelerini sürekli açik birakmamak, enerji tasarruflu ampuller kullanmak, enerji sarfiyati düsük olan beyaz esyalari tercih etmek, hem enerjinin bosa gitmesini durdurmak hem de çevreyi korumak adina atilabilecek basit ama önemli adimlardir.

Daha az kagit kullanin

Pandemi ile birlikte evlere ve ofislere verilen yemek siparisi orani artis gösterdi. Eve veya ofise yemek siparisi verildiginde plastik çatal-biçak istemeyerek, yazicidan çikti alirken kagitlarin arka yüzlerini de degerlendirerek ve kagit bardak kullanmayarak agaçlari ve çevreyi korumak mümkündür.

Plastik kullanimini sinirlandirin

Günlük yasamda pratik bir kullanima sahip olan plastikler dogada kolay dönüsüm döngüsüne girmedikleri için çevre kirliligine yol açiyor. Bu durumun önüne geçmek için; plastik torbalar yerine bez torbalar veya sepetler kullanmak, suyu plastik siseden içmek yerine cam siseler kullanarak tüketmek, plastik esyalari direkt çöp kutusuna atmak yerine eve ya da isyerine yakin bir geri dönüsüm kutusuna atmak gibi basit adimlarla, plastigin çevreye verdigi zararlari azaltmak mümkündür.

Atiklari ayristirin

Geri dönüsüm evde baslar. Evde geri dönüsüm denildiginde ise çöplerin ayristirilmasi akla gelen ilk seydir. Buna ragmen halen çöp ayristirmada bilinçli davranilmamakta, bu hassas konu önemsenmemektedir. Cam, plastik, metal, kagit ve kimyasal atiklari evde ayristirmak ve geri dönüsüm kutularina atmak, çevreyi korumak adina kolayca uygulanabilecek bir diger yöntemdir.

Atik yaglari lavabolara dökmeyin

Ülkemizde her yil yüz binlerce ton atik yag ve kimyasal madde dogaya birakilmaktadir. Unutulmamalidir ki, lavabolara dökülen her 1 litre atik yag, 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Kimyasallarin çevreye verdigi zararin önüne geçmek için ise, evde mümkün oldugunca kimyasal temizleyiciler yerine karbonat, beyaz sirke gibi dogal temizlik malzemeleri tercih edilmelidir.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °