Güvenlik uzmanindan Türk gemisine yapilan korsan saldirisiyla ilgili bomba iddia: Fransa'nin parmagi olabilir

Terör ve Güvenlik Uzmani Coskun Basbug, Nijerya'da açiklarindaki Türk gemisine yönelik korsan saldirisini degerlendirdi. Basbug, saldirinin planli bir sekilde düzenlendigini savundu. Yasanan cografyada Fransa'nin etkinligine de vurgu yapan Basbug,

Gündem 24.01.2021 10:30:14 0
Güvenlik uzmanindan Türk gemisine yapilan korsan saldirisiyla ilgili bomba iddia: Fransa

Terör ve Güvenlik Uzmani Coskun Basbug, Türk gemisine yönelik gerçeklestirilen korsan saldirisiyla ilgili olarak görüslerini paylasti. Bu saldirinin normal bir korsanlik olayi olmadiginin altini çizen Coskun Basbug, saldirinin planli bir sekilde düzenlendigini ifade etti.

"KORSANLIK BÖLGEDE TEKRAR HORTLADI

"Akdeniz ve Afrika açiklarinda korsanligin tekrar hortladigini belirten Basbug, Nijerya'nin son dönemde korsanlik faaliyetlerinde önde genel ülke oldugunu vurguladi.

"SALDIRI KASITLI OLARAK YAPILDI

"Bu tip korsanlik faaliyetlerinin genelde fidye ve mali gasp etme amaciyla yapildigini aktaran Basbug, olay yerinden alinan bilgilere göre saldirida bir kasit oldugunu görmenin zor olmadigi da sözlerine ekledi. Uzun namlulu silahlarla gemiye saldirildigini söyleyen Basbug, siddeti tirmandirma noktasinda korsanlarin böyle bir hamle yaptigini ifade etti."

GEMIYE YARDIM GECIKTI

"Gemiye yapilan saldiri aninda gemiden acil yardim çagrisi yapildigini belirten Basbug, geminin sahilden çok uzak oldugu için yardimin geciktigini de söyledi. Bu tür saldirilarin genelde sabaha karsi yapildigini söyleyen Coskun Basbug bu saldirinin fidye amaciyla yapilip yapilmadigina yönelik süphelerin oldugunu belirtti."

TÜRKIYE'YE GÖNDERME OLABILIR"

Basbug Türkiye'nin Istanbul firkateynini suya indirdigi dönemde böyle bir saldirinin gerçeklesmesinin Türkiye'ye yönelik bir gönderme olarak algilanabilecegini söyledi.

SALDIRIDA FRANSA'NIN ETKISI MI VAR?

Yasanan cografyada Fransa'nin etkinligine vurgu yapan Basbug, korsanlarin bu noktada kullanilabilir olabilecegini belirtti. Basbug, Türkiye'nin Dogu Akdeniz ve Afrika'da attigi adimlarin bazi batili güçleri rahatsiz ettigini hatirlatmakta fayda oldugunu sözlerine ekledi.

NE OLDU?

Nijerya açiklarindaki Gine Körfezinde seyir halindeki Mozart isimli Türk konteyner gemisi korsan saldirisina ugradi. Korsanlarin silahlarla baskin düzenledigi gemideki, Azeri bir denizci hayatini kaybetti. Korsanlarin 15 denizciyi rehin alarak gemiden ayrildigi belirtildi.

4. KAPTAN O ANLARI ANLATTI

Saldiri sonrasi temas kurulan 4. Kaptan Furkan Yaren, 2. Mühendis Farman Ismayilov'un hayatini kaybettigini ve kendisinin bacagindan yaralandigini söyledi. Gemiden 15 kisinin darbedilerek kaçirildigini açiklayan 4. Kaptan, geriye sadece Bas Mühendis Süha Tatligül ve yagcinin kaldigini söyledi. Ayrica yagcinin vücuduna sarapnel isabet ettigini de ifade eden Yaren, korsanlarin Radar, ECDIS gibi seyir cihazlarinin kablolarini söktügünü ve kör bir sekilde seyir yaptiklarini aktardi.(k,son dakika)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °