Tarih: 26.07.2022 16:26

Harmandali Geri Gönderme Merkezi Yine Iskence Iddialari Ile Aniliyor

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Barosu, Harmandali Geri Gönderme Merkezi müdür vekili,  Merkezdeki diger yönetici statüsündeki yetkililer ve memurlar ile görevli güvenlik memurlari ve jandarma personeli hakkinda iskence ve görevi kötüye kullanma iddialari ile suç duyurusunda bulundu.

Sikayet dilekçesinde, 19.07.2022 tarihinde Izmir Barosu’na, Harmandali’da bulunan Izmir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan, içerisinde aile ve çocuklarin da bulundugu bir grup Filistinli mültecinin; Merkezde kapali tutulduklari ve dokuz gün boyunca kendilerine neden tutulduklarina iliskin bilgi verilmedigi, hiçbir yetkili ile görüstürülmedikleri, kendilerine bu hususlarda bilgi verilmesi talebiyle saat 15.00-16.00 siralarinda yemekhane önünde toplandiklari, bunun üzerine yetkili bir kisinin "Ben ne zaman istersem o zaman serbest kalirsiniz.’ diyerek gruba bagirdigi, jandarmanin gruba joplarla müdahale ettigi, kisileri yerlerde sürükledigi, çocuklarin ezilme tehlikesi yasadigi, yabancilarin iskence ve kötü muameleye maruz birakildigi, kisilerin yüzlerinde ve vücutlarinda kirik ve darp izlerinin bulundugu seklinde gelen ihbar üzerine 19.07.2022 tarihinde saat 10.00’da Baro Baskanligi’nca konuyu arastirmak için Izmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ayse Kaymak’in GGM’de bulunan ve ihbarda ismi geçen bir yabanci ile görüsmek üzere GGM’ye gitmek üzere görevlendirildigi dile getirildi.

Av. Ayse Kaymak tarafindan personele yabancinin kurumda olup olmadigi soruldugunda kurumda oldugu bildirilmis; Av. Ayse Kaymak giris ve kayit islemleri yapildiktan yaklasik 30 dakika boyunca  bina içerisinde bulunan avukat görüsme odasinda bekletilmistir.

Burada bir süre bekletildikten sonra sözlü olarak kisinin kurumda bulunmadigi ve görüstürülemeyecegi bilgisi verilmis, kisinin nerede oldugu soruldugunda ise sifahen; kisinin, bugün çikisi yapilacak grup içerisinde oldugu ve hastaneye götürüldügü bilgisi verilmistir.

Hastanede Dendi, GGM’de Çikti

Izmir Barosu sikayet dilekçesinde kendilerine sözlü olarak bu kisinin Çigli Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde bulundugunun söylendigini, bunun üzerine bu hastane ve bölgede bulunan diger hastanelerde arastirma yapilmis ise de bu isimde bir sahsin getirilmedigi bilgisi edinildigi ifade edilmistir.

Bunun üzerine kurum çalisanlarina Izmir Barosu’nun dilekçesine derhal yanit verilmesi ve kisi kurumda ise görüsme talebinin yerine getirilmesi, kurumda degilse saat kaçta çikis yapildigi bilgisinin verilmesini tekrar istenmistir. Dilekçede “kisinin çikis islemlerinin yapildigini bu nedenle görüsme yaptirilamayacagi” bilgisi sözlü olarak verilmistir. Çikis islemlerinin ne kadar sürecegi soruldugunda ise 1,5 saat denilmesi üzerine beklenilmeye baslanmistir. Ancak aradan geçen 2 saatin sonunda kisinin ancak aksam çikis yapacagi söylenmistir.

Bunun üzerine bu açiklama ile kisinin kurumda bulundugunun kabul edildigi ve avukat görüsmesinin engellenemeyecegi, kisi ile görüsme yapmak üzere beklemeye devam edileceginin bildirilmesi üzerine tarafimiza yazili olarak ‘yabancinin çikis hazirligi yapildigindan gerekli prosedürler yapildigindan yabanci ile avukat görüsmesi yaptirilamamistir’ cevabi verilmistir..” ifadeleri kullanilmistir.

Anayasa Ihlal Edildi

Dilekçede; Anayasa’nin 36. maddesi ile "HERKES"in avukata erisim hakkinin güvence altina alindigi ifade edilmis, temel bir hak olan adil yargilanma hakkinin güvencesi olan avukata erisim hakkinin kurum amiri talimati ile engellenmis olmasinin açikça Anayasa hükümlerinin ihlali anlami tasidigi belirtilmistir.

Ayrica “Izmir Barosu'na ulastirilan ihbar içeriginden çocuklarin da dahil oldugu kalabaliga karsi siddet kullanildigi, bunun da ancak Geri Gönderme Merkezi yönetiminin talep ve talimati ile mümkün olabilecegi açikça anlasilmaktadir.” denilerek kamu görevlilerinin 19.07.2022 tarihinde Av. Ayse Kaymak’in avukat görüsmesi yapmasinin engellemesinin, önce kisinin kurumda oldugunu söylemelerine ragmen, sonradan hastanede oldugunu söylemeleri, Izmir Barosu tarafindan hastanelerin aranmasi sonucu yapilan arastirma sonunda kisinin hastaneye gitmediginin ortaya çikmasi üzerine bu kez çikis islemlerinin yapilmakta oldugunu belirtmelerinin ve israrli sorular karsisinda çikisin aksam yapilacagini kabul edilmesine ragmen mesai saati boyunca görüsme yaptirilmamasinin iskence - kötü muamele ihbarinin dogruluguna iliskin kuskulari arttirdigi ifade edildi.

Izmir Barosu, dilekçede belirtilen ulusal ve uluslararasi mevzuat geregi ve deliller isiginda sorumlularin TCK madde 94 ve TCK madde 257 basta olmak üzere ve re’sen gözetilecek diger suçlar için sorusturma yürütülmesi ve faillerin cezalandirilmalari talepli suç duyurusunda bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —