Hava Kosullari Gözdeki Nemi Azaltarak Göz Hastaliklarina Yol Açiyor

Hava Kosullari Gözdeki Nemi Azaltarak Göz Hastaliklarina Yol Açiyor

Her geçen gün degisen çevresel faktörler ve zorlu çalisma kosullari göz problemlerini de beraberinde getiriyor. Gözlerde kasinma hissi, batma, yanma, isiga duyarlilik ve bulanik görme gibi problemler ciddi bir göz hastaliginin habercisi olabiliyor. Günümü

Gözde yanma, batma, kizariklik, kumlanma, göz yorgunlugu ve kontakt lens kullaniminda zorlanma gibi belirtiler ile ortaya çikan göz kurulugu, tedavi edilmedigi takdirde ciddi problemler olusmasina sebep olabiliyor. Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Efekan Coskunseven, göz kurulugunu yogun olarak degisen çalisma kosullarinin ve çevresel faktörlerin arttirdigini söylüyor. Özellikle uzun saatler dijital ekranlara maruz kalmak ve çalisma ortamlarinin havalandirma tercihleri gibi birçok durum göz kurulugunu tetikleyebiliyor. 

Hava kosullari gözdeki nemi azaltarak, göz de kuruluk hissini arttiriyor

Gözün nemliliginin azalmasiyla birlikte gözde yasattigi aci ve yanma hissi gibi problemlerle yasam kalitesini düsüren göz kurulugu, uzun evrede ciddi göz sorunlarina yol açabiliyor. Özellikle menopoz sonrasi kadinlarda, katarakt ameliyati sonrasinda ve romatizmal hastaliklarla birlikte sik görülebiliyor. Belirtileri gösteren hastalarin göz kurulugu tedavisi için tetkik ve tedavilerin yapildigi bir merkeze basvurmasi gerektigini belirten Doç. Dr. Efekan Coskunseven gelisen tedavi yöntemleriyle bu hastaligin önüne geçilebilecegini söylüyor. 

Ilaçlar yeterli olamayabiliyor, farkli tedavi yöntemleri mevcut

Çevresel faktörlerin yani sira kronik bir hastalik da olabilen göz kurulugunun tedavisi için ilk basamak tedavinin; medikal tedavi olan suni göz yaslari ve geceleri suni göz yasi jelleri oldugunu belirten Doç. Dr. Efekan Coskunseven, cevapsiz kalinan vakalarda medikal tedavide 6 ay kadar uzun süre kullanilmasi gereken immun baskilayici damlalara basvurulabilecegini ancak buna ragmen devam eden göz kuruluklarinda gözyasi bosaltim kanallarinin dis giris deliklerinin geçici yada kalici tikaçlar ile tikanabilecegini söylüyor. Doç. Dr. Efekan Coskunseven medikal tedavi ve tikaçlarla yeterli sonuç alinamayan vakalarda, FDA onayi almis tedavi yöntemleri ile bu hastalikta basarili sonuçlar almanin mümkün oldugunu söylüyor. Doç. Dr. Coskunseven “Göz kurulugu kisiye özgü nedenlerle gelisebilecegi gibi çevresel faktörlerin de tetikledigi bir hastalik. Özellikle gözün bilgisayar, akilli telefon gibi teknolojik aletlerin ekranina uzun süre maruz kalmasindan kaynaklanan bu rahatsizlik tipik olarak gözde batma, yanma, yabanci cisim hissi ile belirti veriyor. Ileri evrelerde göz agrisi, kasinma, gözlerde yanma hissi ve kizarma semptomlariyla siddetini artiran hastalik kisinin aktivitesini ve yasam kalitesini ciddi oranda olumsuz etkiliyor. Katarakt ameliyatlari söz konusu oldugunda büyük bir önem arz eden gözyasi tabakasinin kalitesi yenilikçi tedavilerle daha saglikli ve aktif bir hale getirilebiliyor. FDA onayi almis tedavi yöntemlerini uygulayan Dünyagöz Kuru Göz Birimi bu anlamda da hastalara güven asiliyor. Bu yöntemlerden en yenisi ise LipiFlow Termal Pulsasyon tedavisi. Göz kapaklarina göze hiç zarar vermeden takilan çok ufak bir aparatla kapaklarin iç tarafinda bulunan yag bezeleri öncelikle 42.5 dereceye kadar isitilarak sonrasinda da minik sikmalar ile kanallarin bosaltiminin saglanmasi son derece güvenli bir yöntemdir. Vücuda ya da göze hiçbir yan etkisi olmayan tedavide gözyasi kanallarindaki tikaniklik giderilerek bezlerin aktiflesmesi saglaniyor” diyor.