'HAYATIMIZ BU KADAR UCUZ OLMAMALI!'

Damar açan karisimlarla ilgili hurafelere inanmamaniz için 10 sebep

Sağlık 11.10.2021 10:16:26 0

Prof. Dr. Baris Çaynak: “Ameliyat önerdigimiz kisileri “Bir su yöntemi deneyeyim, olmazsa gelirim” derken kaybediyoruz. Hayatiniz bu kadar ucuz olmamali! Modern tibbin bu kadar ilerleyip tam tedavisini basarabildigi bir hastalik için hurafe haplar, bitkisel karisimlar, yaglar ile vakit kaybetmeyin” diyerek uyardi

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Baris Çaynak, damarlari açtigi iddia edilen bitkisel karisimlar ile ilgili gerçekleri açikladi ve uyarilarda bulundu…

1. Kendi gelistirdikleri veya ithal ettiklerini söyledikleri bitkisel ilaçlarla tikali damarlari açtiklarini iddia eden kisilerin elinde hiçbir bilimsel veri yoktur.

Bir ilaç veya bir tedavi yöntemini o hastaligi olan kisilerde uygulayabilmek için uzun yillar süren dört asamali arastirmalar yapilir.

Ilk olarak hücresel ve doku seviyesinde ilaç etkinligi laboratuvarlarda gösterilir.

Daha sonra etkinlik ve yan etkileri hayvan deneyleri ile incelenir.

Sinirli sayida hastada tedavi denenir ve yakin takiple bütün etkileri arastirilir.

Daha büyük sayilarda hastada yapilan çalismalarla ilaç güvenligi test edilir.

Bütün bu veriler bilimsel toplantilarda o konuyla ilgili uzman hekimlerce tartisilir. Ardindan bilimsel dergilerde yayinlanir, gerek yazili, gerek internet ortamindan dünyadaki bütün hekimlerle paylasilir, gereginde elestirilir. Bütün bu süreç sonrasi piyasaya ilaç olarak çikar ve ancak o hastaligin uzmani olmus hekimlerce reçete edilebilir.

Bitkisel oldugu iddia edilen ürünler bu asamalarin hiçbirinden geçmez. “Yüz hastada, bin hastada denedik, yüzde 99 basarili olduk!” gibi hiçbir bilimsel degeri olmayan cümlelerle pazarlanir. Ne hücresel çalismasi, ne büyük sayida hastada yan etki analizi yapilmamis, ilacin damari açtigi tetkiklerle gösterilmemis bu ürünler tamamen haksiz kazanç elde etmek amaciyla piyasada allanip pullanir.

2. Damar tikanikligi teshisi konulan kisiler “Önce ilaçla tedavi denerim olmazsa ameliyat olurum” diyerek zaman kaybetmekte, kalici hasarlar yasamaktadir. Erken teshis hayat kurtarir, vakit nakittir!

Bu bitkisel hurafelere inanan ve gerçekten damar tikanikligi olan kisiler, kaybedilen bu süre içerisinde kalp krizi geçirerek hayatlarini kaybedebilmektedir. Hayat kaybi olmasa bile krize bagli kalp adalesinin kasilmasi bozulmakta, kalp yetmezligi hastasi olmaktadirlar. Bu kisiler ameliyat olup damarlari normal dolasima dönse bile kalp yetmezligi devam etmekte (nefes darligi, bacak ve karin sisligi, efor kisitliligi) erken tedavi ile elde ettigimiz ideal basariya ulasamamaktadir.

3. Damar tikanikligi uzun yillar içerisinde olusan kronik bir hastaliktir

Çalismalar göstermektedir ki; daha çocuk yaslarda damar içerisinde tikaniklik baslangici olabilmektedir. Damar tikanikligi öncelikle genetik geçis gösteren bir hastaliktir. Yillar içerisinde damar içerisinde hasara yol açan; sigara, tansiyon yüksekligi, seker hastaligi damari tikanmaya yatkin hale getirir. Öncelikle vücut damar içi hasari bagisiklik hücreleri ile gidermeye çalisirken kendine zarar verir ve bu hasarli bölgelerde kolesterol birikmeye baslar. Daha sonra bu birikimi de yok etmeye çalisan bagisiklik sistemi bir kisir döngü seklinde darligi daha da artirir. Mevcut darligin yüzeyinin bozulmasi ile pihtilasma hücreleri damari tamamen tikar ve kalp krizi geçirilir.

Göründügü gibi damar tikanikligi karmasik ve uzun bir süreçtir. Bu sürecin neresinde olduguna ve darligin yeri ve siddetine göre çok çesitli tedavilerimiz vardir. Bitkisel oldugu söylenen hurafelerin iddia ettigi gibi her seyin tek bir ilaci yoktur. Kalp ve damar hastaliklari ile ilgili yarim asiri asan süredir tedaviler gelistirilmis ve hangi hastada neler yapilmasi gerektigi standardize edilmistir.

4. Damar tikanikliginin hangi organda veya bölgede olduguna göre belirtileri farklidir

Damar tikanikligi (ateroskleroz) genel bir terim olarak kullanilsa da nerede, ne siddette oldugu ve ne zaman, hangi yöntemle tedavi edilecegi çok farklidir. En sik kalp damarlarinda görülür ve kalp krizine sebep olur. Kalp krizine bagli hastaliklar ülkemizde ve dünyada halen en sik ölüm sebebidir. Damar tikanikligi boyunda beyini besleyen sah damarlarinda oldugu zaman felç sebebiyle kalici beyin hasarlari yaparlar. Tedavilerden hangisinin yapilacagina kardiyolog ve kalp-damar cerrahi bir konsey yaparak karar verir. Bitkisel hurafeler bütün bu bilgiden ve emekten uzak bir sekilde su surubu iç, su bitkiyi kaynat, içinde ne oldugu belirsiz su hapi yut (ilaç demiyorum!) diyerek bütün bu hastaliklarin korktugumuz sonuçlarina sizi hizla sürüklüyor. Yillarin birikimi ve erken teshisle ömrünüze normal bir sekilde devam edebilecekken bu vakit kayiplariyla hayatlar riske ediliyor.

5. Damarin hangi oranda tikali olduguyla, sikayetler her zaman uyumlu olmayabilir

By-pass ameliyati gereken hastalarin çogunda hiçbir sikayet yoktur. Gerekli tetkikler sonrasi anjio yapilmis ve damarlarinin tikali oldugu tespit edilmistir. Bu grup hasta tedaviden en çok fayda gören hasta grubudur. Kalp krizi geçirmis ve kalp kasilma fonksiyonlari azalmis ve ya daha önce birçok kez anjio ile stent konulmus ancak tikanmis kisilerin ameliyatlari daha riskli ve daha az randimanlidir. Modern tibbin bu kadar ilerleyip tam tedavisini basarabildigi bir hastalik için hurafe haplar, bitkisel karisimlar, yaglar ile vakit kaybetmeyin.

6. Damar tikanikliginin olusumunu saglikli yasayarak ve gerçek ilaç tedavileri ile engelleyebilir ve ya geciktirebilirsiniz

Kalp damar hastaliklari kalitimsal oldugu için özellikle birinci derece yakinlarinizda varsa sizde görülme ihtimali çok yüksektir. Bu degistiremeyeceginiz bir risk faktörüdür. Damar darligini erken evrede tespit etmissek mutlaka kullanmaniz gereken ilaçlar vardir. Modern tipta her tedavi kanita dayalidir. “Her kolesterolü yüksek kisi ilaç kullansin veya günde bir aspirinden ne olacak 40’indan sonra kullan” diyemeyiz. Bu yan etkileri düsük ilaçlari bile reçete ederken mutlaka bir damar tikanikliginiz oldugunu tespit etmeliyiz. Bu kadar özenle ve emekle teshis ettigimiz, dikkatle tedavi ettigimiz bir hastaliga, içinde ne oldugunu bilmediginiz hurafelerle, tip bilgisi süpheli, tamamen ticari sebeplerle bunu yapan kisilerin yönlendirmesiyle çare bulunamaz. Gerçek tibba güvenin.

7. Damarlariniz zararli etkilere maruz kaldigi sürece tikaniklik tekrarlar

Damar tikanikligini erken de tespit etsek, daha ileri dönemde görüp baypas ameliyati da yapsak hayat tarzinizi degistirmek ömrünüzü uzatacaktir. Çünkü ateroskleroz (damar tikanikligi) kronik bir hastaliktir. Seker hastaligi gibi, hipertansiyon gibi ömür boyunca tedavi edilmeli ve kontrol altinda tutulmalidir. Damarlariz anjiyoyla da açilsa, by-pass da yapilsa kendinize dikkat etmediginiz müddetçe tekrar tikanabilir ve ya baska damarlariniz tikanabilir.

Doktorlardan en çok bekledigimiz “Al su ilaci, hiçbir seyin kalmaz” cümlesi. Oysa sizin vücudunuz söz konusuysa sizin de bir seyler yapmaniz lazim. Sigarayi birakmadan, kilolari vermeden, günlük sporunuzu yapmadan bu kronik hastaliktan kurtulamazsiniz. Bu hurafe tedavileri pazarlayanlar tam da bundan faydalaniyorlar; “Bir ay sunlari iç, her sey hallolacak!”

8. Damar tikanikligini gidermenin farkli yöntemleri vardir

Hep dedigim gibi her seyin tek bir ilaci, tedavisi yok. Çogu zaman bütün yöntemleri bir arada kullaniyoruz. Ameliyatla tüm kalbiniz normal bir dolasima kavusur. Ancak ameliyattan sonra da belli ilaçlari sürekli kullanmaniz gerekir.  Tek bir siviyi içmekle, bir hapi yutmakla damarlar açilmiyor. Bilimsellikten yoksun bu hurafeler gerçek olsaydi, dünya devi ilaç sirketleri hemen satin alip, dünyadaki en yaygin hastaliktan çok zengin olurlardi emin olun.

9. Bazi damar tikanikliklari ani hayat kaybina yol açabilir, vakit kaybetmeyin

Kalp damarlarinda darlik tespit edilip by-pass ameliyati önerildiyse vakit kaybetmeden yapilmalidir. Aslinda bütün baypas ameliyatlari acildir, tikaniklik bir kalp krizine sebep olmadan bir an önce yapilmalidir. Vakit kaybinin bu kadar önemli oldugu bir hastalikta üstelik de hiçbir gerçekligi olmayan hurafelerle oyalanmak hayatiniza mal olabilir. Ameliyat önerdigimiz kisileri “Bir su yöntemi deneyeyim, olmazsa gelirim” derken kaybediyoruz. Hayatiniz bu kadar ucuz olmamali.

10. Genç yaslarda anlasilan damar tikanikliklari uzun ömürlü olacak sekilde tedavi edilmelidir

Damar tikanikligini tedavi ederken “Idare ettigi kadar anjio-stent’le gideyim, tikanirsa sonra ameliyat olurum” yanlis bir düsünce. Çünkü çalismalar gösteriyor ki daha önceden anjio ile açilip tikanmis bir damara by-pass yaptigimizda ameliyatin basari orani düsüyor. Kalbi besleyen birden fazla damarda darlik varsa, üstelik de seker hastasiysaniz yas gözetmeksizin by-pass ameliyati olmalisiniz. Ne kadar gençseniz önünüzde o kadar uzun yillar vardir ve günü kazanmaya degil, ömürlük bir tedaviye ihtiyaciniz vardir. Özellikle erken yasta damar darligi tespit edilen kisiler geçici çözümlerle vakit kaybetmesinler. Hele tamamen safsata, hurafe tariflerle hayatlarini riske etmesinler.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °