Hayvan haklari yasasinda neler var? AK Partili Zengin duyurdu

AK Parti Grup Baskanvekili Özlem Zengin, hayvanlara yönelik eziyet, kötü muamele, öldürme gibi eylemlerde hapis cezasi öngören hayvan haklari ile ilgili yasa teklifinin iki hafta içinde TBMM Baskanligi'na sunulacagini söyledi. Uzun süredir beklenen ha

Gündem 3.02.2021 15:18:36 0
Hayvan haklari yasasinda neler var? AK Partili Zengin duyurdu

AK Parti Grup Baskanvekili Özlem Zengin, hayvan haklari kanunu ile ilgili düzenlemede gelinen son duruma iliskin açiklama yapti. Kendisi de hayvansever olan ve 'mirim' adli köpegi bulunan Zengin, uzun ve titiz bir çalismanin ardindan söz konusu düzenlemenin tamamlanma asamasina geldigini ve yaklasik iki hafta içinde TBMM Baskanligi'na sunulacagini söyledi.

Zengin, hayvanlari korumak için mükemmeli yapmaya dair bir gayretleri olduguna dikkat çekerek, "Bu konu çok derin bir mesele ve çokça paydasi var. Içisleri Bakanligi, Hazine, Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Adalet Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi ile bizim hukukçu arkadaslarimizin katildigi çok genis kapsamli bir çalisma. En önemlisi, bu noktaya dair yaklasimi tamamen degistiren bir kanun teklifi olacak" dedi.

SOKAGA TERK EDILIRSE PARA CEZASI

Zengin, 2014 yilinda bu konuda hazirladiklari kanun teklifini hatirlatarak, "Bunun üzerinden bir degisiklik yapacagiz. En belirgin fark, 'sahipli', 'sahipsiz hayvan' tanimi vardi. Biz bu tanimlari ortadan kaldirmis olduk. 'Ev hayvani' ve 'evcil hayvan' ifadesi olacak kanunda. Bir hayvani sahiplenmeye önemli bir sorumluluk alani getiriyoruz. Hayvani sahiplendiginizde artik ona ömür boyunca bakmayi taahhüt etmis olacaksiniz. Her bir hayvanin çipi olacak. Hayvanlar artik sokaklara terk edildiginde idari para cezasi olacak. Heves adina bir hayvan alip daha sonra saga sola atabileceginiz; esya, mal gibi telakki edilemeyecek. Belediyelere artik hayvan bakimi korumasi konusunda zorunluluk getirilecek. Hayvan alimi artik sartlara baglanacak. Aldigi an canlinin bir kimligi olacak, kendini tanimlayan bir kimlik. O kimlikle beraber kime ait belli olacak. Yani o iliskinin adi olacak. Iliski uzun olacak" diye konustu.

4 YILA KADAR HAPIS

Zengin, en önemli degisikligin hayvanlara yönelik iskence, kötü muamele ve öldürme gibi olaylarda hapis cezasi getirilecegini anlatarak, "Kötü muamele gibi durumlarda bir kisminda idari para cezalari var. Onlara iskence etmesi ve öldürmesi gibi durumlarda ise hapis cezasi geliyor. Canliyi canice öldürmesine 6 aydan 4 yila kadar, eziyet etmesi halinde ise 6 aydan 3 yila kadar hapis cezasi öngörüyoruz. Ve 2 yilin üstünde bir ceza verilmesi durumunda da ertelenmesi söz konu olmayacak. Evcil hayvanlarin satilmasi ile ilgili de kriterler getiriliyor. Evcil hayvanlarin petshoplarda satilmasi ortadan kalkacak. Küçük kafeslerde bulundurarak satilmasi önlenecek. Tarim ve Orman Bakanligi'nin denetiminde satilabilecek" ifadelerini kullandi.

'KISIRLASTIRMA KAMPANYASI YAPILMASI LAZIM'

Zengin, kisirlastirmanin önemine isaret ederek, "Eger kisirlastirilma yapilmazsa; 10 yil içerisinde köpeklerle ilgili nüfusun 60 milyona ulasmasi bekleniyor. Önümüzdeki 3-4 yil içerisinde kisirlastirma kampanyasi olusturmamiz lazim. Içisleri Bakanligimiz 'HAYDI' adiyla bir yapi olusturdu. Bir tarafta Hazine'nin buraya ayri bir bütçe olusturmasi gerekiyor. Tarim Bakanligimiz bu kanunun zaten ana yürütücüsü. Belediyeler içinde oldugu için Sehircilik Bakanligimizin görevleri var ve tabii ki Adalet Bakanligimiz. Çünkü Adalet Bakanligimiz bu konuyla alakali suçüstü hallerinde onlar resen harekete geçecekler. Böyle bakildiginda son derece çoklu bir yapi içerisinde, dogru bir sistem kurgulamaya çalisiyoruz" diye konustu.

'EVDE 3'TEN F AZLA HAYVAN BULUNMAYACAK'

Hayvanlari para araci olarak kullananlara da verilen idari para cezalarinin yeni kanunla artirilacagin söyleyen Zengin, "Çok az kaldi kanun tamamlanacak. Baska sorunlar da var çözülecek. Sadece köpek kediyle ilgili degil. Çokça boyutu var. Arilardan tutun baliklara, sürüngenlere çokça bosluk var. Bir apartman dairesinde evinde 60 kediye bakan var. Bir apartmanda 60 kediye 25 köpege bakan var. Buna bir sinirlandirma bir düzenleme getirilmesi lazim; baska insanlarin da yasam kalitesini düsünmek lazim. Ilgili bakanliklara yetki verilecek. Bir evin içeresinde maksimum 3 köpek bulundurulacak. Bu yetki Tarim Bakanligina verilecek. Cinsi tükenen ve kasten bir canlinin cinsini tüketene 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi verilecek. Hayvan dövüstürenlere ise 3 aydan 2 yila kadar hapis cezasi verilecek" dedi.

Zengin, teklifi TBMM Baskanligi'na sunmadan önce muhalefet partilerine de götüreceklerini kaydetti. (DHA)


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °