Tarih: 15.10.2021 15:46

HEDEF 100 BIN GÖNÜLLÜ

Facebook Twitter Linked-in


13 Ekim’de Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in konusmalari ile baslayan çalistayda, yangin öncesi egitim ve önleyici faaliyetler, yangina dayanikli ormanlarin planlanmasi, mevcut ormanlarin korunmasi ve bakimi, orman yanginlarinda iletisim ve kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi, yangin sonrasi yanan alanlarin yeninden orman haline getirilmesi ile Akdeniz Ülkeleri Yangin Birligi’nin kurulmasi gibi ana basliklar ele alindi.

 

370 katilimci ile 3 gün boyunca devam eden çalismalar sonucunda bir sonuç bildirgesi yayinlandi. Iklim Degisikligi Sürecinde Orman Yanginlari Çalistayi kapsaminda, 9 ana çalisma grubu tarafindan yapilan müzakerelerde, toplam 135 karar ve 217 eylem önerisi degerlendirilerek karara baglandi.

 

Çalistayin son günü kapanis konusmasini yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçtigimiz yaz yasanan orman yanginlari sürecinde bir yandan yanginlari kontrol altina almaya çalisirken ayni zamanda kamuoyunda olusan bilgi kirliligi ve manipülasyonla da mücadele etmek zorunda kaldiklarini dile getirerek, “Toplumumuzun ormanlara bakisi ve ormanlar konusundaki hassasiyeti hakikaten takdire sayan. Ancak bu hassasiyetin suiistimali bir o kadar tehlikeli bir o kadar yanlis ve bir o kadar affedilemez bir durum. Maalesef geçtigimiz yaz boyunca toplumumuzun bu hassasiyetini suiistimal etmeye çalisan bir takim güruh hepimizi üzdü. Bu durum en çok da alevlerin içinde mücadele eden, hatta canlarini veren arkadaslarimizi, onlarin ailelerini üzdü. Hiçbir vicdan sahibi insanin kabul edemeyecegi o elestirileri tabi biz insanlarimizin kötü niyetine degil, ormancilik konusunda yeteri kadar bilgiye sahip olamamalarina, bir takim kisilerin bilinçli bir sekilde bunlari provoke etmelerine bagladik. Insanlar bizi neden yanlis anladilar ve neden yanlis aktardilar, bunda bizim sorumlulugumuz var miydi diye dönüp kendimize sorduk” dedi.

 

Çalistayin önemli basliklarindan birinin de kamuoyunu dogru bilgilendirme oldugunu sözlerine ekleyen Karacabey, “Çalistay neticesinde alinan kararlardan biri de ormanciligin ve yangin afetlerinin vatandasimiza en dogru ve en anlasilir sekilde anlatilmasi oldu. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde teskilatimizin faaliyetlerini ve yanginlar sürecindeki iletisimimizi vatandaslarimiza çok daha etkili bir biçimde anlatacagiz” diye aktardi.  

 

Dünyada sicaklik rekorlarinin kirildigi 2021 yilinda tüm olumsuz kosullara ragmen orman yanginlariyla mücadelede Akdeniz ülkeleri arasinda en basarili konumda olduklarini da dile getiren Karacabey, “Küresel isinmayla birlikte yangin riski kuzeye dogru kaydi. Bu bölgelerle ilgili organizasyon planlarini gözden geçirdik. Tarim ve Orman Bakanligi olarak yanginla mücadelede görev alan 14 bin gönüllü sayisini 100 bine çikarmayi hedefliyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —