HELÜN FIRAT 'MÜZIGE VE HAYATA ÖZGÜRLÜK ISTIYORUZ'

HELÜN FIRAT

Demokrasi ve Atilim Partisi (DEVA) Genel Baskan Yardimcisi Helün Firat, pandemi gerekçesiyle getirilen müzik yasaginin saat 01.00'e çekilmesine tepki göstererek, "Yasaklarinin tamamen kaldirilmasi bekleniyordu. Ancak hükümet dalga geçer gibi bir k


DEVA Partisi Kültür Sanat ve Turizm Politikalari Baskani Helün Firat, pandemi gerekçesiyle getirilen müzik yasaginin saat 01.00’e çekilmesine tepki gösterdi. Bu uygulamalarin ideolojik oldugunu vurgulayan Firat, müzik yasaginin tamamen kaldirilmasini talep etti. Firat açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

‘DALGA GEÇER GIBI BIR KARARLA 1 SAAT ESNETILDI’

“Pandemi gibi sancili bir dönemde en büyük zorlugu sahne sanatlari ve mekân isletmeleri yasadi. Ekmegini müzik ve sahne sektöründen kazanan 100’ü askin insanin geçim sikintisiyla yasamina son verdigi bu acimasiz sözde destek ortaminda pandeminin tüm yaralarinin sarilmasi, insanlar normal yasamlarina dönerken gece 00.00 yasaklarinin tamamen kaldirilmasi bekleniyordu. Ancak hükûmet dalga geçer gibi bir karar alarak yasaklari kaldirmak yerine sadece 1 saat esnetti.”

‘HANGI AKIL MÜZIK YASAKLARININ TOPLUMA FAYDASI OLACAGINA INANABILIR?’

“HES kodlarinin ve maskelerin hayatimizdan çikarildigi, fazlasiyla rahatlama saglanan bu dönemde hangi akil gece 01.00’den sonra uygulanacak müzik yasaklarinin topluma faydasi olacagina inanabilir? Tüm beklentilere ragmen yasaklarin sadece 1 saat esnetilmesi kamuoyunun akliyla dalga geçmekten bir anlam tasimamaktadir.”

‘MÜZIKLI MEKANLARDA ÇALISMA SAATI SINIRLAMASI HUKUKA AYKIRIDIR’

“Diger yandan defaatle belirttigimiz gibi; müzikli mekânlara çalisma saati sinirlamasi getirilmesi hukuka aykiridir. Her seyden önce Cumhurbaskani veya Içisleri Bakani’nin müzikli mekânlara çalisma saati kisitlamasi getirme yetkisi yoktur. Müzikli mekân sahiplerinin anayasal hakki olan çalisma hürriyetlerinin ölçüsüz bir biçimde sinirlandirilmasi anayasal bir suçtur. Anayasal suçlari isle siradan bir rutine çevirenlerin bundan vazgeçmesini ve sektörün hakkinin teslim edilmesini acilen talep ediyoruz.


‘YÜZBINLERCE INSAN EVINE EKMEK GÖTÜRME DERDIYLE BOGUSUYOR’

“MÜYORBIR, MESAM ve MSG gibi meslek birliklerinin çagrisina destek veriyor, yanlarinda duruyoruz. Toplumun hayat tarzini sekillendirmek üzere inatla yapilan bu dar bakisli kisitlamalar yüzbinlerin yasamini etkiliyor. Yüzbinlerce müzisyenin yani sira, ses-isik sistem firmalari, canli müzik mekânlari, ikram sirketleri, servis hizmetleri çalisanlari, güvenlik firmalari basta olmak üzere bu is yerlerinde çalisan yüzbinlerce insan evine ekmek götürme derdiyle bogusuyor.”

‘YASAKLARIN TAMAMEN KALDIRILMASINI TALEP EDIYORUZ’

“Sorunun çözülmesi için daha önce de çagrida bulunduk ve çözüm önerilerimizi sunduk fakat mevcut hükûmetin ifade ve yasam tarzi özgürlügüne bakis açisi, sektörden ekmek yiyen yüzbinlerce ailenin hayatlarini eziyete çevirmeye devam ediyor. Bir kez daha gerekenin yapilmasini ve yasaklarin tamamen kaldirilmasini talep ediyor, müzige ve hayata özgürlük istiyoruz. Konunun sonuna dek takipçisi olacagiz.”