Tarih: 23.01.2021 15:19

Helvaci'nin Tarihi Ve Kültürü Kitap Oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Aliaga Belediyesi tarafindan 5 yildan bu yana süren Kent Bellegi ve Arsivi çalismalari kapsaminda Aliaga Merkezinde süren çalismalarin büyük bölümü tamamlanirken, bu kez çalismalarin Helvaci Mahallesi asamasi baslatildi.  Helvaci ve diger Mahalleler ile birlikte tüm Aliaga’nin geçmisine isik tutacak fotograf, her türlü bilgi, belge, dokuman ve esyanin sergilenecegi “Aeolis Aliaga Kent Bellegi ve Ani Evi" kurulmasi için çalismalarini sürdüren Aliaga Belediyesi, çalismalar kapsaminda öncelikle vatandaslarin eski fotograf ve hatira esyalarini toplayarak arsivliyor.

Aliaga Belediyesi Arastirma Ekipleri Sahada

Aliaga Belediyesi tarafindan baslatilan Helvaci tarih ve kültürünün arastirilmasi çalismalari Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi Ögretim Görevlisi Halkbilimci Dilek Isler ve Kirsehir Ahi Evran Üniversitesi Ögretim Görevlisi Antropolog Dr. Onur Hayirli tarafindan sürdürülecek. 

Helvaci Ile Ilgili Kitaplar Geliyor

Aliaga Belediyesi tarafindan baslatilan arastirmalar kapsaminda Halkbilimci Dilek Isler ve Antropolog Dr. Onur Hayirli tarafindan toplanan ve bilimsel olarak degerlendirilecek verilerle “Aliaga Kent Kitapligi” yayin dizisinden Helvaci ile ilgili kitaplar yayinlanacak. “Helvaci Sözlü Kültür Mirasi”, “Helvaci Mutfak Kültürü”, “Helvaci’da Giyim Kusam ve Barinma Kültürü” ve “Helvaci’da Ritüeller ve Kutlamalar” adini tasiyacak kitaplar 2021 ve 2022 yillarinda yayinlanacak. 

Dilek isler; “Kültürel Birikimini Kayit Altina Alip Gelecege Tasiyacagiz” 

Helvaci Halkbilim çalismasiyla ilgili bilgi veren Ögretim Görevlisi ve Halkbilimci Dilek Isler, “Öncelikle dogup büyüdügüm yerde bir bilimsel çalisma yapmak benim için çok güzel. Çalismalarimizla kisa sürede Helvaci ile ilgili zengin içerikli yayin dizisi olusacak. Bu çalisma ile dokunabildigimiz ve görebildigimiz yani somut kültürel miras ile bilgi, deneyim, gelenek ve adetler olarak tanimlanabilecek somut olmayan kültürel mirasin derlenmesi, yazili ve dijital olarak kayda geçirilmesi, sonuçta kültürel aktarimin saglanmasi için projeler önerilmesini planliyoruz.” dedi.

Masaldan Maniye, Yemekten Kiyafete Kadar Tüm Zenginlikler Islenecek

Aliaga Belediyesi’nin Kent Arsivinin olusturulmasi ve Tarihi kültürel birikimin kayit altina alinmasi için tüm imkânlarini seferber ettigini belirten Isler, “Sözlü Kültür Mirasi kitabimizda masal, tekerleme, atasözü ve deyimleri ve Helvaci agzinda kullanilan kelimeler, bilmeceler, maniler ve kisi lakaplarini arastirip derleyecegiz. Mutfak kültürü kitabimizda süt ürünleri, et ve ot yemekleri, tüm bunlarin hazirlanma biçimleri, kullanilan malzemeler, tarif ve tarihçesi derlenecek. Helvaci’da Giyim Kusam kitabimizda kiyafet ve giyim kusam ile ilgili zengin bilgileri derleyecegiz. Helvaci’daki ev tipleri, ev içi ve disindaki mimari yapi, adlandirmalar, ev esyalari, kisacasi iç ve dis mimari mirasi tanimlayacagiz. Çesitli gelenek görenekleri ise Helvaci’da Ritüeller ve Kutlamalar kitabimizda isleyecegiz. Asker ugurlamasi, sözlenme, nisanlanma, evlenme, ölüm, dis bugdayi ya da kirk çikmasi gibi sayisiz gelenegimizi kayit altina alacagiz.” dedi.

Dr. Onur Hayirli; “Helvaci Halkinin Destegi Ve Katkisi Ile Bu Büyük Kültürel Mirasi Gelecege Tasiyacagiz”

Ögretim Görevlisi Antropolog Dr. Onur Hayirli ise, yapilacak olan Helvaci Arsiv çalismalarinin Mahallenin geçmisinden gelecege köprü olacagini ve Helvaci’nin kimliginin korunmasina büyük katki saglayacagini söyledi. Dr. Hayirli, “Endüstrilesme, köyden kente göç, yasamin hizlanmasi gibi nedenlerle geleneksel kültürün yeni kusaklara aktarilamadigini görüyoruz. Aliaga Belediyesi’nin Helvaci gibi tarihsel ve kültürel zenginligi olan büyük bir Mahallede böyle bir bilimsel çalismaya baslamasi çok önemlidir. Bu çalismalarimizda bizim en büyük yardimcimiz elbette Helvaci’da yasayanlar olacaktir. Helvaci halkinin ilgisi, destegi ve katkilari ile bu büyük kültürel mirasi gelecege tasiyacagiz.” dedi. 

Helvaci Hizmet Biriminde Kent Arsivi Personeli Görevde

Aliaga Belediyesi, Helvaci tarih ve kültür arastirmalarinda mahalle sakinlerinden gelecek fotograf, bilgi ve belge bagislarini kabul etmek için Helvaci Hizmet Merkezinde bir personel görevlendirdi. 






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —