Tarih: 13.12.2021 13:35

HEM BAGISIKLIGI HEM YAG YAKIMINI DESTEKLEYEN MUCIZE BAHARATLAR

Facebook Twitter Linked-in

Yüzyillar boyunca kilitli çekmecelerde saklanacak kadar degerli görülen, yalnizca krallar ve aristokrat aileler tarafindan büyük servetler feda edilerek bulunabilen baharatlarin üretimi ve ulasilabilirligi artmis olmasina ragmen  popülaritesinden hiçbir sey kaybetmedi. Diyetisyen Nagehan Afsar, bagisiklik sistemini güçlendirirken yag yakimini destekleyen,bagisiklik sistemini güçlendirmenin yani sira; metabolizmayi hizlandirarak, vücut agirligini dengede tutmada destek olacak 4 sihirli baharati anlatti.

ÇÖREK OTU 


Tarih boyunca tibbin en gözde bitkisi olan çörek otu, bir çok saglik sorununa iyi geldiginden günümüzde de hala popülerligini koruyor.Çörek otunun içinde bulunan antioksidan,antitümöral,antiinflamatuar,antibakteriyel özellikleri olna bitkinin bagisiklik sistemi üzerinde uyarici etkisi bulunuyor. Çörek otu tohumlarinin karbonhidrat, yag, vitamin mineral ve 8 çesit vücut için alinmasi zorunlu olan amino asit içerigi bulunduruyor. Afsar “Çörek otu içerisinde asil önem arz eden timokinon aktif bileseni bulunmaktadir. Çörek otunun özellikle kan lipit degerleri üzerine olumlu etkilere sahip oldugu serum trigliserit degerini azalttigi bilinmektedir” açiklamasinda bulundu.

ZERDEÇAL


Yapilan arastirmalar zerdeçalin, beyin sagligi ve yaslanmaya karsi etkili oldugunu gösteriyor. Ayni zamanda iltihap giderici olan bu baharat türü; karacigeri kuvvetlendirir, kansere karsi korur ve kalp hastaliklarini önler.

Zerdeçalin istah üzerindeki etkisini vurgulayan Diyetisyen Nagehan Afsar “Zerdeçalin ana bileseni kurkumin olan ve bedenimizde antioksidan, anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-aterosklerotik etkisi göstermektedir. Turuncu-sari kristalimsi bir toz halinde bulunmaktadir. Içerisinde yag, protein, karbonhidrat, lif ve farkli türden vitamin ve mineraller içermektedir” dedi. “Zerdeçal, aktif bilesenleri sayesinde yag dokusundan sentezlenen tehlikeli enfeksiyon yapici bilesenlerin üretilmemesine veya etkinliginin azalmasina yardimcidir. Ayrica istah düzenleyici bir protein yapiminda artis sagladigi bilinmektedir” ifadelerini kullandi.

ZENCEFIL


Zencefil soguk alginligina ve romatizma agrilarina iyi gelir, balgam söktürür, bulanti giderir, bagisiklik sistemini güçlendirir ve eklem agrilarini azaltir. Bir çay kasigi zencefil, bir bardak ispanakla ayni antioksidan seviyesine sahiptir. Obezite ve yag olusumuna karsi tedavilerde zencefil kullaniminin önemine deginen Afsar “Ayrica Etiyopya bali ile zencefil tozu karisimlari antibiyotige karsi dirençli bakterilerde etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanilmaktadir. Ayni zamanda sahip oldugu güçlü bilesenler ile vücutta yag olusum hizini düsürerek obezite tedavisinde kullanilmaktadir” dedi.

KEKIK


Kekik saglik için pek çok faydasi bulunan sifali bir bitkidir. Kirmizi ve beyaz renkli çiçekleri olan kekik kansere karsi koruyucudur. Ayrica kan sekerini düzenler ve idrar söktürücü özelligi bulunur. Besin degeri çok yüksektir; içeriginde pek çok faydali vitamin ve mineral bulunur. Bu bitkinin yagi, suyu, çiçekleri ve yapraklari sifa amaciyla kullanilabilir.Nagehan Afsar“Kekigin içerisinde bulunan ve uçucu yaglardan olan karvakrol özellikle bakterilere, mantarlara karsi koruyucu görev üstlenme ve bedenimizi toksinlerden arindirmaktadir” diyen Diyetisyen Nagehan Afsar günlük olarak  baharatlari tüketmemiz sonucunda bagisikligimizin güçlenecegini belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —