Tarih: 28.12.2020 06:06

Her 100 Kisiden 63'ü Türk Kahvesini ‘karsilikli sohbet' için içiyor

Facebook Twitter Linked-in

Kahve Dünyasi’nin 5 Aralik Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle Türkiye genelinde yaptigi arastirmadan dikkat çekici sonuçlar çikti. Buna göre, her 100 kisiden 63’ü için Türk kahvesi ‘karsilikli sohbet’ anlamina geliyor, Güneydogu Anadolu’da bu oran yüzde 100’e çikiyor! Egeliler kahvenin mutluluk verdigini belirtirken Akdenizliler yorgunluk giderdigini söylüyor. Kiz isteme merasiminde tuzlu kahve içtigini söyleyen erkeklerin sayisi Dogu Anadolu’da yüzde 84’ü bulurken Marmara’da ise yüzde 14’lere düsüyor.

Türkiye’nin cografi penetrasyonu en yüksek kahve ve çikolata zinciri olan Kahve Dünyasi, 5 Aralik Dünya Türk Kahvesi nedeniyle bir arastirma yayimladi. Geçen yil, ayni gün dolayisiyla yaptigi arastirmada Türk kahvesi tüketim haritasini çikaran Kahve Dünyasi bu yil ise Türk kahvesinin verdigi hissiyati ortaya koydu.

100 kisiden 77’sinin ilk tercihi Türk kahvesi

Türkiye’nin yedi bölgesini de kapsayan arastirma için, nüfusun en kalabalik oldugu ilk 26 ilde, 18 yas ve üzeri 1615 kisiyle görüsme yapildi. Katilimcilarin en çok tercih ettigi kahve çesidi yüzde 77 ile Türk kahvesi olurken her 100 kisiden 95’i Türk kahvesini sevdigini söyledi.

Genel katilimcilar içinde en çok Türk kahvesi içenler yüzde 80 ile Marmaralilar. Son sirada ise yüzde 12 ile Güneydogu Anadolu yer aliyor. Türkiye genelinde günde içilen Türk kahvesi ortalamasi ise bir fincan.

Marmaralilar tadini, Iç Anadolulular keyfini seviyor!

Türk kahvesi içen her 100 katilimcidan 60’i Türk kahvesini tadini sevdigi için içtigini belirtiyor. Türk kahvesinin tadini en çok seven yüzde 80 ile Marmaralilar olurken onu yüzde 77 ile Egeliler izliyor. Iç Anadolu Bölgesi’ndeki katilimcilar ise tadindan ziyade keyifli bir mola vermek için Türk kahvesi içtiklerini ifade ediyor.

Türk kahvesinin anlami: Karsilikli sohbet

Kahve Dünyasi’nin arastirmasinda katilimcilara, Türk kahvesinin kendileri için ne ifade ettigi de soruldu. Türkiye genelinde her 100 kisiden 63’ü bu soruya karsilikli sohbet cevabini verirken Güneydogu Anadolu’daki katilimcilarin ise yüzde 100’ü Türk kahvesi denildiginde akillarina karsilikli sohbetin geldigini söyledi.

Akdeniz ve Karadeniz’de misafirligi ifade eden Türk kahvesi, Ege’de dost meclisini çagristiriyor. Kadinlarin Türk kahvesinde ilk tercihi de karsilikli sohbet olurken erkekler ise yemeklerden sonra içmeyi sevdiklerini belirtiyor.

Tuzlu kahve gelenegi en çok Dogu bölgelerinde devam ediyor!

Arastirma, kiz isteme merasiminin vazgeçilmezlerinden biri olan tuzlu kahve geleneginin de devam ettigini ortaya koyuyor. Arastirmaya katilan her 100 evli kadindan 58’i tuzlu kahve yaptigini söylerken evli erkeklerin yüzde 47’si tuzlu kahve içtigini ifade ediyor. Tuzlu kahveyi en çok içen erkekler yüzde 84 ile Dogu Anadolu’dan çikarken onu yüzde 83 ile Güneydogu Anadolu takip ediyor. Marmara yüzde 14, Akdeniz ise yüzde 37 ile tuzlu kahvenin en az içildigi bölgeler.

Türk kahvesi arastirmasindan çikan diger sonuçlar




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —