"Her 8 kadindan birisi meme kanseriyle yüzlesiyor”

"Her 8 kadindan birisi meme kanseriyle yüzlesiyor”

Gündem 28.12.2020 06:06:50 0
"Her 8 kadindan birisi meme kanseriyle yüzlesiyor”

 Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi  Poliklinikler Girisinde “Ekim Ayi Meme Kanseri Farkindalik Ayi” etkinlikleri kapsaminda farkindalik yaratmak amaciyla stant kuruldu. Standa gelenlere, brosür ve pembe kurdele dagitilirken meme kanseri hakkinda da bilgiler verildi.

EÜ Kanserle Savas Uygulama ve Arastirma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Radyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aysenur Oktay; “Meme Kanseri Farkindalik Ayi içindeyiz bu amaçla hastane içinde bir stant kuruldu. Kadinlarimizi bilgilendirmek istiyoruz. Meme kanseri kadinlarin en önemli saglik sorunlarindan birisi, her 8 kadindan birisi yasami içinde bu hastalikla yüzlesiyor. Ama bu hastaliktan korkmuyoruz çünkü erken taniyla hastalik ortadan kaldirilip yasam normal seyrinde sürdürülebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Oktay, “Tek hedefimiz var, hastaligi erken tanimak. Bunun için önerilerimiz sunlar; özellikle 40 yasindan sonra kadinlarimiz memelerini muayene etsinler. Her ay elle, banyodan sonra olabilir, banyo sirasinda olabilir muayene etmelerini istiyoruz. Bir farklilik bir bulgu oldugunda mutlaka hekime basvurmalari gerekiyor. Onun disinda yilda bir mutlaka meme muayenesi için doktora gitmeliler ve mamografi çektirmeliler. Mamografi memenin bir film görüntüsü içinde olabilecek problemi erken evrede yakalamayi sagliyor. Bu nedenle 40 yasindan sonra kadinlarimizi meme kanseri kontrollerini yaptirmalarini ve mamografi çektirmelerini istiyoruz. Kanser Erken Teshis Tarama ve Egitim Merkezleri (KETEM) var. Kanser erken tani merkezleri bunlar. Bu kontroller burada ücretsiz yapiliyor. Bu konuda herkese bilgi kazandirmaliyiz, yönlendirmeliyiz” diye konustu.

“Erkekler de risk altinda”

 Prof. Dr. Oktay, “Erkeklerde de meme dokusu var ama tabii risk kadindaki gibi degil. Erkekte görülme sikligi yüzde bir. Erken tani için erkeklerde meme muayenesi ya da rutin mamografi gibi bir önerimiz yok. Ama zaten küçük doku oldugu için elle çok rahatlikla hissedilebilir. Onlar da kendilerine belli araliklarla kontrol edebilirler ve bir farklilik gördüklerinde mutlaka doktora basvurmalilar” dedi.

EÜ Kanserle Savas Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayse Caner ise “Erken tani çok önemli, özelikle meme kanserinde. Bunun için Saglik Bakanliginin KETEM adi altinda çok güzel bir uygulamasi var. Sadece kadinlara da degil Türkiye’deki bütün vatandaslarimiza kanser tarama hizmeti vermekte. Özellikle meme kanseri hastalari ya da meme kanseri olmayan kisiler buraya basvurabiliyorlar, basvurduklari takdirde 6 aylik sürelerle kurum bunlari arayabiliyor, mamografilerini, genel kontrollerini ve tahlillerini yaptirabiliyor. Ücretsiz bir kurum, rahatlikla ulasilabiliyor, her aile hekimi veya da KETEM kisisi yardimci olabiliyor. Böyle bir imkân varken degerlendirmek gerekiyor. Erken tani çok önemli diyoruz, bu yüzden de KETEM ve Aile Hekimleriyle koordineli çalismak gerekiyor” diye konustu.


Perşembe 20.8 ° / 11.1 °
Cuma 20.1 ° / 12 °
Cumartesi 13.6 ° / 10.1 °