Tarih: 22.03.2021 10:22

HIÇBIR GIDA MUCIZE DEGILDIR!

Facebook Twitter Linked-in

ZEYTIN YAPRAGI VE KEKIGIN KORONAVIRÜSE KARSI FAYDASI YOK

Son dönemlerde bazi yerlerde zeytin agaci yapragi ve kekik koronavirüse karsi mucize birer ürün gibi gösteriliyor. Özay Sendir, Ince Ayar’da konuyu Gida Mühendisi Ebru Akdag’a sordu. Akdag, bunlarin birer hurafe oldugunu gidalardan mucize beklemenin yanlis oldugunu söyledi. Zeytin agaci yapraginin koronavirüse karsi etkisinin hurafe oldugunu söyleyen Akdag, “Su anda dünyada koronavirüse bir sey iyi geliyor gibi bir söylem söz konusu olamaz. Bu tarz hurafeler sonrasinda yapraklar ne sekilde toplaniyor hangi sartlarda paketleniyor çok çok yüksek fiyatlarda satiliyor bunlara bakmak lazim” ifadelerini kullandi. 

Kekiginde bir mucize olarak sunulmasina da deginen Akdag, kekik degil hiçbir gida mucize degildir, hatta hiçbir gida da zehir degildir, önemli olan dozdur dedi. Gida Mühendisi Akdag, kekik konusunda Istanbul Teknik Üniversitesinde arastirmalarin yapildigini, piyasadaki hiçbir kekikte etken maddeye rastlanmadigini belirttik. 

KAYA TUZU SAGLIKLI DEGILDIR!

Ince Ayar programinda gidalarla ilgili yanlis bilinenleri de dile getiren Gida Mühendisi Ebru Akdag, kaya tuzunun içindeki bir takim mineraller dolayisiyla diger tuzlardan çok daha faydali gibi lanse edildiginin altini çizdi. “Kaya tuzunda bir takim mineraller var” diyen Akdag sözlerini söyle sürdürdü: “Içerisinde eser miktarda mineraller var çok çok az oldugu için bize faydasi yok. Hatta içinde bir takim zarar verici maddeler de var ama eser miktarda dolayisiyla bu maddelerde bize bir zarar vermiyor. Bunlarin hepsi isin sonunda tuz... Zaten %98,4 ü sodyum klorürden olusur. Dolayisiyla kaya tuzunun daha üstün oldugu gibi bir yaklasim söz konusu degil. Simdi daha fazla fayda alacagim diye almamiz gerekenden daha çok tüketim gerçeklesiyor bu durumda risk haline geliyor.” 

MANGALI AZALTIN!

Özay Sendir’in et tüketimi ile alakali sorusuna da yanit veren Ebru Akdag, mangalin üzerinde olusan ekmekli, nisastali ürünlerin üzerinde olusan siyah kisimlarin kanser yapan maddeler içerdigini söyledi. Etin az pismis olarak da, çok pismis olarak da tüketilmesinin riskler içerdigini belirten Akdas, “Mangal ürünlerinin tüketimini azalmak gerekir yada çok siyahlasmis sekilde tüketmemek gerekir.” Ifadelerini kullandi. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —