"Hizla üçüncü dalgaya dogru gidiyoruz”

Edirne Tabip Odasi Baskani Prof. Dr. Gürcan Altun, koronavirüs salgininda üçüncü dalganin çok yakin oldugunu belirterek, "Olgu sayilari halen artiyor ve hizla üçüncü dalgaya dogru gidiyoruz.” Dedi.

Gündem 26.03.2021 17:12:25 0
"Hizla üçüncü dalgaya dogru gidiyoruz”

Saglik Bakanligi'nin koronavirüs haritasinda 'çok yüksek risk' grubunda 'kirmizi' renkle gösterilen Edirne'de, vaka sayisi artmaya devam ediyor. Edirne Tabip Odasi Baskani Prof. Dr. Gürcan Altun, kontrollü normallesme sürecine geçilen 1 Mart tarihinden bu yana kirmizi renkli illerin 2 kattan fazla arttigini belirterek, "Grafik son iki haftada daha yatay seyrediyor ama yatay seyretmesi olgu sayilarinin azaldigi anlamina gelmiyor, olgu sayilari halen artiyor. Edirne yüzde 107 iken komsu iller Çanakkale, Tekirdag ve Kirklareli'nin renklerinin turuncu oldugunu, çok kisa zamanda renklerinin degisip, oranlarinin artacagini bekledigimizi söylemistik, süreç bizi yaniltmadi" diye konustu.

'TOPLUMSAL BAGISIKLIK SART'

Prof. Dr. Altun, toplumsal bagisikligin önemli oldugunu ifade ederek, "Virüsün insandan insana bulasmasinin durmasi, yani salginin bitmesi için toplumun virüse karsi belli oranda bagisiklik kazanmasi gerekir. Bu oran her salgin için farklidir. Koronavirüs salgini için yüzde 70 toplumsal bagisiklik gerekiyor, durmasi için. Toplumsal bagisikligin gelismesinin iki yolu vardir. Birincisi toplumun etkene karsi bagisiklik kazanacak kadar etkenle enfekte olmasi yani hastalanmasi gerekir. Ikincisi de asilanma yolu. Toplumsal bagisiklik için olsa bile hastaligin yayilmasi istenmez, zira faturasi çok agirdir. Dolayisiyla salgini durdurmanin tek yolu, bilim insanlarinin önerdigi toplumsal ve bireysel önlemlerin uygulanmasina devam edilmesi kosuluyla, en kisa süreçte insanlarimizin asilanmasidir" dedi.

'ÜÇÜNCÜ DALGAYA DOGRU GIDIYORUZ'

1 Mart'ta baslayan kademeli normallesme olarak adlandirilan süreçte Edirne'de ve ülke genelinde vaka sayilarinin da 2 katin üzerine çiktigini söyleyen Altun, "Edirne'de 107'de 219'a çikmis, 2 kati artis olmus olgularda. Türkiye genelinde 71'den 144'e ulasmis, 2 katindan fazla. Bu, normallesmenin zamaninda ve dogru yapilmadigini gösteriyor bize. Olgu sayilari halen artiyor ve hizla üçüncü dalgaya dogru gidiyoruz. Ülkemiz geneli açisindan da, Edirne yereli açisindan da. Umarim en az insanimizin etkilenecegi bir sekilde bu süreç yönetilebilir" seklinde konustu.

'TÜRKIYE KAYNAKLI VARYANT DA OLABILIR'

Dünya genelinde 15 mutant virüs tespit edildigini söyleyen Prof.Dr. Gürcan Altun, "Su anda Dünya Saglik Örgütü tarafindan 15 tane mutant virüs tespit edilmistir. Ülkemizde varyant virüs arastirmasina iliskin bir çalisma yok. Bu kadar hizli bulasan, vaka sayisinin arttigi bir yerde bizim ülkemiz kaynakli varyantlarin da olabilmesi mümkündür" dedi.

(DHA)



Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °
Salı 27.4 ° / 16.6 °