Hollanda'da sokaga çikma yasagina karsi eylemlerde, Covid-19 test merkezi atese verildi

Hollanda'da koronavirüs salginini önlemek amaciyla dün aksam 21:00'den itibaren uygulanan sokaga çikma yasagi, ülkenin bazi bölgelerinde protestolara neden oldu. Yasagi ihlal eden 3 bin 600 kisi para cezasina çarptirildi, çok sayida kisi de gözalt

Gündem 24.01.2021 21:25:58 0
Hollanda
Hollanda'nin kuzeyindeki Urk kentinde protesto gösterilerinin kontrolden çikmasi ve koronavirüs test merkezinin atese verilmesi üzerine "acil durum" ilan edildi.

YASAKLAR PROTESTO EDILIYOR
Hükümet tarafindan 20:30 olarak belirlenen ancak Temsilciler Meclisi karariyla saat 21:00'e çekilen sokaga çikma yasagi, Cumartesi aksamindan itibaren uygulanmaya baslandi.

Ingiltere'de ortaya çikan yeni koronavirüs varyantinin hizla yayilmasini önlemek amaciyla 9 Subat'a kadar uygulanacak olan yasak karari, Hollanda'nin bazi bölgelerinde protesto edildi.

KONVOYLA ÇIKTILAR
Protesto gösterilerinin en serti, ülkenin kuzeyindeki, muhafazakarligiyla bilinen Urk kentinde yasandi. Sosyal medya araciligiyla yapilan çagri üzerine, yasagin basladigi saat 21:00'de 100'den fazla aracin olusturdugu konvoy, klakson çalarak sokaklara çikti.

Belediyeye ait Covid-19 test merkezini atese veren protestocular, liman bölgesinde toplandi. Polis araçlarina zarar veren topluluk, polis memurlarina da tas ve havai fisekler atti.

Protestolarin kontrolden çikmasi üzerine, belediye baskani, polis ve savciligin ortak karariyla "acil durum" ilan edilerek, bölgeye çevik kuvvet ekipleri konuslandirildi. Hollanda'da acil durum emri, sadece büyük bir isyan, afet veya kaza gibi ciddi durumlarda veriliyor.

"YASANANLARDAN UTANIYORUM"
Urk Belediye Baskani Cees van den Bos, "Yasananlardan utaniyorum. Bu aksam, çok üzücü geçiyor. Belediye baskani olarak tek çözümüm, savci ve polisle birlikte acil durum ilan etmek ve çevik kuvveti çagirmak" dedi.

Belediye, polis ve savcilik tarafindan yapilan ortak açiklamada, test merkezinin kundaklanmasinin, "saglik çalisanlarina atilmis bir tokat" oldugu belirtildi. Kundaklama olayina karisan 2 kisinin gözaltina alindigi açiklandi.

Gece yarisinda dogru çevik kuvvetin müdahalesiyle liman bölgesindeki protestocular dagitildi. Çok sayida göstericinin gözaltina alindigi belirtildi.

Hollanda'nin güneyindeki Stein kasabasinda da, yaklasik 100 kisi, sokaga çikma yasagini protesto etmek için bir araya geldi. Kasaba meydanindan saat 21:00'den sonra alkol alip, müzik yapmak isteyen topluluk, polisle çatisti. Polis, 14 kisinin gözaltina alindigini bildirdi.

Hollanda genelinde sokaga çikma yasagini ihlal eden 3 bin 600 kisi, 95'er euro para cezasina çarptirildi. Para cezasina ragmen sokakta kalmakta direnen ya da güvenlik güçlerine yönelik siddet uygulayan 25 kisi de gözaltina alindi.



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °