Tarih: 28.12.2020 06:06

HÜKÜMET, ASGARI ÜCRET ILE ILGILI 3 BIN LIRANIN ALTINDA BIR TEKLIF GETIRMEMELIDIR.

Facebook Twitter Linked-in

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay asgari ücret önerilerini açikladi. Atalay, "Isveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranin altinda bir teklif getirmemelidir. 3 bin liranin altindaki teklif, insanlari mutlu edecek bir teklif olmaz, çalisanlari mutlu edecek bir teklif olmaz" dedi.

2021 yilinda geçerli olacak asgari ücret için son toplanti tarihi belli oldu. Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Zehra Zümrüt Selçuk'un baskanlik edecegi toplanti yarin 10.30'da gerçeklestirilecek.

TÜIK'TEN ÜCRET HESAPLAMASI: 2 BIN 792 LIRA

Asgari ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantisinda TÜIK rakamlari komisyonu sundu. TÜIK, bekar bir isçinin asgari geçim tutarinin agir islerde çalisanlar için 2 bin 792 lira 10 kurus, orta nitelikteki islerde çalisanlar için 2 bin 507 lira 70 kurus, hafif islerde çalisanlar için 2 bin 339 lira 10 kurus olarak hesaplandigini paylasti.


TÜRK-IS: TEKLIF 3 BIN LIRANIN ÜZERINDE OLMALI

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na getirilecek 3 bin liranin altindaki teklifin çalisanlari mutlu etmeyecegini açikladi.

Atalay, yazili açiklamasinda, yeni yilda geçerli olacak asgari ücret rakamina dair su ifadeleri kullandi: "Isveren ve hükümet, asgari ücret ile ilgili 3 bin liranin altinda bir teklif getirmemelidir. Çünkü 3 bin liranin altindaki teklif, insanlari mutlu edecek bir teklif olmaz, çalisanlari mutlu edecek bir teklif olmaz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 3 bin liranin üzerinde bir teklif getirilmelidir."

ISÇI SENDIKALARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

Türk-Is, Hak-Is ve DISK asgari ücret belirleme süreciyle ilgili dün ortak açiklama yapti. Buna göre isçi tarafinin asgari ücretteki beklentileri söyle:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonunca görev verilen Türkiye Istatistik Kurumu'nca bekar bir isçi için hesaplanan yasama maliyeti kasim ayi itibariyla net 2 bin 792 liradir. Açiklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alinmamistir. Bu ayin gerçeklesecek fiyat artisi ile asgari ücretin geçerli olacagi 2021 yili muhtemel fiyat artislari da bulunmamaktadir. Bütün bu unsurlari kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yil boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan isçinin eline geçmesi saglanmalidir.

Geçmis kimi yillarda oldugu gibi hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalidir. Insan onuruna yarasir bir geçimi saglayacak bir asgari ücretin yürürlüge girmesi için tüm imkanlarini seferber etmelidir. Isçi temsilcileri 'insan onuruna yakisir' bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için komisyon çalismalari sirasinda temel alinmasi gereken ilkeleri belirlemis ve kamuoyu ile paylasmistir. Üç isçi konfederasyonu olarak 4 Aralik 2020'de ortaklastigimiz 'insan onuruna yarasir bir asgari ücret' belirlenmesi talebinin arkasinda durmaktayiz."

ISVEREN KESIMININ TALEPLERI

Görüsmelerde isveren kesimini temsil eden Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu'nun (TISK) talepleri ise söyle:

"Rekabet içerisinde oldugumuz ülkelerin ve OECD ortalamasinin oldukça üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesi hem çalisanlarimiza hem de isverenlerimize nefes aldiracak bir adim olacaktir. Istihdami korumak, ilave istihdam saglamak, yeni yatirim ortami olusturmak ve salginla zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskiyi azaltmak için dengeli bir asgari ücretin belirlenmesi her zamankinden daha da önemli hale gelmis bulunuyor."

SIYASI PARTILERIN ÖNERILERI

Siyasi parti liderlerinden de öneriler geldi. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Asgari ücret 3 bin 100 TL olsun ve vergiden muaf olsun'' dedi.

IYI Parti Lideri Meral Aksener ise brüt asgari ücretin 3 bin liraya çikarilarak ödemenin brüt kazanç üzerinden yapilmasini teklif etti.

HDP'nin önerisi 4 bin lira seklinde olurken, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu partisinin asgari ücret önerisini net 3 bin 300 lira olarak açikladi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —