HULUSI AKAR'DAN ''MONTRÖ'' AÇIKLAMASI

HULUSI AKAR

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ''Montrö Bogazlar Sözlesmesi'' ne dair tartismalara dair açiklamada bulundu.

Rusya-Ukrayna arasindaki savas 6. gününde devam ediyor. Savasin basladigi günden beri tartismalarin gündeminde olan bogazlar ile ilgili açiklama Milli  Savunma Bakani Hulusi Akar'dan geldi.

Ukrayna'nin sik sik Türkiye'ye "Bogazlari kapatin" çagrisi yapmasinin ardindan Montrö Bogazlar Sözlesmesi de bir kez daha gündem oldu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda gerçeklestirilen Kabine Toplantisi sonrasi açiklama yapan Akar; "Yillardan beri gayet basarili sekilde Montrö statüsü devam etti. Söz konusu sözlesme bütün kiyidas ülkelere yararli olmakla birlikte diger ülkelerin giris-çikislarini da düzenlemis vaziyette. Herhangi bir sekilde Montrö'nün asindirilmasi, statükonun bozulmasi kimseye yarar saglamaz. Montrö'nün korunmasinda fayda görüyoruz. Bu çerçevede çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bütün taraflarin Montrö ve Montrö'nün getirdigi kurallara uymasinin yararli oldugunu degerlendiriyoruz. Dilegimiz bir an önce barisçil yöntemler ve diplomatik yollarla bu sorunlarin çözülmesi ve bölgede sulhun, sükunun yeniden hakim olmasidir. Bunun için çalisiyoruz"


Rusya ve Ukrayna ile denizden Türkiye ile komsu oldugunu belirten Akar, "Karadeniz'e en uzun kiyisi olan ülke olarak bu anlayisi bir ilke seklinde muhafaza ettik. Tüm görüsmelerimizde Türkiye olarak Karadeniz'deki barisin, huzurun, güvenli ortamin devam etmesi için gayret gösterdik. Türkiye olarak bugüne kadar tüm meselelere bu çerçevede baktik. Bu olayda da ayni sekilde bakiyoruz. Bugüne kadar yaptigimiz gibi Montrö Bogazlar Sözlesmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerinin uygulamasini sürdürecegiz."dedi.