IBB'DEN DENIZ SALYASINA KARSI MUDANYA GÖREVI

IBB, 3 aydir kent genelinde sürdürdügü müsilaja karsi mücadeleyi, Mudanya Belediyesi'nin talebi üzerine, kent sinirlari disina tasidi. Özel izinle bir deniz yüzeyi temizleme teknesini Mudanya'ya gönderdi. Çalismalarina pazartesi günü baslamis olan

Çevre 25.05.2021 15:42:10 0
IBB

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB), mart ayindan bu yana Marmara Denizi’nde yayilan deniz salyasina (müsilaj) karsi sürdürdügü mücadeleyi, kent sinirlarinin disina da tasidi. Mudanya Belediyesi ile deniz salyasina karsi isbirligine gitti. 

GÖREV SÜRESI PAZAR GÜNÜ DOLACAK

ISTAÇ AS Genel Müdürü M. Aslan Degirmenci, IBB’nin yürüttügü çalismalar konusunda sunlari kaydetti:

“Müsilaja karsi Istanbul il sinirlari disindaki ilk uygulamamiz Mudanya’da oldu. Mudanya Belediyesi’nden gelen talep üzerine bir deniz yüzeyi temizleme teknemizi sevk ettik. Bilindigi gibi bu teknelerin Istanbul sahillerinin 20 mil açigina gitmesi ve orada çalismasi kanunen yasak. Biz de bu sebeple deniz yüzeyi temizleme teknesi gönderebilmek için liman baskanligindan özel izin aldik. Pazar günü yola çikan deniz yüzeyi temizleme teknemiz, pazartesi günü çalismalarina basladi. Gelecek Pazar gününe kadar da çalisacak. Mudanya Belediyesi açisindan yogun sikâyet kaynagina dönüsen müsilajla mücadele edecek. Sonra yeniden Istanbul’a dönüp burada görevini sürdürecek. Zaten IBB olarak Marmara’da kiyisi bulunan belediyelerle müsilajin yayilmasindan önce de isbirligi halindeydik. Bundan sonra da isbirliklerimizi sürdürecegiz. Çünkü kalici çözüm, Marmara Bölgesi’ni her açidan bütüncül olarak ele alip, planlamaktan geçiyor.”

“IBB ÖNCÜLÜGÜNDE IYI BASLANGIÇ”

Mudanya Belediye Baskani Hayri Türkyilmaz da ilçesinde yapilan çalismalar konusunda söyle konustu: 

“Su anda ekiplerimiz çalisiyor. Ben de bu çalismalara bizzat istirak ediyorum. Ancak, bu geçici bir çözüm. Bizim kalici çözümlere ihtiyacimiz var. Kalici çözüm de Marmara Denizi’ne kiyisi olan bütün belediyelerin hem de hükümetin ortak bir masa etrafinda toplanarak birlikte çalismasi. Çünkü bu konunun hükümeti ilgilendiren kisimlari da var. Biz, Istanbul Büyüksehir Belediyesi öncülügünde iyi bir baslangiç yaptik. Önümüzdeki günlerde saglikli bir planlamayla daha kalici çözümler üretecegiz. Bu vesile ile Istanbul Büyüksehir Belediyesi ve Baskan Ekrem Imamoglu’na tesekkür ederim.”

ÜÇ AYDIR MÜCADELE EDILIYOR

IBB, son 3 aydir deniz salyasi ile mücadele ediyor. Beyaz, açik kahverengi ve köpük gibi görülen deniz salyalarina karsi ISTAÇ AS, deniz yüzeyi temizleme tekneleri (DYTT) ile çalismalarini sürdürüyor. Çalismalar derin ve genis alanlarda yürütülüyor. DYTT’lerin pervaneleriyle deniz salyasi öbeklerini parçalayip dibe indirmek ve toplamak amaçlaniyor. 

“DENIZ SUYU ISININCA GIDECEK”

ISTAÇ AS Genel Müdürü Aslan, müsilajin mevsimsel geçis süreci tamamlandigi ve deniz suyu yeterli sicakliga ulastigi zaman ortadan kalkacagini ifade etti. Aslan, sunlari kaydetti:

“Istanbul’da 11 DYTT ile sahil, koy ve gerektiginde limanlarimizda çalismalarimizi aksatmadan yürütüyoruz. Sadece deniz salyasi dedigimiz müsilaj ile degil her türlü deniz yüzeyi kirliligine karsi mücadelemiz sürüyor. Bunlara ek olarak kiyi ekiplerimiz, teleskopik sopa ve aglarla karadan da deniz yüzeyi kirliligine müdahale ediyorlar. Her gün Istanbul’un 515 kilometre uzunlugundaki sahil seridinde karadan ve denizden temizlik çalismasi yapiyoruz.”

DENIZ SALYASI (MÜSILAJ) NEDIR?

Deniz salyasi, neredeyse tüm bitkiler ve bazi mikroorganizmalar tarafindan üretilen kalin, yapiskan bir maddedir. Deniz salyasi,   özellikle balikçilarin kabusudur. Balikçi aglarina yapisan deniz salyasi, avlanmayi zorlastirir. Kaktüsler, diger sukulentler ve keten tohumlari, zengin deniz salyasi kaynaklaridir.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °