Fonksiyonel tasarim ve estetigi bulusturan ödüllü konut ve ofis iç mekan tasarimlari ile sektöre farkli bir bakis açisi sunan EDDA Architecture Kurucusu Iç Mimar Eda Tahmaz, senenin önde gelen dekorasyon trendlerini degerlendirdi. Yilin renklerinin yani s
Son olarak tasarimini ve uygulamasini gerçeklestidigi Imak Ofset Yönetim Ofisi ile European Property Awards 2020’de "Best Office Interior Turkey" ödülüne layik görülen EDDA Architecture Kurucusu Iç Mimar Eda Tahmaz, Pantone tarafindan seçilen “ultimate gray” ve “illuminating” renklerinin yani sira malzeme, mobilya ve aksesuarlarda ön plana çikan son trendleri, gitgide daha çok ses bulan Eco-chic, Cottagecore, Hygge ve Wabi Sabi akimlari ile pandeminin dekorasyon uygulamalari üzerindeki etkisini detayli olarak analiz etti.
Pantone tarafindan seçilen Ultimate Gray (Dumanli Gri) brüt beton gibi hayatimizdaki güçlü parçalari temsil ederken, Illuminating (Parlak Sari) günesi, iyimserligi ve umudu temsil ediyor. Modadan dekorasyona tüm sektörlerin ortak baslangiç noktasi olarak kabul ettigi bu renklerin küresel ve estetik olarak ortak bir dil olusturdugunu belirten Eda Tahmaz, malzemeden mobilyaya, ev tekstilinden aksesuarlara kadar dekorasyonun her kaleminde bu sene “pozitif düsünmeye ve iyi hissetmeye” yönelik bir egilimin oldugunu vurguluyor.
"Daha iyi hissettiren ve pozitif enerji veren seçimlere yönelecegiz”
Küresel boyutta yasadigimiz pandeminin de etkisiyle uzmanlara göre; 2021 yili ile birlikte bir tür farkindalik çagina giriliyor. Tasarimcilara düsen en önemli görevlerden birisinin de, karbon salinimi düsük üretim teknikleriyle üretilmis ürünleri gözden geçirerek kullanmak oldugunu aktaran iç mimara göre bioplastik, geri dönüsüm veya üst dönüsüm malzemeler, 2021 senesinde projelerde daha fazla yer bulacak. Örnegin, malzemesi sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen hindistan cevizi lifi, deniz yosunu, keten, kenevir ve jüt gibi malzemelerden el dokumasi halilar günümüzde daha çok yayginlasiyor.
Mobilyalarda yuvarlatilmis hatlar, kalem bacaklar, canli tonlarin basini çektigi bir renk paleti, psychodelic desenler ve retro çizgiler ile evlerde disko çagina geri dönüldügünün haberini veren Tahmaz, ekliyor: “Daha iyi hissettiren ve pozitif enerji veren seçimlere yöneliyoruz. Renk ve desenlerin özgür frekanslariyla evlerde 70'lerin funk ruhunu yeniden canlandiriyoruz. Geçtigimiz sene tasarim fuarlarinin yildiz oyuncularinin ortak noktalari; kivrimli, bogum bogum, sevimli formlari ve insanda iyi duygular uyandiran renkleriydi. 2021'de de popüleritesini koruyan bu organik formlar kanepelerden, top gibi koltuklara, yuvarlatilmis hatlariyla aydinlatmalara kadar dekorasyonun her alaninda karsimiza çikiyor.”
Eskiden hasir ve rattan mobilyalar bahçe dekorasyonunun vazgeçilmez elemanlariyken iç ve dis mekan arasindaki sinirlarin belirsizlesmesiyle salon, mutfak ve hatta yatak odalarina da dahil olmaya basliyorlar. Hafifligi ve dogalligi ile tercih sebebi olan hasir koltuklar, rattan yatak baslari, hasir kapakli dolaplar, rattan komodinler iç mekanlarda farkli stillerle uyumlu bir bütün yaratiyorlar. Bunlarin yani sira merinos yününden kasmire uzanan bir yelpazede duyulara hitap eden yumusak dokulu tekstiller, kürk, keten, yün, pelus, sönil ve keçe gibi mekana sicaklik katan dokular da tamamlayici unsurlar olarak karsimiza çikiyor olacak.
Aksesuar seçimlerinde ise 2021 yilinda güncel ve modern ürünlerin yani sira eski ve manevi açidan degerli aksesuarlarin kullanildigini görecegiz. Vintage, eski ama anlamli diyebildigimiz ürünler daha çok yasam alanlarimiza giren aksesuarlar oldu. Dogal malzemenin kullanildigi el yapimi ürünler de bu yilki trendler arasinda.
“Sürdürülebilirlik ve dogallik mutfak ve banyolarimizda da yer bulacak”
Mekanlarimizda sürdürülebilirlik ve dogallik arayisinin akla gelen her alanda oldugunu vurgulayan Eda Tahmaz, dogal ahsap kaplama malzemelerin, ahsap görünümlü fayanslarin, mermer, porselen ve seramigin yani sira özellikle de banyo ve mutfaklarda kullanilan degisik renk ve dokudaki mozaiklerin ön plana çiktigini aktariyor. Bu yil düzensiz, pürüzlü yüzeyli dogal malzemelerin kullanimi ile banyo aksesuarlarinda da vintage ürünler, dogal ve eski konseptli olarak tasarlanmis banyolar öne çikiyor.
Koronovirüsün de etkisiyle evde her zamankinden daha fazla yemek yapmak, mutfagi ilgi odagi haline getirdi. Bu durumla beraber mutfaklarin, sadece ihtiyaçlarin görülecegi mekanlar yerine bütün aile bireylerinin birlikte vakit geçirebilecegi mekanlar olmasina yogunlasildi. Mutfak dekorasyonlarinda eskiyi atip yeniyi getirmek yerine, eskiyi yenilemek bu yilki trendler arasinda. Dogal, kolay temizlenebilen malzemelerin ve nötr renklerin mutfaklarimiza girecegini düsünen iç mimara göre, patine ahsap yüzeyler ve metal dokular da mutfaklara eski ancak modern bir görünüm katacak.
“Yenilenirken kendimizi her zaman huzurlu ve güvenli hissettigimiz geçmisimizden esinleniyoruz”
Dogadan, nostaljiden ve tropikal bir kaçis arzusundan etkilenen yasam alanlari yaratilirken karsimiza, hygge, endüstriyel stil, wabi sabi, vintage, cottagecore, mid century, eco-chic gibi stillerin çiktigini açiklayan Tahmaz, bu stillerin ortak noktasinin bize geçmisten ulasip yasadigimiz döneme ayak uydurmalari oldugunu söylüyor.
Bir nevi sicak minimalizm olan Eco-chic, zanaatin sicak tonlarla bulustugu bir akim. Altin bej, yosun yesili, zeytin yesili ve yanik turuncu renkleri öne çikarken; mat kadife, buklet ve keten gibi dokunma duyusuna hitap eden kumaslar rahatlik ve koza duygusuna hizmet ediyor.
Tasradaki kulübe yasami hissini alip, nerede yasarsak yasayalim evlerimize bu havayi getiren Cottagecore stilinin temeli stresten, hastaliktan kurtulma, iyilesme arayisina dayaniyor. Renk skalasi, nötr ve pastel renklerin her tonu iken keten, yün, keçe, dantel, masif ahsap mobilyalar, tartan desenleri, goblen kumaslar,bakir, kalay, emaye ile birlikte topraktan yapilmis kap ve aksesuarlar bu stilin belirleyici kodlari.
Evde rahatlik, konfor ve sicaklik gibi olgulara odaklanan tüm Iskandinav ülkelerinin yasam felsefesi haline gelmis ve yalniz ya da arkadaslarla birlikte en basit anlarin bile keyifli bir ritüele dönüstürülmesini ifade eden Hygge stilinde dekorasyon, yumusacik battaniyeler, minderler, mumlar ve kilimler gibi objelerle sicaklik hissini artirmaya odaklaniyor.
Wabi Sabi stilinin öne çikan özellikleri arasinda ise asimetri, basitlik ve dogal nesneler yer aliyor. Genel olarak, abartisiz, hatiralari olan, eski, nostaljik ve antika nesnelerin bir araya getirilmesiyle olusur. Bu anlayista renklerden mobilyalara, yüzeylerden aksesuarlara kadar tüm detaylarda yalinligin ve yasanmisligin izleri görülür. Sentetik ve yapay duran hiçbir ögeye yer verilmez. Esyalarin birbirleriyle uyumlu görünmeleri gerekmez. Önemli olan yasanmisligi, ruhu ve estetigi olan nesnelerin uygun sekilde bir araya getirilmesidir. Dogasi geregi birbiriyle ayni olamayacak el yapimi seramikler, dogal ahsap mobilyalar, kendinden kirisik keten yatak örtüleri gibi mobilya ve aksesuarlar Wabi Sabi’yi evinize tasimanin baslangiç noktalari olabilir.
“Pandemi süreci ile beraber önceden çok da önemsemedigimiz bir çok sey için ayri mekan ihtiyaci hisseder olduk...”
Zorunlu olarak evlerimizde daha çok vakit geçirdigimiz, sosyal hayatimizin ve disari ile olan baglantimizin neredeyse bittigi bu pandemi sürecinde, kendimize ve yasadigimiz mekana daha da odaklandigimizi belirten Iç Mimar Eda Tahmaz, bu durumun bize, evlerimizde atil duran yerleri degerlendirme imkani sundugunu söylüyor ve pandeminin dekorasyon üzerindeki etkisi ve dikkat etmemiz kriterler üzerine görüslerini su sözlerle aktariyor:
“Birçogumuz için evimiz is yerimiz oldu. Isin eve tasinmasiyla beraber ev içinde mekandan izole ve konforlu bir çalisma alani ihtiyaci dogdu. Hatta online toplantilarda arka fonun gözükmesi gibi etkenler çalisma mekanlarinin estetik kaygi ile olusturulmasinda etkili oldu. Ayrica çalisma alanlarinda kullanilacak mobilyalarin da ergonomik, islevsel ve estetik olmasi önem kazandi.
Pandemi süreci ile beraber evde ailemizle daha çok vakit geçirir olduk ancak kendimiz ile bas basa kalacagimiz hobilerimize de ayri bir önem verir olduk. Bu nedenle evde hobilerimiz için ayrilan köseler, belki de ‘evimde mutlaka olmali’ dedigimiz mekanlar arasina girdi.
Pandemi sürecinde konut iç mekan tasarimlarinda dikkat edilmesi gereken kriterlerin basinda öncelikle renk seçimi geliyor. Mekanlarda bej ve toprak tonlari, beyaz, gri, krem, toprak tonlari, yosun yesili gibi sicak tonlar seçilmelidir. Pantone’un 2021 trend renkleri olarak seçmis oldugu Ultimate Gray (Dumanli Gri) ve Illuminating (Parlak Sari) renklerini ve bu renklerin tonlarini da mekanlarimizda görmek mümkün olacak. Dogal, sürdürülebilir malzeme kullanimi da yasadigimiz mekana yasanmislik hissi katmasi yönünden oldukça etkili.
Bir diger önemli kriter de yasadigimiz mekanin dogal isik almasi. Aydinlatma tercihimiz her zaman gün isigindan maksimum düzeyde faydalanmak üzerine olmali. Daha sonra aplikler, mumlar ve lambaderlerle aydinlatma desteklenmeli.”