Içisleri Bakanligi'ndan 81 ile yeni koronavirüs genelgesi

Içisleri Bakanligi

Son dakika haberine göre Içisleri Bakanliginca 81 il valiligine gönderilen genelgede, konaklama tesisleri için saat 22.00'den sonra getirilen müzik yayini yasaginin, kayak otellerinde sokaga çikma kisitlamasi oldugu süre ve günlerin tamamini kapsayaca

Bakanligin "kayak otelleri" ile ilgili genelgesinde, Güvenli Turizm Sertifikasi ve otel ile konaklama tesislerine giriste HES kodu sorgulama zorunlulugu getirildigi, bu tesislerde sadece konaklama yapan müsterilere yönelik hizmet verilebildigi, otel konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diger otel salonlarinda saat 22.00'den sonra müzik yayinina (canli müzik, kayit dinletilmesi vb. her türlü yayin dahil) izin verilmemesi hususlari düzenlendigi hatirlatildi.

Genelgede, salginla mücadeleye yönelik olarak konaklama tesislerine için getirilen bu düzenlemelere ragmen son günlerde özellikle kayak otellerinde fiziki mesafe kurallarina aykiri sekilde kalabaliklarin olusmasina neden olacak organizasyonlarin ve etkinliklerin (müzikli eglenceler vb.) düzenlendigi, otel müsterilerinin kontrolsüz sekilde bir araya geldigi, bu etkinliklerde basta maske kullanimi olmak üzere belirlenen kural ve esaslara aykiri hareket edilerek toplum sagliginin ciddi anlamda tehlikeye atildiginin görüldügü ifade edildi.

Genelgede ayrica, kayak otellerinin de konaklama tesislerine getirilen kisitlama tedbirlerine tabi olduklarina dikkat çekilerek, alinan kararlar su sekilde siralandi:

"Içisleri Bakanliginin ilgili genelgeleri ve Saglik Bakanligi Salgin Yönetimi Çalisma Rehberinde konaklama tesisleri için belirlenen tüm kural ve esaslarin kayak otellerinde de eksiksiz uygulanmasi saglanacak.

Yiyecek-içecek servisi basta olmak üzere konaklama tesisinin herhangi bir yerinde ya da belirli zaman araliklarinda müsterilerin topluca bir araya gelmelerini engelleyecek her türlü tedbir alinacak. Bu dogrultuda parti, eglence vb. etkinliklerin düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Konaklama tesisleri için getirilen 'açik alanlar dahil restoran, lokanta ve diger otel salonlarinda saat 22.00'den sonra müzik yayinina (canli müzik, kayit dinletilmesi vb. her türlü yayin dahil) hiçbir sartta izin verilmemesi' kurali, kayak otelleri için sokaga çikma kisitlamasi uygulanan süre ve günlerin tamamini kapsayacak sekilde uygulanacak.

Telesiyej, teleski gibi mekanik hatlarin inis ve binis noktalarinda olasi yigilmalari engellemek için fiziki mesafe kurallarina uygun bekleme alani düzenlenip, kayak odalarinda fiziki mesafe planina uygun kapasite belirlenecek, çakismalari önlemek amaciyla kayak odasi kullanim periyodlari düzenlenecek.

Emanet dolaplarinin sosyal mesafe kuralina uygun kullanimi saglanacak. Konakladigi sürece ayni dolabin ayni misafir tarafindan kullanimi saglanacak. Her misafirin kiralama süresi sona erdikten sonra yeni misafirin kullanimi için emanet dolaplari, kayak takimlari, baton, kayak ayakkabilari, board ve ayakkabilarin temizlik, bakim ve hijyeni saglanarak kullanima hazir hale getirilecek.

Kayak otelleri ve tesislerinde Kovid-19 tedbirlerine uyulmasi hususu, valilik ve kaymakamliklarca il ve ilçe salgin denetim ekipleri ve kolluk görevlileri marifetiyle düzenli olarak denetlenecek. Vali ve kaymakamlarca belirtilen esaslar dogrultusunda Umumi Hifzissihha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarinca Il ve Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullari kararlari ivedilikle alinacak.

Uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmeyecek."

Genelgede, belirlenen esaslara aykiri davrandigi veya eglence yeri seklinde faaliyette bulundugu tespit edilen otel ve konaklama tesisleri hakkinda Umumi Hifzissihha Kanunu ile Turizmi Tesvik Kanunu'nun ilgili maddeleri geregince idari islem tesis edilecegi, konusu suç teskil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsaminda gerekli adli islemler baslatilacagi da belirtildi. (AA)