Tarih: 05.04.2021 19:20

Iftarda ve Sahurda Propolis Tüketerek Ramazan'i Saglikla Geçirin

Facebook Twitter Linked-in

Ramazan kelimesinin kökeni güz mevsiminin basinda yagip yeryüzünü tozdan temizleyen yagmur anlamindaki “ramda” kelimesinden gelir. Oruç, sadece bedenen degil ruhen de arinmayi saglar. Olumsuz ve huzur bozucu duygulardan uzaklasip affetmek, hos görmek ve ruhu sakinlestirmek bu huzur ayinin nimetleridir. Orucun saglik açisindan faydalarinin tip dünyasi tarafindan kabul edildigini söyleyen Erciyes Üniversitesi T. Biyoteknoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, orucun kan lipitlerinden LDL-kolestrol ve trigliserit ile insülin direncini azalttigi, kalp sagligini koruyucu etkisi oldugunu, ayrica açlik sirasinda hücre onarimi ve yenilenmesinin gerçeklestigini hatirlatiyor. Tipki normalde oldugu gibi Ramazan’da da dogru ve dengeli beslenilmedigi takdirde saglik sorunlariyla karsilasmanin kaçinilmaz oldugunu belirten Prof. Dr. Silici, bu sorunlarin basinda sindirim rahatsizliklari ile kabizligin geldigini anlatiyor; “Bu problemleri yasamamak için bol su tüketmek, saglikli ve dengeli beslenmek, bol meyve-sebze tüketerek lif tüketimini artirmak gerekiyor. Yine, iftardan sonra yorucu olmayan kisa egzersizler ve bitki çaylari da hem rahat uyumak hem de sindirim problemlerini önlemek için tavsiyeler arasinda yer aliyor. 

Oruç tutarken bagisiklik sisteminizi de destekleyin

Ramazan’da yogun açlik nedeniyle hamur isleri, tatlilar gibi bol karbonhidrat içeren besinler tüketmenin yapilan yanlislardan biri oldugunu söyleyen Prof. Dr. Silici, söyle devam ediyor; “Oruç tutarken sahurun önemi de büyük. Ancak bazilarimiz yogun is temposu nedeniyle yorgunluk nedeniyle, bazen de uykusuz kalmamak adina sahura kalkmadan oruç tutuyoruz. Bu tür durumlarda hem saglik problemleri yasamamiz hem de bagisiklik sistemimizin zayiflamasi söz konusu. Oysa ülkemiz koronavirüs sebebiyle hala risk altinda. Bu durumda her zamankinden daha dikkatli olmamiz gerekiyor. Oruç tutarken saglikli beslenmenin yani sira bagisiklik sistemimizi destekleyen antioksidan gidalar tüketmemiz de çok önemli. Antioksidan aktiviteye sahip en önemli gida takviyelerinin basinda ise propolis geliyor. Iftardan sonra ya da sahurda propolis tüketmek hem daha saglikli oruç tutmamizi hem de basta koronavirüs olmak üzere viral enfeksiyonlardan korunmamizi sagliyor. Bu nedenle Ramazan’da etken maddesi yüksek, propilen glikol ve benzeri alkol türevi ve kalinti içermeyen, dozaji ayarlanmis propolislerin tüketilmesini öneriyorum.”





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —