IGC, ''10 OCAK'LAR ELBET BIR GÜN BAYRAM OLARAK KUTLANACAK''

Izmir Gazeteciler Cemiyeti 10 Aralik Çalisan Gazeteciler Günü dolayisiyla yazili basin açiklamasi yapti.

Gündem 10.01.2022 14:55:35 0
IGC,

10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü nedeniyle Izmir Gazeteciler Cemiyeti yazili bir açiklama yapti.

Açiklama söyle: Gazetecilerin haklarinin yasal güvenceye alindigi 1961 yilindan bu yana 10 Ocak’lari Çalisan Gazeteciler Günü olarak kutluyor, mesleki analizler yapiyor, yasananlari mesleki olarak irdelemeye çalisiyoruz.   

Ve her yil 10 Ocak’lara yeni umutlarla girmeyi arzu ediyoruz.  

Basinin üzerindeki baskilarin kalktigi, gazetecilerin haberlerini, köse yazilarini özgür bir ortamda yazdigi, medyadan bagimsiz arastirma, inceleme analiz ve röportajlarin beklendigi, meslektaslarimizin emeklerinin karsiligini alabildigi bir Türkiye umuduyla…  

Ancak ne yazik ki aksine daha karamsar bir tablo ile karsilasiyoruz.

Medya kuruluslarinin var olma savasi verdigi, issizligin hüküm sürdügü, basin özgürlügü karnemizin kiriklarla dolu oldugu bir süreç hiz kesmiyor.  

GAZETECI HALKA GERÇEKLERI SÖYLER  

10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’nü bir anmadan çikararak kutlayabilmek için öncelikle; halka dogru haber verme görevini yapan gazetecilerin, görevlerini yaparken temel hak ve özgürlükleri kullanabilecegi, sordugu sorular, yaptigi haberler yüzünden tehdit ve baskiya ugramayacagi, cezaevine gönderilmeyecegi, ücretlerin yoksulluk sinirinin üzerine geçecegi, basin kuruluslarinin kapanmayacagi bir Türkiye gerekiyor bizlere.  

Ancak ‘tek sesli’ medya yaratma plani, 2022 yilinda azalacagina maalesef ivme kazaniyor. Elestirel ve bagimsiz yayin yapan ve sayilari bir elin parmaklarini geçmeyen ulusal gazete ve medya kuruluslari baskilara ragmen ayakta kalma mücadelesi veriyor.  

2021 Dünya Basin Özgürlügü Endeksi’nde 180 ülke arasinda 153’üncü siradayiz. Uluslararasi Hukukun Üstünlügü Endeksi’nde139 ülke arasinda 117’nci siradayiz.

Bütün zor sartlara ragmen, gazeteciler halka gerçekleri söylemeye devam edecektir. Mesleklerini sürdürebilme mücadelesi veren meslektaslarimin 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü’nü kutlar, ancak çalisamayan, çalistirilamayan ve meslegini sürdüremeyen tüm meslektaslarimiz adina mücadelemizin yüksek sesle sürecegini bir kez daha vurgulamak isteriz.  "


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °