Tarih: 21.09.2021 13:30

IHRACAT SAMPIYONLARI EGE'DEN

Facebook Twitter Linked-in


 

Türkiye Ihracatçilar Meclisi tarafindan açiklanan 1000 ihracatçi listesinde Ege Bölgesi’nden 157 firma yer aldi. TIM Ihracat Ödül Töreni’nde de 38 ödülün 11 tanesi Egeli firmalarin oldu.

 

Ege Bölgesi, geçtigimiz yillarda oldugu gibi 2020 yilinda da Marmara Bölgesi’nden sonra 1000 ihracatçi listesinde ikinci siradaki yerini korudu. Izmir 80 firmayla Istanbul’dan sonra ikinci sirada yer aldi.

 

Ege Ihracatçi Birlikleri’nden yapilan açiklamaya göre Vestel Ticaret A.S. Ege Bölgesi’nde en çok ihracat yapan firma olurken, Türkiye listesine dördüncü siradan girdi.

 

PERGAMON STATUS DIS TIC.A.S. Izmir sampiyonu 

 

Izmir’de üretim tesisleri bulunan TÜPRAS, HABAS, Star Rafineri listede üst basamaklarda yer bulurken, PERGAMON STATUS DIS TIC.A.S. Izmir merkezli firmalar arasinda 698 milyon dolarlik ihracatla Izmir birincisi oldu. PERGAMON STATUS DIS TIC.A.S., Türkiye siralamasindaki yerini de iki basamak yukari tasiyarak 17. siranin sahibi oldu.



 

BASAK METAL TIC.VE SAN.A.S. Denizli lideri

 

Denizli merkezli BASAK METAL TIC.VE SAN.A.S. 2020 yilinda 389 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandirirken Denizlili firmalar arasinda birinci oldu. Basak Metal Türkiye listesindeki yerini de 38. siradan 32. siraya yükseltti.

 

Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracat sampiyonu KLC GIDA ÜRÜNLERI ITH.IHR.VE TIC.A.S. 2020 yilinda gerçeklestirdigi 199 milyon dolarlik ihracatla Mugla’nin da ihracat sampiyonu olarak kayitlara geçti. KLC Gida, Türkiye genelinde de 82. siradan, 64. siraya çikti.

 

Aydin’da ihracat sampiyonu olan firma adinin açiklanmasini istemezken, JANTSA JANT SANAYI VE TIC.A.S. 63 milyon dolarlik ihracatiyla öne çikti.

 

Kütahya’da da ihracat sampiyonu gizemini korurken, NG KÜTAHYA SERAMIK PORSELEN TURIZM A.S. 49 milyon dolarlik ihracatla kente en çok katki saglayan ikinci firma oldu.

 

2020 yilinda Türkiye’ye 56 milyon dolar döviz kazandiran BALTA ORIENT TEKSTIL SAN.VE TIC.A.S. ilk 1000 ihracatçi listesinde Usak’i temsil etme basarisi gösterdi.

 

Balikesir’den 6 firma ilk 1000 ihracatçi listesine girerken, BANVIT BANDIRMA VITAMINLI YEM SAN. A. S. 84 milyon dolarlik ihracat performansiyla Balikesirli firmalarin lideri konumunda.

 

BATI ÇIM 592 basamak birden atladi

 

TIM 1000 ihracatçi listesinde en hizli yükselen Egeli firma BATI ÇIM BATI ANADOLU ÇIMENTO SAN.A.S. oldu. 2019 yilinda yaptigi 23 milyon dolarlik ihracatla 917. sirada yer alan firma, 2020 yilinda ihracatini 54 milyon dolara tasiyinca 592 basamak birden atlayarak 325. siraya tirmandi.

 

Izmir merkezli TUKAS DIS TICARET ANONIM SIRKETI, 2019 yilinda 973. siradayken, 2020 yilinda 438 sira yükselerek 535. basamaga çikti. TUKAS, 2019 yilinda 21,8 milyon dolar ihracat yapmisken, 2020 yilinda yüzde 69’luk artisla 36,9 milyon dolara yükseldi.

 

Ege Bölgesi’nden en hizli yükselis gösteren üçüncü firma ise; EGE SERAMIK SAN.VE TIC.A.S. oldu. 2019 yilinda 869. olan Ege Seramik, 2020 yilinda 409 basamaklik artisla 460. siranni yeni sahibi oldu. Firmanin ihracati, 24 milyon dolardan 42 milyon dolara çikti.




 

Egeli 9 firma, 11 ödül kazandi

 

Türkiye Ihracatçilar Meclisi, 2020 yili ihracat sampiyonlarina ödüllerini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katildigi törenle verirken, 38 ödülün 11’i Egeli ihracatçilara gitti.

 

VESTEL ve TÜPRAS ikiser ödül kazandi

 

Vestel Ticaret A.S., genelde Türkiye 4.’sü, Elektrik-Elektronik Sektöründe ise birinci oldu. Vestel’in ödülünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Nazif Zorlu aldi.

 

Ihracatinin önemli bölümünü Izmir Aliaga’daki rafinerisinden gerçeklestiren TÜRKIYE PETROL RAFINERILERI A.S. Türkiye genelinde 9.’luk, Kimya sektöründe 1.’lik mutlulugu yasadi. Firmanin ödüllerini Koç Holding Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ali Koç’a, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan takdim etti.

 

Çelik sektöründe, Izmir Aliaga’da üretim yapan HABAS SINAI VE TIBBI GAZLAR ISTIHSAL ENDÜSTRISI A.S., Iklimlendirme sektöründe BOSCH TERMOTEKNIK ISITMA VE KLIMA SAN. VE TIC. A.S., findik sektöründe FERRERO FINDIK ITHALAT IHRACAT VE TICARET A.S. sampiyonlar ligine isimlerini yazdirdi. 

 

KLC Gida Mugla’nin gururu oldu

 

Türkiye ihracat sampiyonlari listesinin gediklisi KLC GIDA ÜRÜNLERI ITH. VE TIC. A.S. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe geçen yillarda oldugu gibi 2020 yilinda da ihracat sampiyonlugunu kimseye birakmadi. Tütün sektöründe BRITISH AMERICAN TOBACCO TÜTÜN MAMULLERI SANAYI VE TICARET A.S. 2019 yilinda oldugu gibi 2020 yilinda da ihracatta ilk siranin sahibi oldu. Yas meyve sebze sektöründe UÇAK KARDESLER GIDA SER.ULUS.NAK.PLAS. SAN.VE TIC. LTD. STI. ihracat sampiyonluklarini dörtledi. 2017 yilinda Türkiye sampiyonlugu mutlulugunu ilk kez yasayan Uçak Kardesler, 2018 ve 2019 yillarindan sonra 2020 yilinda da ihracat sampiyonlugunu kazandi. Ege Zeytin ve Zeytinyagi Ihracatçilari Birligi üyesi S.S. MARMARA ZEYTIN TARIM SATIS KOOPERATIFLERI BIRLIGI, Zeytin ve zeytinyagi sektörünün ihracat sampiyonu oldu. 

 

Eskinazi: “Ihracat sampiyonlari listesindeki güçlü konumumuzu koruyoruz”

 

Ege Bölgesi’nin Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin ilk 1000 ihracatçi listesinde güçlü konumunu korudugunu belirten Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, “Ege Bölgesi’nden yapilan aylik ihracatimiz 2021 yilinda 2,5 milyar dolar bandina oturdu. 2021 yili sonunda 30 milyar dolar ihracat rakamina ulasacagimiza inaniyoruz. Ihracat sampiyonlarimiz bu hedefe en büyük katkiyi saglayacak” diye konustu.

 

Pandeminin ticaretin seyrini olumsuz etkiledigini, ticaretin seyrinde henüz normallesmenin saglanamadigini dile getiren Eskinazi sözlerini söyle tamamladi: “Hammadde, navlun fiyatlarinda anormal artislar oldu. Fuarlar, seyahatler fiziki yapilamadi, son dönemde fiziki fuarlar ve seyahatler baslasa da, eski günlere dönmek zaman alacak. Bütün olumsuzluklara ragmen 2022 yilinda 35 milyar dolar ihracat gerçeklestirmek için sürdürülebilirlik, inovasyon, Ar-Ge, Tasarim ve dijitallesme öncelikli çalisma konularimiz olacak. TIM 1000 Ihracatçi Listesi’nde daha fazla firmamizla yer alma çabamiz sürecek.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —