IHRACATÇI KREDI LIMITLERININ ACIL ARTIRILMASINI ISTIYOR

Ege Ihracatçi Birlikleri Baskani Jak Eskinazi, ihracatçilarin yasanan ekonomik krizden etkilenmemesi için döviz kurunun Eylül ayinda ki yükselis öncesinden hesaplanmasi yada kredi limitlerinin artirilmasi gerektigini söyledi.

Ekonomi 14.12.2021 12:41:42 0
IHRACATÇI KREDI LIMITLERININ ACIL ARTIRILMASINI ISTIYOR

Döviz kurlari 80 günde Türk Lirasi karsisinda yüzde 65-70 artis gösterince Türk Lirasina endeksli döviz kredisi kullanan ihracatçilar kredi limitlerinde eksiye düstü. 

Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, ihracatçilarin kullandigi kredilerde limitler belirlenirken döviz kurunun Eylül ayinda kurdaki ani yükselis öncesindeki seviyeden hesaplanmasi ya da kredi limitlerinin acilen artirilmasi talebinde bulundu. 

Döviz kurlarinda son aylarda yasanan astronomik artislar sonrasinda bankalarin ihracatçilara,  “Kredi limitinizi astiniz” diyerek kredi vermedigi bilgisini paylasan Eskinazi, “Örnek vermek gerekirse 1 milyon TL kredi limiti olan bir ihracatçi Eylül ayindaki döviz kurlarina göre 116 bin dolar kredi kullanabiliyordu. Bu ihracatçimiz Eylül ayina kadar 75 bin dolar kredi kullandiysa 41 bin dolar limiti oldugunu düsünüp kredi basvurusunda bulunurken, bugün bankadan “Kredi limitinizi astiniz kredi kullanamazsiniz” diye cevap aliyor. Bu yaklasim tek basina ihracati durdurmaya yeterken, daha da kötüsü yasanabilir, ihracatçi firmalarin ihraç ettigi ürünlerin bedelleri geldiginde kredi limitinizi astiniz denilerek ihracatçilara ihracat gelirleri ödenmeyebilir. Ihracatçilarimiz iki yönlü magdur olabilir” diye konustu. 

Türk Eximbank ve diger bankalarin kredi limitlerini döviz kurundaki degisime göre bir an önce artirmasi talebinde bulunan Eskinazi sözlerini söyle tamamladi; “Türk ekonomisinin her zamankinden daha çok dövize ihtiyaci olan bir süreçte ihracatçinin finansmana erisiminin önündeki engeller kaldirilmali. Ihracatçi döviz kurlarindaki asiri dalgalanma nedeniyle öz kaynaklarinda ciddi bir erime yasadi. Bankalar da limitlerinizi astiniz diye kredi vermezse ihracatimizin sürdürülebilirligi ortadan kalkar. Bankalar, ihracatçilara tanidiklari kredi limitlerini yeni yili beklemeden hemen artirmali.”



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °