IKINCI EL ARAÇ SATISLARINDA CANLANMA

MASFED Genel Baskani Aydin Erkoç: ‘'Yaz mevsiminin gelmesi ve kademeli açilma ile ikinci el piyasasi hareketlenecektir''

Ekonomi 5.06.2021 18:08:47 0
IKINCI EL ARAÇ SATISLARINDA CANLANMA

Motorlu Araç Saticilari Federasyonu (MASFED) Genel Baskani Aydin Erkoç, ikinci el otomotiv sektörünü degerlendirerek, sektörün pandemi sürecinde yasanan ekonomik dalgalanmalar sebebiyle olumsuz etkilendigini, Nisan sonu itibariyle yapilan kisitlamalarin da ticareti aksattigini belirtti. Mayis ayi sonu itibariyle kademeli normallesmenin baslamasi ve yaz mevsiminin gelmesiyle piyasanin hareketlendigini ifade eden Erkoç ‘’Haziran ayi ile canlanmanin baslayacagini ve yil boyunca devam edecegini düsünüyoruz’’ dedi.

Her sene bayram öncesi dönemde piyasada bir hareketlilik yasandigini, ancak bu yil kisitlamalarin da etkisiyle vatandaslarin taleplerini erteledigini söyleyen Erkoç, ‘’ Ikinci el otomobil pazari Mart ayiyla birlikte üst üste 6’nci ayini düsüsle geçirdi. 2020 yilinin ilk dört ayinda 1 milyon 973 bin 977 adet olan ikinci el pazari 2021’in ilk dört ayini 1 milyon 469 bin 785 adetle kapatti. Yani pazarda toplamda yüzde 25 oraninda bir daralma yasandi’’ diye konustu.

Erkoç, Mart ayiyla birlikte pazarda daralmanin azaldigini, Nisan ayinda ise baz etkisiyle büyüme trendine girdigini ifade etti. EBS Danismanlik verilerine göre 2020 yilinin Nisan ayinda 231 bin 977 adet olarak gerçeklesen pazarin, 2021’in ayni ayinda yüzde 74,74 artisla 405 bin 351 adet olarak gerçeklestigini belirten Erkoç, ‘’Ancak Nisan sonu itibariyle baslayan sokaga çikma kisitlamasi ve belirsizlikler sebebiyle vatandaslar ihtiyaçlarini ve taleplerini ertelemek durumunda kaldilar. Simdi kademeli olarak kisitlamalarin sona ermesi ve yaz mevsiminin de gelisiyle piyasanin hareketlenecegini düsünüyoruz’’ diye konustu.

Dünya genelinde araç üretiminde yasanan çip krizinin kisa ve orta vadede sifir araç üretim ve tedarigini sekteye ugratacaginin altini çizen Erkoç ‘’Bu durumda ikinci el otomobile talebin artacagini öngörüyoruz. Bu veriler isiginda, Haziran ayindan itibaren piyasanin hareketlenecegini ve bu hareketliligin de yil boyu sürecegini söyleyebiliriz’’ dedi.

Ikinci El’de satilan her 100 araçtan 57’si 10 yas üzerinde

2021 yilin ilk 4 ayinda Türkiye’de sifir otomobil satislarinin rekor kirdigini, ancak vatandasin alim gücünü görmek için 2.el otomobil satislarina bakmak gerektigini hatirlatan Erkoç, ilk çeyrekte Türkiye’de satilan 2’nci el otomobillerin % 84’ünün 5 yas ve üzeri, % 57’sinin ise 10 yas ve üzeri yani eski araçlardan olustugunu belirtti. Döviz kurunun dalgali seyrinin ve yüksek faiz oranlarinin da piyasayi olumsuz etkiledigine dikkat çeken Erkoç, faiz oranlarinin düsmesi gerektigini, bu sayede ticaretin hiz kazanacagini ifade etti.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °