Tarih: 10.02.2021 10:11

IKINCI EL CIHAZLARDA TEHLIKE!

Facebook Twitter Linked-in

Her yil yeni modellerin çiktigi teknoloji dünyasinda devamli olarak yeni bir cihaz satin almak büyük maliyet gerektiriyor. Bu nedenle çogu tüketici paradan tasarruf etmek için ikinci el cihazlara yöneliyor. Ancak Kaspersky uzmanlari tarafindan yapilan son arastirmalar bu cihazlarin büyük çogunlugunun satilmadan önce silinmedigini ve önceki sahiplerin bilgilerini üçüncü taraflarin erisimine açik hale getirdigini ortaya koydu.

Kaspersky arastirmacilari, iki ay içinde bellek kartlari ve sabit sürücüler gibi 185'in üzerinde depolama ortami cihazini analiz etti ve %90'inda eski sahibine ait veriler buldu. Veri içeren cihazlarin %16'si bilgilere dogrudan erisim saglarken, %74'ünde depolama ortamindaki adreslenmemis alandan silinmis dosyalari kurtarmak mümkün oldu.

Kesfedilen veriler takvim bilgileri ve toplanti notlarindan kisisel fotograflara ve videolara, vergi belgelerine, banka bilgilerine, oturum açma kimlik bilgilerine ve tibbi verilere kadar uzaniyordu. Bunlarin hepsi de yanlis ellere düserse tehlikeli olabilecek veriler.

Dahasi, cihazlarin %17'si virüs uyarisi veriyor. Bu da ikinci el cihaz satin alan kullanicilarin sadece eski sahiplerinin verilerini degil, virüslerini de devralabilecegi anlamina geliyor.  





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —