Ikinci el otomobilde fiyatlar yüzde 20 düstü

Esnaf, son aylarda ikinci el otomobil satislarinin tamamen durdugunu, artik telefonlarinin bile çalmadigini söyledi.

Ekonomi 23.01.2021 12:55:45 0
Ikinci el otomobilde fiyatlar yüzde 20 düstü

Pandeminin ilk aylarinin ardindan oldukça hareketli olan ikinci el otomobil piyasasi, son iki aydir resmen stop etti. Satisin durmasi ve talebin olmamasi dolayisiyla orta sinif otomobillerde fiyatlarda yüzde 20 kadar bir gerileme oldu. Her yil bu dönemde bir düsüs yasandigini ifade eden galericiler, bu zamanlar ikinci el otomobil almak için en uygun dönem oldugunun altini çizdiler.

'PIYASA ARTIK DURDU'

2 ay gibi bir süredir is olmadigini ve galericilerin telefonlarinin dahi çalmadigini dile getiren Samsun Ikinci El Otomobilciler Dernek Baskani Ibrahim Kinik, “Ikinci el otomobil piyasasi bir süre önceki rüzgarla birlikte iki kat zamlanmisti. Bunun sonucunda da is degisti. Su anda piyasa asagiya geldi. Piyasa artik durdu. Yaklasik iki aydir telefonlarimiz çalmiyor. Pahali arabalarda geri gelme daha da çogaldi. Döviz geri geldigi müddetçe, faizler yüksek oldugu müddetçe bizim de araba isimiz biraz duracaktir. 1 milyon TL’lik lüks arabalarda 150 bin TL kadar asagi gelme oldu. Hala da rakamlar asagiya dogru geliyor gibi. Orta sinif otomobillerde de yüzde 20 oraninda bir indirim oldu. Bundan iki ay önce 100 bin TL olan bir otomobil, 80-85 bin TL’ye kadar geriledi” dedi.

Otomobil fiyatlarinin mevcut seviyenin asagisina düsmeyecegine de deginen Kinik, “Bu düsüsler internetteki satis fiyatlarina pek yansimadi. Otomobili yüksek fiyattan alanlar malina kiyip, fiyati da bir anda asagiya indiremiyor. Direniyorlar ama ne arayan ne de soran var. Bir sekilde malini satmak zorunda. Piyasada hareketliligin tekrar olusmasi için piyasanin oturmasi gerekiyor. Insanlar bu rakamlara alistiktan sonra yaza dogru her sey düzelir diye umuyoruz. Sifir araç girisi çogalinca piyasa asagiya inmeye basladi. Çogu bayide sifir araba mevcut. Piyasalar su anda yavas yavas oturmaya basladi. Araba alacak insanlar, araba tercihini yapip alsinlar. Bundan sonra fiyatlar çok da asagiya inmez. Fiyatlar ancak bu kadar geriler” diye konustu.

'IKINCI EL OTOMOBIL ALMAK ISTEYENLER IÇIN FIRSAT ZAMANI'

Fiyatlarin ikinci el otomobilde yüzde 20 oraninda düstügünü belirten, 30 yildir galericilik yapan Rifat Bilgili ise sunlari söyledi:

“2020 Kasim ayindan beri ikinci el otomobil piyasasinda bir duraklama var. Buna müteakip de fiyatlar geri gelmeye basladi. Fiyatlar geçen sene bir dönem yüzde 100 yükselmisken, su anda ise yüzde 20 oraninda düstü. Yilbasindan sonra fiyatlar düsmeyi de birakti. Çünkü insanlar mevcut fiyatlara alisti. Insanlar yeni yilin ilk ayinin bitmesini bekliyordu. Su anda ikinci el otomobil almak isteyenler için firsat zamani. Çünkü Subat ayindan itibaren fiyatlar yükselebilir. Bu yükselme trendi de yilsonuna kadar gidebilir. 1 milyon TL ve üstü lüks arabalarda piyasa canlanmaz. Bunlarda alim gücü düsük. Ama 50 bin 500 bin TL arasindaki otomobillerde fiyatlar yükselebilir. Biz de internet satislarini takip ediyoruz. Arayan olmasa bile favoriye alinan araç sayisi her gün artiyor. Alabilme düsüncesi ve bir arayis oldugunu gözlemliyoruz. Bundan dolayi da orta sinifta fiyatlar daha düsmez, artabilir.” Kaynak: IHA


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °