IKKB'DEN ÖRNEK SU FARKINDALIGI ÇALISMASI

IKKB

Izmir Kadin Kuruluslari Birligi'nin (IKKB) Izmir Valiligi ve Izmir Kent Konseyi ile birlikte düzenledigi ‘Su Bilinci Kisa Film Yarismasi' finali çevrimiçi olarak düzenlenerek sonuçlandirildi. Yarismada birinciligi Ibrahim Kurt, ikinciligi Ulus Öz

“2030 vizyonu kalkinma hedefleri için çalisiyoruz”

IKKB Yönetim Kurulu Baskani Huriye Serter, su bilinci ile ilgili düzenledikleri kisa film yarismasinin finaline ulasmis olmaktan dolayi mutlulugunu dile getirdi. IKKB olarak gündemlerinin su farkindaligi oldugunu ifade eden Serter, “Izmir Valiligi ve Izmir Kent Konseyi ile beraber gerçeklestirdikleri bu yarisma ile suya yönelik farkindalik yaratmak istedik. Bu projede çalisan tüm derneklerimize tesekkür ediyorum. Bugün bu çalismalarin finaline geldik” dedi.

193 ülkenin liderlerinin bir araya gelerek evrensel hedefler kümesi olusturduklarini söyleyen Serter, “Birlesmis Milletler 2030 vizyonu bu sekilde belirlenmis. Yoksullugun azaltilmasi için neler yapabilirizi konusurken sürdürülebilir kalkinma hedefleri belirlenmis. 5.’si toplumsal cinsiyet esitligi, 6.’si ise su konusu. Bu 17 hedefin hepsi birbirine bagli hedeflerdir. 17 hedef üzerine tüm STK’lar, bütün kurumlar çalismalidir” dedi.

Su sorununun büyük bir problem oldugunu söyleyen Serter, “2050 yilina kadar her 4 insandan 1 tanesi suya ulasma konusunda sorun yasayacak. Bugüne kadar güvenilir suya erisebilmek için alt yapi tesislerimizi, hijyeni gözetmemiz gerekiyor. Atik su yönetimi, ekonomik su kullanimi ve su eko sisteminin korunmasi için elimizden gelenin fazlasini yapmamiz gerekiyor” diye konustu.

Konusmalardan sonra yapilan açiklamada birinciligi Ibrahim kurt, ikinciligi Ulus Özbalaban, üçüncülügü ise Semih Ege Canbeldek kazanirken,  IKKB Özel Ödülü’nü ise Volkan Çuha kazandi. 

“Karar masasinda olmamiz gerekiyor”

Izmir Kent Konseyi Baskani Nazik Isik ise dereceye girenlerin isimleri açiklanmadan önce yaptigi konusmada Dünya Su Günü’nü kutladi. Kadinlarin dünyanin her sorunu ile ugrasabilecek güçte ve bilgi birikimine sahip oldugunu söyleyen Isik, “Su temel bir insan hakkidir. Ekolojik dengenin ve her türden canlinin olmazsa olmaz parçasi. 2 milyar insanin saglikli suya erisim sorunu var” dedi.

Bu sene Izmir olarak kuraklikla da mücadele ettiklerini söyleyen Isik, “Kirletmemek elimizde. Suyla ilgili yatirimlarin dogru olmasi için karar masasinda olmaya çalisiyoruz. O noktada olmaya çalisiyoruz. Tarim, sanayi ve evsel tüketimin etkin ve dogru hale getirilmesine çalisiyoruz. Bugün bu yarismanin da temasi bu sebeple su bilinci oldu” dedi.

“Izmir iklim degisikliginden etkilenen kentlerden”

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Yusuf Kurucu ise toplantinin sonunda ‘Iklim Degisikligi, Su ve Sürdürülebilir Tarimsal Üretim’ konusunda bir sunum gerçeklestirdi. Iklimin degistigini ve suyun azaldigini hatirlatan Kurucu, “Iklim degisikligi en büyük, sosyal, çevresel ve ekonomik tehditlerden birini teskil ediyor. Maalesef Izmir de bu konuda ön planda olan kentlerden biri” dedi.