Pandemi gölgesinde geçen 2020 yilinin ileri yastaki kisileri daha fazla etkiledigini belirten uzmanlar, ileri yastaki bireylere iyilik halini artiracak tavsiyelerde bulunuyor
Uzman Klinik Psikolog Ihsan Öztekin, yeni bir yila girdigimiz su günlerde ileri yastaki bireyler için önerilerde bulundu…
Sabah Gazetesi'nden Didem Seymen'in yaptigi haberde;
Koronavirüs nedeniyle yasanan pandemi dönemi 2020 yilindaki etkilerinden sonra 2021 yilinda da dünyadaki tüm insanlari ve toplumlari etkilemeye devam edecek. Ileri yaslardaki insanlarin bu süreci en iyi ve olabilecek en az zararla atlatabilmeleri adina önerilerimiz sunlar olabilir:
1- Yasaklar ve evde zorunlu yasam ile ilgili olumsuz düsünceleri atin. Bu düzenlemeler benim saglikli yasayabilmem için yapiliyor. Ben geçmiste ne zorluklar yasadim. Çok büyük sorunlari astim. Ben okyanuslari astim, derede bogulmaya hiç niyetim yok. Benim geçmisten kazandigim tecrübelerim bu dönemi de atlatmama yeter, deyin.
2- Evde gücünüz yettigince hareketli olmaya çalisin. Bu hareketleri sistemli, programli ve belirli saat araliklarinda ve keyifle yapmaya çalisin. Evdekilerle birlikte yapabilirseniz daha da keyifli olur
3- Disari çikisin serbest oldugu saatleri sagliginiz uygunsa disarida geçirin. Yürüyüs yapin, günes isigindan yararlanin. Yaninizda aile bireyi varsa neseli sohbetler yapin.
4- Evde öz bakiminiza dikkat edin. Kendinizi birakmayin. Pijamalarinizi çikarip günlük kiyafetler giyin. Belirli araliklarla tiras olun. Güzel kokular sürün. Kendinizi iyi hissetmeye çalisin. Evdeki bireylerle sürekli iletisimde bulunun. Neseli muhabbetler, güzel sohbetler yapin. Morali bozuk olan varsa neselendirin. Torunlariniz varsa oynayin.
5- Televizyonda olumsuz haberlerden, kavga, hastalik, ölüm içeren programlardan, devamli virüs anlatilan açik oturumlardan uzak durun. Acikli, aglamakli diziler yerine neseli programlar, belgeseller, müzik, yarisma gibi eglenceli programlari tercih edin.
6- Gün içerisinde yapmaktan zevk aldiginiz ugraslarla mesgul olun. Bulmaca, sudoku çözün. Evdeki oyunlara siz de katilin. (tavla, satranç, okey, kagit oyunlari v.s.) Yaptiginizda huzur buldugunuz faaliyetlere devam edin (ibadet, dua, zikir, meditasyon v.s)
7- Okuma aliskanliginiz varsa okumaktan keyif alacaginiz, ilgi alaniniz olan konularda okuyun. Okuma aliskanliginiz yetersizse pandemi dönemi okuma aliskanliginizi gelistirmek için bulunmaz firsat. Bu firsati kaçirmayin, degerlendirin.
8- Ev ortaminda sizi çok yormayacak bedensel faaliyetler içeren ugraslar edinin. Evdeki arizalari giderin. Bahçeniz varsa bahçe isleri ile ugrasin, bakim, boya, tamir, bahçe sulama gibi islere girisin.
9- Çocuklugunuzda bugüne aliskanliginiz olsa da olmasa da yazmayi deneyin. Hatiralariniz olur, siir olur, günlük olur. Belki de çok güzel hikayelerle içinizdeki yetenegi çikartmak için tam zamanidir, deneyin.
10- Uyku ve yemek düzeninize dikkat edin. Düzenli bir uyku ve yemek saglikli yasamin sartidir, unutmayin.