IMAMOGLU: ASLA, ‘BIZ VE ONLAR' DIYE BIR BAKISIN SAHIBI OLMAYACAGIZ

IMAMOGLU: ASLA, ‘BIZ VE ONLAR

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, son 2 gündür yaptigi gibi, kamuoyunu, kentte yasanan kar felaketinin boyutlariyla ilgili AKOM'dan bilgilendirdi. IBB'nin karla mücadelesiyle ilgili detayli bilgiler paylasan Imamoglu, "2,5 yillik, 30 ayi geçen görev

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, kentte son günlerde etkili olan kar yagisi sonrasinda yasananlar ve gündeme iliskin konularla ilgili gazetecilere degerlendirmelerde bulundu. 24 Ocak günü aksam saatlerinden itibaren etkili olmaya baslayan yagis sonrasinda, kentin bazi noktalarina, 8 saat içerisinde, metrekareye 60 kilogram kar düstügü bilgisini paylasan Imamoglu, “Bu, gerçekten son yillarin belki de 20-30 yilin en yogun kar yagisinin bir anda düstügü bir süreci tarifliyor. Bu bakimdan yogun bir kar yagisiyla karsi karsiya kaldik. Istanbul, böylesi anlarda, yani afet diye tanimlayabildigimiz bu tür anlarda nasil yönetiliyor ya da nasil süreç isliyor diye baktigimizda da bazi yollarla ilgili farkli kurum ve kuruluslarin yetki alanlari var. IBB’nin yetki alanlari var, ki bu sorumlu oldugu yol agi, yaklasik 4023 kilometre. Ama bunun disinda, Karayollari’nin sorumlu oldugu yol aglari var. Bir de anlasma geregi üçüncü köprü yol hatti ve baglantilarinin sorumlu oldugu bir özel sirket var; yapilan ihalenin sartnamesi geregi. Dolayisiyla, bu üç hat önemli. Çünkü ana arterlerde bu üç hat çok fazla konusulur ve tartisilir oluyor. Bunun bilinmesi lazim” dedi.

“ISTANBUL, BIR BÜTÜNDÜR”

Bunun disinda 39 ilçenin de sorumlu oldugu alanlar oldugunu hatirlatan Imamoglu, “Burada sürece basindan beri, yani 2,5 yillik, 30 ayi geçen görev süremiz süresince hep söyledigimiz bir sey var. Asla, ‘Biz ve onlar’ diye bir bakisin sahibi olmayacagiz. Istanbul, bir bütündür. Istanbul'un her kurumu, iyi niyetle Istanbulluya hizmet etmek durumundadir. Bu akilla, bu bakisla, her arkadasimizin refleksini ona göre gelistirerek Istanbul'a hizmet etmesi sarttir. Sadece afet aninda kar yagdiginda degil, hangi husus olursa olsun; planlamadan yesil alan düzenine ya da sokak hayvanlarindan baska hususlara varincaya kadar, mutlak ve mutlak bizim hizmet anlayisimiz budur, diye her yerde dile getirdik ve bunu temsil etmeye de devam edecegiz” diye konustu. 

“BU DIL DEGISMEDIGI SÜRECE, ÜLKENIN GÜNDEMI, GERÇEK KONULAR OLMUYOR”

Süreç boyunca kamuoyunu Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) bilgilendirdiklerinin altini çizen Imamoglu, “AKOM'da sizlerle beraber bulusmaya basladigim andan itibaren, koordineli çalisma hususundaki dilimize de sahadaki isleyisimize de tavrimiza da çok dikkat ettik ve halen de dikkat ediyoruz. Bundan sonra da edecegiz. Kim ne derse desin. Zaten bu dil degismedigi sürece, gerçekten ülkenin gündemi, gerçek konular olmuyor. Çözüme kavusmasi gereken sorunlar konusulmuyor. Ne yazik ki, bazen saçma sapan konular ya da bir kisim hususlar toplumun gündeminde ön siralara oturmak zorunda kaliyor” ifadelerini kullandi. IBB’nin kar çalismalariyla ilgili detayli rakamlar paylasan Imamoglu; yollarin açilmasinda ulastirmaya, sokak canlilarindan yolda kalan araçlarin çekilmesine, evsizlerin barinmasindan tuz stoklarina kadar birçok konuda bilgilendirmelerde bulundu. 


VATANDASLARA ÖZEL TESEKKÜR

Devletin tüm kamu, kurum ve kuruluslarinin çalismalarini, büyük oranda yollarda birakilan araçlarin güçlestirdigini aktaran Imamoglu, “Bunu engellemek maksadiyla, gün gün hem biz hem Sayin Valimizin mütemadiyen açiklamalarimiz oldu vatandaslarimizin sokaga çikmamasi, mecbur olmadikça araçlariyla sokaga çikmamasi, toplu tasima vasitalarini kullanmasi hususunda. Sayin Valimiz, birkaç kez farkli konularda alinan kararlari teblig etti” dedi. Alinan kararlari özetleyen Imamoglu, “Bizler, birkaç kez bu konuda çagrimizi yineledik ve vatandaslarimizin hassasiyet göstermelerini istedik. Bu çagrilarimiz cumadan basladi. Bütün yasanan aksakliklara, eksikliklere ragmen, bizim de hatalarimiz olmustur kurumsal olarak diger kamu kurumlarinin da. Vatandaslarimizin da bu söyledigimiz çagrilara uymayan bir kismi olmustur, ama büyük oranda vatandasimizin bize eslik etmesi, bizimle beraber düsünmesi ve trafik yogunlugunun bu yönde azalmasi bizi ziyadesiyle mutlu etmistir. Bu anlamda, bu vatandaslarimiza tesekkürlerimi ilettim” seklinde konustu. 

“12 SAATTE TRAFIK AKISKANLIGINI SAGLADIK”

Bu tür afet anlarinda, kamu kurumlarinin çalismalari kadar, vatandasin katiliminin da sürece dahil olmasinin sorunlarin çözümüne yardim edecegini belirten Imamoglu, “IBB olarak, sorumlu oldugumuz alanlarda, yogun kar yagisinin basladigi andan itibaren 12 saatlik süreçte, birebir burada da takip ederek, sahada da bizzat yerine gidip denetleyerek, büyük bir ekiple ama yönetici ama buradaki diger kamu kurum kuruluslari ama valilikle kurdugumuz siklikla irtibatlarda, hangi noktada zafiyet varsa, giderek, özellikle kendi yetki alanimizla ilgili, 12 saatte akiskanligi sagladigimizi ve insanlarimizin o yollari kullanma imkanlarini sagladigimizi buradan duyurmak isterim” bilgilerini paylasti. 

“VALIMIZLE BIRLIKTE BEKLEYEN TIRLARA ÇÖZÜM ARAYISIMIZ SÜRMEKTE”

Metrolarin süreç boyunca 02.00’ye kadar hizmet verdigini aktaran Imamoglu, kentin kirsalindaki köy yollarinda da kapali yol bulunmadigi bilgisini paylasti. Sabah saatlerinde Vali Ali Yerlikaya ile telefon görüsmesi yaptigini kaydeden Imamoglu, “Sayin Valimizle, özellikle Hadimköy-TEM giselerinde yiginti halinde bekleyen tirlara çözüm arayisimiz sürmekte. Orada yöneticilerimiz var. Bir kisim önerilerimiz var. Tirlarin, sanayi kuruluslarina ulasmasiyla ilgili bir çabasi oldugunu biliyoruz. Orada sanayi tesislerinin içine girerek, yanasacaklari yeri bile temizlemeyle ilgili arkadaslarim çalismalarini, emeklerini, oradaki kurum ve kuruluslarla yerine getiriyorlar. Ama ciddi sayida tirin bekledigini biliyoruz. Ve bu noktada bazi önerilerimiz var hem emniyete, hem karayollarina. Muhtemelen Vali Bey’in oradaki görüsmeleriyle beraber, teknik bir sorunu asip, oradaki yigilmayi da insallah hizlica çözmüs olacagiz” diye konustu. 

“20 MILYONLUK BIR KENTTE ‘SIFIR SORUN’LA SÜREÇ YASAMASINI BEKLEMEK HAYALCILIK OLUR”

Yaptiklari çalismalarla Istanbul'u sorunsuz bir noktaya tasidiklarinin altini çizen Imamoglu, su ifadeleri kullandi: 

“Kar süreçlerinde, -16 milyon diyoruz ama- mültecisiyle, siginmacisiyla, konuklariyla, ögrencileriyle 20 milyonluk bir kentin sorunsuz bir süreç yasamasini, yani ‘sifir sorun’ süreç yasamasini beklemek hayalcilik olur. Elbette magdur ettigimiz, yolda, degil 5-6 saat, 4 saat, bir saat, yarim saat bile beklettigimiz vatandaslarimiza dönük söyleyecegimiz tek sey vardir: Özür dileriz. Bunu istemezdik. Ama bu bir dogal afet sürecidir. Gerçekten hiçbir vatandasimizin burnunun kanamamasi, bir can kaybinin olmamasi afet sebebiyle, sevindiricidir. Allah esirgesin. Allah korusun. Bu yönüyle hareket ettik. Ama günün sonunda iddiayla söylüyorum ki; hizli bir çalisma yapilmistir. Kaliteli bir çalisma yapilmistir. Dilini bozmayan ve kurumlari ayristirmayan, iste burada bulundugu gibi omuz omuza hissetmeye çalistigimiz bir süreç yönetilmistir. Her asamasinda bilgi paylasimini, paralel bir biçimde arkadaslarimizin baglantida olduklari kurumlarin bölge müdürleri, vali yardimcilari ya da diger müdürlüklerle sürekli irtibatta oldugunu; genel sekreterimiz, genel sekreter yardimcilarimiz, daire baskanlarimiz, diger kurumlarimizin genel müdürleri nezdinde sürekli iletisimde oldugunu biliyorum. Bu konudaki iletisimi, Sayin Valimizle her an açik tuttuk. O da bize taleplerini iletti. Biz de kendisini bilgilendirdik. Bazen dayanismaya dönük de önerilerimizi sunduk. Bizim tarafimizdan izlenen mekanizma, süreç, budur. Diger yönüyle izlenen mekanizmalari ya da ortaya konan bulusmalari, milletimizin takdirine birakiyorum. O benim konum degil.”