Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, Londra merkezli “The Economist” dergisi tarafindan düzenlenen “5. Sürdürülebilirlik Zirvesi”ne katildi. Imamoglu; Atina Belediye Baskani Kostas Bakoyannis, Yunanistan Belediyeler Birligi (KEDE) Baskani ve Trikala Belediye Baskani Dimitris Papastergiou ile WIND Hellas Kurumsal Iliskilerden Sorumlu Icra Direktörü George Tsaprounis’un yer aldigi zirveye, çevrimiçi katilim sagladi. Zirvede, “Kovid-19 dönemi sonrasi sürdürülebilir sehirler” konusu ele alindi. Zirve katilimcisi konuklara; “Sehirler, sürdürülebilirligin saglanmasinda ulusal hükümetin oynayamayacagi hangi rolü oynayabilir” ve “Sehir düzeyinde uluslararasi is birligi, iklim degisikligine yönelik küresel çabalari nasil gelistirebilir” sorulari yöneltildi.
“ASKIDA FATURA, ÇIGIR AÇTI”
Pandeminin, sosyal ve ekonomik kalkinmayi pek çok düzeyde engellemis olmasina vurgu yapan Imamoglu, Kovid-19 sürecinde temel ihtiyaçlarin saglanmasina yönelik çalismalara yönelmek zorunda kaldiklarina dikkat çekti. “Askida Fatura” gibi küresel anlamda çigir açan dijital dayanisma kampanyasini örnek veren Imamoglu, “Bu anlamda pandemi hem Istanbullulari birbirine yaklastirmis hem de kentsel dayanismayi artirmistir” diye konustu. Pandemi sirasinda artan yoksulluk biçimleriyle mücadele etmek için istihdam yaratmaya odaklandiklarina vurgu yapan Imamoglu, “IBB'nin yeni kurulan ‘Bölgesel Istihdam Merkezleri’, yaklasik 20 bin Istanbulluya is buldu” bilgisini paylasti.
“MERKEZI YÖNETIMLER TEK BASLARINA SORUNLARI ASAMAZ”
Merkezi hükümetlerin yerel gündem ile yeterince entegre olmadiklarina dikkat çeken Imamoglu, “2007 yilindan bu yana kentlerde yasayanlarin sayisinin tarihte ilk kez kirsal kesimde yasayanlari geride biraktigini biliyoruz. Bu gerçek bize, sehirlerin artik her zamankinden daha karmasik hale gelen en acil küresel zorluklarin hem aktörleri hem de kurbanlari oldugunu göstermektedir. Bu nedenle merkezi yönetimler artik makro düzeydeki politikalarla bu karmasik sorun agini tek baslarina asabilecek durumda degiller. Yerel yönetimler, her gün sokaga çikan, insanlarla ve sorunlarla ilk elden yüzlesenlerdir. Bu nedenle her zaman yerelin bilgisiyle kisiye özel çözümler üretmemiz gerekecektir. Insanlari her bir yerel eyleme entegre etmek için onlari dinlemeli ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi yerellestirmeliyiz” ifadelerini kullandi.
“NEDEN BU YÜKÜ BIRLIKTE OMUZLAMAYALIM?”
“Pandemi deneyiminin ve iklim krizinin neden oldugu asiri hava kosullarinin artisi, gezegenimizin öfkesine karsi insanlik olarak ne kadar küçük oldugumuzu bize gösterdi” diyen Imamoglu, sunlari söyledi:
“Ancak olumlu bir açidan bakarsak, birlikte hareket ettigimizde ne kadar güçlü olabilecegimizi de göstermektedir. Bu günlerde herkes güvende olana kadar, kimsenin güvende olmadigina tanik olmaktayiz. Bu baglamda, sehir diplomasisi hayati bir rol oynamaktadir. Bu nedenle, özellikle ‘C40’, ‘Urban 20’ ve ‘Küresel Belediye Baskanlari Sözlesmesi’ gibi uluslararasi aglar araciligiyla, diger sehirlerle yakin çalismaya özel önem veriyoruz. En son Istanbul ve Balkan sehirleri arasinda ortak bir girisim baslattik. Bunun dünyanin geri kalani için essiz bir örnek olacagina inaniyorum. Sinirlari paylasiyoruz, kültürleri paylasiyoruz ve hatta sorunlari paylasiyoruz. O zaman neden bu yükü birlikte omuzlamayalim? Bu sayede degisimin yerelden baslayacagini tüm dünyaya kanitlayabilecegiz.”