IMAMOGLU: "KANAL ISTANBUL'DA HUKUKUN ‘LAY LAY LOM' YAPMASINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, gazetecilerin Cumhurbaskani Erdogan'in, "Isteseniz de istemesiniz de biz bu projeyi yapacagiz. Hatta yazin ihaleye çikiyoruz” sözlerini hatirlatmasi üzerine, "Talihsiz açiklamalara devam ediliyor. Biz, aslinda memle

Gündem 9.04.2021 15:11:51 0
IMAMOGLU: "KANAL ISTANBUL

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, Kemerburgaz’daki ISTAÇ Odayeri Katik Merkezi’ndeki Fide Üretim Merkezi’nin açilisina katildi. Program sonrasi Imamoglu, gazetecilerin gündeme dair sorularini yanitladi.

BÜYÜK BIR IHANET PROJESIYLE ALAKALI ISRARA DEVAM EDILIYOR

Imamoglu, bir gazetecinin, “Cumhurbaskani Kanal Istanbul ile ilgili olarak, ‘Isteseniz de istemesiniz de biz bu projeyi yapacagiz. Hatta yazin ihaleye çikiyoruz’ dedi. Sizin 2023’te bu ülkeyi Millet Ittifaki yönetecek, bu projeyi iptal edecek açiklamanizi da tehdit olarak niteledi. Bu açiklamalari nasil degerlendiriyorsunuz?” seklindeki sorusuna su yaniti verdi:

“Talihsiz açiklamalara devam ediliyor. Biz, aslinda memleketimizin her kurusunun dogru degerlendirilmesini istiyoruz. Aslinda su anda tam da böyle üreten, yerli, milli projenin ne anlama geldigini konusmali. Bunu küçümsüyor bazi insanlar; ama bu, toplumun birlikteliginin, üreterek katma degerinin vatandasa yansimasinin en kutsal anidir topraktaki üretim. Ama Istanbul’da ne yazik ki büyük bir ihanet projesiyle alakali israra devam ediliyor. Gayri milli bir projedir. Bir beton kanalidir. Baska hiçbir sey ifade etmemektedir.

PSIKOLOJIK OLARAK SORGULANMALIDIR

Gayri milli projenin yapilmamasi için sonuna kadar mücadelede edecegiz. Bir de bizi bir baska üzen sey; ‘Yarin kazma vuracagiz, bu yaz baslayacagiz. Bu yaz sonu baslayacagiz, isteseniz de itemeseniz de yapacagiz, inadina yapacagiz’ denmesi. 2,5-3 senedir bunu duyuyoruz. Net ifade edeyim, bu beyan biçimi psikolojik olarak sorgulanmalidir. Hiç hos bir psikoloji degil. Bu sekilde israr, bu sekilde tavir, vatandasi yok sayan, vatandasin parasini yok sayan bir anlayisi anlamak mümkün degil. Psikolojik olarak sorgulanmalidir. Ve bu kadar açiklamaya gerek yok. O zaman gelin, bu hafta sonu hemen kazmayi vurun baslayin yani. Saka gibi. Milletimizin baska dertleri var. Bakin, madem paramiz var, madem paramiz bütçede, Merkez Bankasi’nda her yerleri doldurdu, tasan bir paramiz varsa o zaman 31 Mart’ta kisa çalisma ödenegi iptal edildi. Süresi bitirildi. Vatandas, kaderiyle bas basa terk edildi. Vatandasimiz su anda ne yapacagini bilmiyor. Isletmeler ne yapacagini bilmiyor. Milyonlarca insanimiz issiz kalacak. Madem bu kadar paramiz var, 65 milyar dolarlik bir yatirimi gözünü kesiyor. Önce gidinz vatandasin derdini çözün. Tavsiyem, bir an önce o kisa çalisma ödenegini baslatin; madem paraniz var, vatandasimiz bir kendini güven içinde hissetsin. Bakin, hastalikla mücadele ediyoruz, sikintilarla mücadele ediyoruz. O bakimdan hani bu beton kanal sürecine dair, bu israri anlamak mümkün degil. Söyledigim sözün sonuna kadar arkasindayim. ‘Efendim, vatandasimiz bizi affetsin. Eyvah ihanet ettik. Eyvah ihanet ettik, aldatildik’ gibi cümlelerin geçmiste oldu. Bu sözlerin gelecekte de bizim için hiçbir kiymeti yoktur. Insallah birkaç sene sonra bu ülkenin yönetimi akli basinda derli toplu liyakat esasli bir sürece kavusacaktir.

UYARIMI BIR VATANDAS OLARAK YAPIYORUM

Kanal Istanbul projesinin bugünlerde pesinde kosanlar, gelecekte af dileme ile kurtulamayacaklar. Hukukun önünde hesabini verirler. Bugün bu ise para vermenin pesinde kosanlar ya da ‘ihaleydi, ne yapalim biz de almaya çalistik’ diyenler sadece basit bir sekilde süreçten siyrilamazlar. Vatandasin bu kadar karsi çiktigi bir meseleye hukukun önünde; ama ulusal, ama uluslararasi düzeyde sektörlere ben uyarimi yapiyorum. Bu uyarimi da Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani olarak degil; vatandas Ekrem Imamoglu olarak yapiyorum. Vatandas olarak buna hakkim var. Bu milletin milyarlarca dolarlik kaynaginin heba edilmesini istemedigim gibi, Istanbul’un kaynaginin hiç heba edilmesini istemiyorum. O bakimdan artik kimse Istanbul’a artik ihanet edemez. Etmemesi için de vatandas bizleri seçti 2019’da. Bunu anlamayip israrli cümleler kuranlarin da psikolojik olarak incelenmesi gerekiyor.”

NERESINDEN TUTSANIZ ELINIZE GELIYOR

Bir gazetecinin, “Planlar askiya çikti, bir itiraz süreciniz olacak mi” seklinde araya girmesi üzerine de Imamoglu, sözlerini, “Tabii ki itiraz ediyoruz. Kurumsal, bireysel vatandaslarimizi itiraz etmeye davet ediyoruz. Zaten bilgilendirmeyi teknik arkadaslarim yapti ve ben de yapacagim. Hukukun islemesini istiyoruz. Zaten geçmiste de itirazlarimiz var. Hukukun bu konuda ‘lay lay lom’ yapmasina asla tahammülümüz yok. Bilirkisi raporlarinda yapilan müdahaleleri de biliyoruz, hiç hos degil. Neresinden tutsaniz elinize geliyor. Orada tarim arazisi alip, simdi konut yapmayi planlayanlara sesleniyorum. Tarim arazisi diye aldiklari yerleri yine tarim arazisi olarak sattiklari takdirde IBB olarak, ayni paradan almaya haziriz. Milletin malidir, tarim arazisidir. 135 milyon metrekarelik alandan bahsediyorum. Bir hat çizmisler, ‘buraya 1 milyonluk kent yapacagiz’ diyorlar. Istanbul’un ne zaman bir çizgiyle belirlendigini görmüssünüz. Bu, öyle bir tasar gider ki... Tüm Trakya’yi tehdit eden bir çalismadan bahsediyorum. O güzelim Çatalca, Silivri, Arnavutköy. Arnavutköy’ün arkalarina bakin. Orada zaten yerlesime açilmis. Insanlar perisan, fakirlik içerisinde. Basina sesleniyorum; gidin gezin. Birakin su kanal sevdasini. Bu çilginlik. Bu normal bir psikoloji degil. O bakimdan tüm toplumun bu sürece, akil ve bilimle bakmasini tavsiye ediyorum” diye sürdürdü.

BUYURUN, ÇAGRIN GELELIM, ÇAGIRAN YOK

Imamoglu, proje ile ilgili olarak çalistay yapan tek kurumun IBB oldugunu hatirlatirken de, “Türkiye Cumhuriyeti’nde 2011’de bu saçma sapan ‘Beton Kanal’ açiklandigindan bugüne kadar, tek çalistay yapan; yüzlerce bilim insanini davet eden, binlerce vatandasin katildigi birçok rapor ve bir kitabin yayinlandigi çalismalar yapan tek kurum biziz. Madem bu kadar iddialisiniz, neden bizi bir yere çagirmiyorsunuz? ‘Ey Istanbul halki, ey Istanbul halkini temsil eden belediyemiz, belediye baskanimiz buyurun’, çagrin gelelim. Çagiran yok. Neden; çünkü anlatacak bir seyleri yok. Ben karsi olanlari davet ettim. Kanalin yapilmasina taraf olanlari, IBB’nin çalistayina tek tek davet edin, dedim. Hiçbiri gelmeye cesaret edemedi. Gelsin anlatsinlar. Övecekleri bir sey varsa övsünler; ama esas bütünün sorusunun cevabi ne biliyor musun? Neden? Bu sevda, bu rant neden? Istanbul’un buna ihtiyaci yok” degerlendirmesini yapti

SON BES YIL TARIFSIZ IHMALLERLE DOLU

Imamoglu, kapatilan Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosunun, Mecidiyeköy istasyonundaki Problemin ne zaman çözülecegi yönündeki soruyu da yanitladi.Imamoglu, “Ne yazik ki, dedim ya ben, ‘Istanbul’un 5+5 yili sorgulanmali’ diye. Son bes yili öyle tarifsiz ihmallerle dolu ki… Bakin bahsi geçen metro hatti. Ya bir metro hatti iki ihaleyle verilir mi? Efendim yapisin baskasi. Teknigini mekanigini de baskasi yapacak... Böyle bir sey olmaz, bu isler bütüncül islerdir. Bir konsorsiyum olabilir; ama bütüncül, uyum ve entegre sekilde olmalidir. Bir sürü teknik sorun var. Sadece o hatta degil. Hala ugrastigimiz hatlar var. Ümraniye - Üsküdar hattinda bu tarz izolasyon sorunlarini gidermek için o kadar ugras verdik ki? Uzmanlarimiz iki gündür inceliyor. Rapor çiktiktan sonra, sizlerle paylasacagiz. Ne yazik ki kötü bir is yapilmistir. En somut örnegi vereyim size; Eminönü-Alibeyköy hatti. 2.3 km’sini raylarini, betonlarini tekrar söktük, 60-70 metre derinliginde yüzlerce kazik çaktik, tekrar yaptik. Geçmiste yapilanlarla ilgili daha çok ne yazik ki su ve drenaj, izolasyonla ilgili bir sorun tasidigini düsünüyoruz. Ama suanda hukuksal basvuru yapildi. Uzmanlar orada çalismalarini yapiyor. Sorun ortaya çiktiktan sonra paylasiriz” açiklamasini yapti.

PARTIM GEREKLI AÇIKLAMALARI YAPTI

104 amiralin bildirisi ile ilgili de görüsleri sorulan Imamoglu, söyle konustu:

“Ülkemizin derin sorunlari var. Özellikle, yoksulluk ve pandemi çok can yakiyor. Özellikle bu gündemleri su anda çözmesi lazim. Teknik anlamda birçok konuyla ilgili zaten fikrimiz biliniyor. O gün ortaya konan tavir ve süreçle ilgili, Cumhuriyet Halk Partisi ve partim, kurumum gereken açiklamayi yapti. O beyanlar bizim de beyanimizdir.”


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °