INGILTERE ILE YAPILAN SERBEST TICARET ANLASMASI, LOJISTIK SEKTÖRÜNDE BEKLENTILERI YÜKSELTTI

Türkiye ile Ingiltere arasinda imzalanan Serbest Ticaret Anlasmasi, lojistik sektörü temsilcilerini de memnun etti. Anlasma ile iki ülke arasinda tasimacilik yapan firmalarin, Brexit sonrasi dis ticaretteki olasi kayiplar nedeniyle karsilasabilecegi zarar

Gündem 20.01.2021 10:41:31 0
INGILTERE ILE YAPILAN SERBEST TICARET ANLASMASI, LOJISTIK SEKTÖRÜNDE BEKLENTILERI YÜKSELTTI

Yekas Fides Global Logistics CEO’su Murat Güler, “Anlasma iki ülke arasindaki tasimalari artiracak, lojistik sektörüne de ihracata da istihdama da olumlu yansiyacak.” dedi.

Türkiye ve Ingiltere’nin imzaladigi Serbest Ticaret Anlasmasi (STA) ile Türk ihracatçisinin Gümrük Birligi kapsamindaki 25 yillik kazanimlari korundu. Anlasma sadece iki ülke arasinda ticaret yapanlari degil, lojistik sektörünü de sevindirdi.

Uluslararasi lojistik hizmetler sunan, Türkiye ile Ingiltere arasinda da yük tasimaciligi yapan Yekas Fides Global Logistics’in CEO’su Murat Güler, yaptigi degerlendirmede, STA’nin tüm sanayi ve tarim ürünlerini içerdigini hatirlatti. Güler, anlasma sayesinde Ingiltere’ye ihraç edilen ürünlerin yaklasik yüzde 75’inin vergi yükünden kurtulduguna dikkati çekti.

“Üretime ve istihdama katki saglayacak”

Güler, TIM verilerine göre geçen yil 10,5 milyar dolar ile en fazla ihracat yapilan ikinci ülke konumundaki Ingiltere’nin, Türkiye’nin özellikle otomotiv, hazir giyim, konfeksiyon, elektrik elektronik ve mücevher ihracatinda ciddi bir agirligi oldugunu aktardi.

STA’nin iki ülke arasindaki ticaret hacmini daha da yükseltecegini söyleyen Güler, “Bu durum iki ülke arasindaki tasimalari artiracak, lojistik sektörüne de ihracata da istihdama da olumlu yansiyacak.” dedi.

Ingiltere’nin ayni zamanda en çok dis ticaret fazlasi elde edilen ülkelerin basinda geldigini dile getiren Güler, imzalanan STA sayesinde Birlesik Krallik ile ticaretin, özellikle sanayi ve tarim sektörlerinde üretim ve istihdami destekleyecegini de vurguladi.

“Ingiltere’ye bir haftada teslimat”

Güler, Ingiltere’ye kara, deniz ve hava yolunu kullanarak çogunlukla parsiyel tasimacilik yaptiklarini söyledi.

Türkiye ve Birlesik Krallik arasinda en çok ambalaj malzemesi, tekstil ürünü, otomotiv yedek parçasi ve gida ürünü tasidiklarini anlatan Güler, bu yükleri ortalama bir hafta gibi kisa bir süre içerisinde teslim ettiklerini de sözlerine ekledi.

 



Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °