Tarih: 19.03.2022 16:33

INSAATÇILARDAN "DENETIM” ÇAGRISI

Facebook Twitter Linked-in

Izmir Ticaret Odasi’nda (IZTO) düzenlenen “Insaat Sektörünün Sorunlari ve Çözüm Önerileri Toplantisi”, IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener,  Izmir Müteahhitler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyelerinin de yer aldigi yaklasik 30 sektör temsilcisinin katilimiyla gerçeklesti.

Izmir’deki insaat sektörünün temsilcileri, Izmir Ticaret Odasi Baskani Mahmut Özgener ile bir araya gelerek sektörel beklentilerini ve maliyetlerin azalmasina iliskin çözüm önerilerini paylasti. Sektörel talepleri, ilgili bakanliklara ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ne aktaracagini belirten Baskan Özgener, “Insaat sektöründe yasanan fahis fiyat artislari kabul edilemez bir noktaya ulasti. Maliyetlerin azalmasi için devletimizin, gereken çalismalari hizli bir sekilde yapacagina inaniyoruz” dedi.

INSAAT SEKTÖRÜNÜN OYNADIGI ROL BÜYÜK

Toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren Baskan Özgener, global olarak yasanan tüm zorluklara ragmen Türkiye’nin potansiyeline ve gücüne güvendiklerini ifade etti. Özgener, “Bizlere düsen, sorunlarimizi dogru bir sekilde tanimlayarak, hep beraber çözüm için çalismak. Geçtigimiz yillardaki büyümeye baktigimizda, insaat sektörünün oynadigi rol çok büyük. Insaat sektörü yaklasik 250 alt sektörü desteklemekte, bu nedenle ülkemizin en önemli sektörlerin basinda geliyor. Artan maliyetlerin azalmasi için çalismalarin hizlanmasi ve alinmasi gereken tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektigine inaniyoruz” dedi. Özgener, çimentoda oldugu gibi demir ve betonda da fahis fiyat artislarina karsi denetimlerin artirilmasi gerektigini vurguladi.

KAMU MÜTEAHHITLERI IS YAPAMAZ HALE GELDI

Sektörün özellikle çimento ve beton fiyatlarindaki fahis fiyat artisi nedeniyle yasadigi sikintilarin çözümü için, Izmir Ticaret Odasi olarak gerekli adimlari atacaklarini ifade eden Baskan Özgener sözlerini söyle sürdürdü: “Fahis fiyat artislari kabul edilemez bir hal aldi. Bir diger önemli sorun ise; kamuya is yapan müteahhit üyelerimizin, çimentodan demire kadar artan maliyetler nedeniyle çalisamaz hale gelmesi. Konjonktürel gelismeler dikkate alinarak müteahhitlere dinamik bir fiyat farki düzenlemesi ve tasfiye hakki taninmasi sektör için önemli bir ihtiyaçtir. Bunu ilgili her platformda gündeme getiriyoruz”

Talepleri, TC. Ticaret Bakani Sayin Dr. Mehmet Mus basta olmak üzere ilgili kurumlara ve Türkiye Odalar Borsalar Birligi’ne iletecegini ifade eden Özgener, bu konu ile ilgili gerekli tedbirlerin hizla alinacagina ve devletin sektörün yasadigi sorunlarin çözümü için tüm taraflari rahatlatacak önlemleri hayata geçirecegine inandigini belirtti.

IS INSANLARI ÇÖZÜM ÖNERILERI ILETTI

Insaat sektörünün ortak sorunlarinin çözümü için is insanlari çözüm  önerilerini açikladilar. Kamu müteahhitlerine yönelik son çikan yasa ile 6 aylik periyot için ek fiyat farki uygulamasi sektör için olumlu bir gelisme oldugunu belirten is insanlari yasanan sorunun çözümü için yeterli olmadigini belirttiler. Ticaret Bakanligi’nin, fiyat artisi görülen çimento sektörüyle ilgili 16 Mart’ta inceleme baslattigini hatirlatan is insanlari, bu denetimlerin beton, demir gibi ürünlerde de geçerli olmasini talep etti.Artan insaat maliyetleri karsisinda kamu müteahhitlerinin  ihalelere teklif veremedigini ve durumdan kaynakli kamu insaatlarinin yapim süreci zorlu bir sürece girebilecegi belirtildi. Bu hususta kamu müteahhitlerine yönelik bir tasfiye hakki verilmesi gerektigini belirtiler.

IZMIR INSAAT SEKTÖRÜNÜN, TÜRKIYE’DEN ALDIGI PAY AZALDI

Toplantida insaat sektörünün, 2021 yilinin son iki çeyregini üst üste daralmayla geçirdigi, yilin tamaminda yüzde 0,9 küçüldügü ifade edildi. Sektör temsilcilerinin verdigi bilgiye göre, 2021 yili son çeyrekte insaat yatirimlari yüzde 8,5 geriledi. 2019 yilinda Izmir ekonomisinden yüzde 4,9 pay alan insaat sektörü, 2020’de yüzde 4,1 pay aldi. Izmir insaat sektörünün Türkiye’den aldigi pay da azalarak yüzde 5,3’den yüzde 4,6’ya geriledi. 2021 itibariyle insaat, sektörler bazinda 8,8 milyar TL ile Izmir bazinda en çok kredi verilen sektörler arasinda besinci siradaki yerini korudu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —