"INSAN NASIL YASARSA ÖYLE ARAÇ KULLANIR”

Türkiye'nin ilk Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak, Radyo Trafik Ankara'da katildigi "Uzman Görüsü” programinda Elvan Palasoglu'nun sorularini yanitladi. Prof. Dr. Yasak, afet psikolojisi hakkinda önemli açiklamalarda bulundu.

Güncel 17.02.2021 17:17:08 0
"INSAN NASIL YASARSA ÖYLE ARAÇ KULLANIR”

Trafik Psikologu Prof. Dr. Yesim Yasak, “Afet ile ilgili bir travma yönetmemiz gerekiyor. Ben afet ile ilgili uzman degilim ama trafik psikolojisi açisindan baktigimda kendi sökügümüzü dikmek zorunda kaldiysak farkli bir psikoloji içerisine gireriz. Trafikte bir su baskini ile karsilastiginizda önce kendimizi kurtarma çabasina düsüyoruz. O esnada çevremizi düsünemiyoruz. Ancak bu noktada güvenli davranislarin olusabilmesi için bireylere yasanilacak afetler hakkinda dogru bilgiler vermemiz gerekmektedir. Afet durumlarinda malimizi kurtarmamiz için canimizi dahi tehlikeye atabiliyoruz.” dedi.

“ALTIN ANAHTAR BILGIDIR”

Prof. Dr. Yasak, krizi yönetmenin egitim ile ilgili oldugunu da söyledi ve ekledi: 

“Bazi insanlar dogustan tez canli ya da sogukkanli olabilir ama önemli olan yine de bilgidir. Siz, karli havada nasil araç kullanacaginizi bilmiyorsaniz dogustan sogukkanli olmanizin bir anlami olmaz. Ne kadar bilir ve pratiginiz varsa o kadar sogukkanli olur ve krizleri daha kolay yönetebilirsiniz. ”

“NEFES KONTROLÜ ÇOK ÖNEMLI”

Prof. Dr. Yesim Yasak, panik durumlarinda nefes alisverisinin önemine de dikkat çekti. “Panik anlarinda nefesimizi düzenlememiz en büyük yardimcimiz olacaktir.”  ifadelerini de kullanan Yasak söyle devam etti: 

“Bir afet aninda önce nefesimize odaklanmamiz gerekmektedir. Nefes alip verdikçe beynimiz toparlar ve daha rahat çalisarak olumlu düsünmemizi saglar. Göçük altinda kalmak ya da araciniz yuvarlandi aracinizin üzerine bir seyler döküldügünde etrafi göremezsiniz. Böyle durumlarda dahi kurtulan insanlar var. En önemli sey sakinlige kendimizi çekebilmemiz. Kaçis öncesi durumu analiz ederek neler yapabilecegimizi düsünerek etrafimizdaki imkânlari degerlendirmemiz gerekmektedir.”

“DOGRU ILETISIM KURMALIYIZ”

“Trafikte iletisim nasil olmali ve iletisim nedir?” sorularini da yanitlayan Trafik Psikologu Yasak, su bilgileri aktardi:

“Iletisimi bir mesajin alisverisi seklinde tanimliyoruz. Ancak bir mesaji iletirken nasil ilettigimiz de önemlidir. Iletisim yaparken problemi çözebiliyor muyuz yoksa daha büyük sorunlara mi sebep oluyoruz. Bu nedenle basarili ve etkili bir sekilde iletisim kurmamiz gerekiyor. Eger basarili iletisim kurarsak hayatimizda birçok sey yolunda gider. Etkili iletisimin en önemli ögesi empatidir. Sözcükler iletisimin yüzde 7’sini olusturur. Iletisimin en büyük payi jest ve mimiklerdir. Trafikte de iletisim çok önemlidir. Bizler gibi araçlar da iletisim kurarlar. Sinyal vermek yani uyaricilar da trafikteki iletisimin dilidir. Sosyal hayatimizda nasil yasiyorsak öyle araç kullaniriz. Hayatin gerginligi ve yasam tarzimiz araç kullanma tarzimiza etki etmektedir.” 



Perşembe 19.3 ° / 13.4 °
Cuma 20.7 ° / 14.3 °
Cumartesi 18.4 ° / 5.1 °