Internet Arama Kayitlarindan Silinmek mi Istiyorsunuz?

Kisisel veri konusunun en çok konusuldugu bu dönemde, kendimize ait herhangi bir bilgi ya da fotografi arama motorlarindaki kayitlardan sildirebilir miyiz? Bu sorularin ortaya çikmasinin en önemli nedenlerinden birinin sosyal medya kanallarinin bu kadar y

Gündem 18.01.2021 18:32:46 0
Internet Arama Kayitlarindan Silinmek mi Istiyorsunuz?

Bilinen adi ile “Unutulma Hakki” ya da “Internet Kayitlarindan Silinmeyi Istemek” olarak bahis konusu yapabilecegimiz konu hakkinda Iletisimci Yazar Baris Karaoglan su açiklamalarda bulundu:

Sosyal Medya kullaniminin bu kadar yogun olmasi ve artik bireyin dijital hafiza kayitlarindan silinmeyi istemesi, günümüzde en çok karsimiza çikan durumlar oldugunu net ifade edebiliriz.

Elbette her bireyin bu hakki mevcut fakat bazi durumlarda ciddi zorluklarla karsilasildigini da eklemeliyiz. Bunun için öncelikle sabirli ve kararli olmak gerekiyor. Yani aslinda ugrasmadan bir sonucun çikmayacagini da bilmemiz gerekiyor. Ugrasalim ama nasil ugrasacagiz? Öncelikle kendiniz ile ilgili Arama Motorlarinda bulunan haber, içerik, bilgi, fotograf gibi verilerin nerede oldugunun linklerini bir yere kaydetmeli ve bunlarla ilgili sitelerin sahiplerine erismeyi denemelisiniz. Bu verilerin size ait oldugunu ve neden kaldirmak istediginizi site sahibine iletmelisiniz. Bu en çok tercih edilen ve uygulanan yöntemdir. Çünkü bilgiler size ait oldugundan, kaldirilmasini da talep etme hakkiniz mevcuttur. 

Örnek verecek olursak, size ya da ailenize ait hos olmayan ya da istenmeyen resim, bilgi ve benzeri verileri sizin rizaniz ile ya da rizaniz disinda yayinlanmissa kaldirilmasini istemeniz en dogal hakkinizdir. Ancak sunu unutmamalisiniz; arama motorlari bu içerikleri kaldiramaz, bu içeriklerin kayitlarda çikmasini engelleyebilir fakat bunun için öncelikle yayinlanan sitenin kendisinden kaldirilmasini saglamalisiniz. Sonrasinda, arama motorlarina “Eski Içerigi Kaldirma” talebinde bulunabilirsiniz. Bu talebi yaparken de kaldirilmasini istediginiz içerigin linkini karsiniza çikan sayfaya yazmaniz ve talebi arama motoru yardim merkezine iletmeniz yeterli olacaktir. Yani içerik kaldirilmissa bu talebi rahatlikla yaparak Arama Motorlarindan size ait verileri silme talebinde bulunabilirsiniz.

Bu adimi yaparken karsiniza, "Görünüse göre site sahibi, kaldirmaya çalistiginiz görseli veya web sayfasini kaldirmamis" gibi bir mesaj çikarsa maalesef arama motorlarindan verilerinizi sildirme talebinde bulunamazsiniz. "Bu içerik artik web sitesinde yok" mesajini gördügünüz zaman “Kaldirma Isteginde Bulun” seçenegini seçerek linki ekleyebilir ve talebi yapabilirsiniz. 

Iletisim ve Medya Danismani da olan Baris Karaoglan, oldukça önemli bir hak oldugunun vurgusunu yaptigi “Unutulma Hakki” konusunda daha detayli bilgiler verirken; “bir web sitesinin materyali kaldirmasini saglayamiyorsaniz arama motorlari, kimlik hirsizligi ve mali dolandiricilik riskine neden olabilecek veya baska belirli zararlara yol açabilecek kisisel bilgileri kaldirabilir” dedi. 

Örnek olabilmesi adina asagida, yaygin kaldirma istekleriyle ilgili daha fazla öneri görebilirsiniz:

Kisinin izni bulunmayan uygunsuz veya mahrem kisisel görselleri kaldirma

Rizaniz olmadan üretilen sahte her tür içerigi kaldirma

Çikar amaçli içerik kaldirma uygulamalarina sahip sitelerdeki size ait içerikleri kaldirma

Belirli finansal bilgiler, tibbi bilgiler ve resmi kimlik bilgilerini kaldirma

Zarar vermek amaciyla kisisel bilgilerin ifsa edilmesi olarak tanimlanan “kisisel bilgi toplama” içerigini kaldirma

Yani özetle, kisisel bilgileriniz ile ilgili konularin kaldirilmasini isteyebilirsiniz. Bunun için yapmaniz gereken önce karar vermek, sonra bu linkleri toparlamak ve adim adim yapilmasi gerekenleri takip etmek.

“Arama Motorlarindan Silinmeyi Istemek” konusunun, genis resimden bakildiginda “Unutulma Hakki” oldugunun da altini çizmeliyiz.

Bu konuda en fazla ortak fikir ise; günümüz gençliginin, dönemsel popülerligin de getirdigi aliskanliklarla paylastiklari içeriklerin ve kisisel verilerin, gelecekte kendilerinin de istemedigi bir içerik olarak karsilarina çikmasi diyebiliriz. Bu durumlarin da önüne geçilebilmesi adina 2012 yilinda Avrupa Komisyonunda gündeme gelen ve temel bir hak olarak konusulmaya baslanan “Unutulma Hakki”, günümüzde de oldukça sik karsimiza çikan kisisel verilerin korunmasi durumu ile de ortak zeminde tartisilmaya baslanmistir. 

Size ait bir verinin, sizin isteginiz ile olsun-olmasin artik internette yer almasini istemiyorsaniz bu sizin hakkinizdir. “Unutulma Hakki” ya da baska bir deyisle “Internetten Silinmeyi Istemek”, bireyin hak ve özgürlükleri içerisinde oldukça önemli bir yere sahip en dogal haktir.


Cumartesi 28.4 ° / 18.5 °
Pazar 27.5 ° / 16.7 °
Pazartesi 27.7 ° / 15.4 °