Isçi Sagligi; Sadece Pandemi Süresince Degil Her Zaman Risk Altinda...
Bir çok is yerinde yeni ise baslayacak olan çalisanin ise giristeki saglik durumunu saptamak ve buna uygun ise yerlestirmek amaciyla ise giris muayenesi yapiliyor. Daha sonra ise uzmanlar tarafindan yapilan aralikli muayenelerde isçinin çalistigi ise özgü olasi tehlikeler sonucunda saglik durumunun degisip degismedigi takip ediliyor. Bu nedenle ise giris raporunun verilebilmesi için ise özgü saglik tetkiklerinin özenle yapilmasi çok önem tasiyor. Ise giris muayenesinin, 6331 sayili Is Sagligi Ve Güvenligi Kanunu geregi yapilmasi zorunlu hale getirildi. Yasa özellikle çok tehlikeli ve tehlike sinifina ait isyerlerinin, ise giris saglik raporu ve saglik tetkikleri olmadan herhangi çalisani ise baslatmasini yasakliyor.
Isyeri hekiminin, ise giris saglik muayenesi yaparken çalisanin çalisacagi isyerinin tamaminda veya isyerinin bir bölümünde var olan fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik ve psikososyal tüm tehlikeleri dikkate aldigini belirten Gazi OSGB mobil saglik yetkilisi Sevil Duysak süreci su sekilde anlatti. ''Isyeri hekimi, ise giris saglik muayenesi yaparken bu tehlikelere yönelik anamnez alip, fiziksel muayene yaparak, radyolojik, ekg, odyometrik ve laboratuvar tetkiklerini de degerlendirerek ise giris muayenesini tamamlar. Gerekli gördügünde uzman hekim görüsüde alabilir. Ise giris muayenesi raporu için isyeri hekimi, is basvurusu yapan kisiden, kisinin saglik durumu ve çalistirilacagi bölümün tehlikelerine göre istedigi saglik tetkiklerin saglik bakanligi ruhsatli uygun saglik birimlerinden yaptirilmasi hem dogrulugu hem de yasal geçerliligi açisindan çok önemlidir ''
Isçi Sagligi; Sadece Pandemi Süresince Degil Her Zaman Risk Altinda...
Isin durumuna göre her is yerinin saglik açisindan farkli riskler tasidigini belirten Gazi mobil saglik yetkilisi Sevil Duysak; isçi sagliginin sadece pandemi süresince yasanan corona salgini nedeniyle degil her zaman risk altinda oldugunu söyledi.Ege bölgesinde faaliyet gösteren ve kisa bir süre önce Menderes ITOB Organize sanayi bölgesi içerisinde sube açan Gazi mobil saglik sorumlusu Sevil Duysak; ''Bizim takip ettigimiz kimyasal kullanan, gürültülü ortamda çalisilan ve daha bambaska tehlikeli riskleri barindiran firma var.Bunlarin hepsinde farkli farkli ise giris ve is sirasinda ki saglik tetkiklerinin düzenli olarak yapilmasi gerekiyor.6331 sayili kanunun 15. maddesi geregi, isveren ise giriste ve isin devami süresince,isyerinin tehlike sinifina göre,periyodik araliklarla çalisanlarinin saglik gözetimini yapmakla yükümlüdür.Çalisanlarinin izin almasi,hastane kuyruklari,isten uzakta geçen zaman sebebiyle üretimde kayip vb sebeblerle firmalara yansiyabilecek görünmez maliyetler olabiliyor.Saglik Bakanligindan ruhsatli dört adet özel ve tam donanimli mobil saglik araçlarimiz ve alaninda deneyimli tamami saglik personelinden olusan ekibimizle; akciger grafisi,solunum fonksiyon testi,Odyometri (isitme testi),laboratuvar tetkikleri ile sahada yerinde mobil saglik taramasi yapiyoruz. Pandemi sürecinde covid 19(sars-cov-2),PCR ve antikor testleri de gerçeklestiriyoruz.Test sonucunda olusan raporlar ortagimiz olan Gazi Hastanesi doktorlari tarafindan degerlendirilip sonuçlandiriliyor.Her ise özgü olusabilecek risklere yönelik farkli tetkikler yapilmasi gerekiyor.Örnegin kandan agir metal bakiyoruz en yogun olarak karsilasma riski kursun, kursunla çalisan firmalar var. Kursun eger kanda bulunup vücutta birikim yaptiginda ilerleyen dönemde isçinin sagligini tehdit ederek lösemiye bile sebeb olabilir.Bu sebeple ise girmeden önce ve çalistigi süre boyunca periyodik olarak isçinin detayli saglik tetkikleri yapilarak kan degerlerine bakilmali vücutta olusabilecek agir metal birikimleri gözlenmelidir. Sadece kursun degil bir çok parametreye detayli bakilmasi gerekiyor karaciger ve akciger tetkikleri yapilmali, karaciger fonksiyon testlerinin düzenli olmasi gerekiyor.
Olusabilecek riskleri yerine göre degerlendirip kosullara göre yapilmasi gereken saglik tetkiklerini ve alinmasi gereken önlemleri belirliyoruz.Isverende bizim önerimiz dogrultusunda süreci yönetip olusabilecek zararlari engellemis oluyor.Eger bu testleri yapmazsaniz o kiside çok daha ciddi geri dönülemez hasarlara neden olabilir.Izmirde bu konu çok fazla önemsenmiyor. Izmirde söyle bir anlayis yerlesmis durumda açikçasi yasal gereklilik açisindan dört tane test var, biz bunlari yapalim yeterli deniyor.Akciger filmi, odyometri isitme testi, solunum testi ve tam kan sayimi yeterli görülüyor. Bu en basit yoldan bu isten nasil siyrilirim yasal prosedür ne kadari kapsiyor sadece onu yerine getirmek istiyorlar ancak bizim burada ki yaklasimimiz ve amacimiz isçiyi saglik açisindan korumak hemde firmayi ilerde herhangi bir ters durumda olusabilecek hukuksal yaptirimlardan korumaktir.2021 yili basinda ITOB Organize Sanayi bölgesine ise giris merkezi açtik ilerleyen süreçte Izmir'in her tarafina bunu yayarak faaliyetlerimize devam etmeyi hedefliyoruz'' dedi.